احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۰۵ حوت ۱۳۹۱
جبهۀ ملی افغانستان، از تصمیم دولت برای برگزاری لویه جرگۀ سنتی در مورد دادن مصونیت قضایی به سربازان امریکایی پس از سال ۲۰۱۴، به شدت انتقاد کرده است.
احمدضیا مسعود رییس این جبهه روز گذشته در مراسم گشایش دفتر حزب جنبش ملی اسلامی به رهبری جنرال عبدالرشید دوستم در کابل تأکید کرد که تصمیمگیری در این زمینه باید به پارلمان واگذار شود.
ده روز پیش رییسجمهور کرزی گفته بود که لویه جرگه باید درباره موضوع مصونیت قضایی سربازان امریکایی پس از ۲۰۱۴ تصمیم بگیرد.
اما آقای مسعود لویه جرگه را نهاد سنتی توصیف کرد که «هیچ نوع مطابقت با شرایط زندهگی جامعه دموکراتیک ندارد». به گفته او، کسانی که در آن شرکت میکنند دانش کافی برای تشخیص سود و زیان کشور در امضای موافقتنامه امنیتی با امریکا و مصونیت قضایی سربازان امریکایی ندارند.
رییس جبهۀ ملی، تاکید کرد که تصمیمگیری درباره موافقتنامه امنیتی با امریکا و موضوع مصونیت قضایی سربازان امریکا باید با پارلمان به عنوان نهاد رسمی دولتی و منتخب مردم در میان گذاشته شود.
او افزود: «همه شخصیتهای مطرح افغانستان که مردم به آنها رای دادهاند، در پارلمان هستند. این نمایندهها از منافع کل مردم افغانستان نمایندهگی میکنند. به عوض این که بروند مسأله را در پارلمان افغانستان حل کنند، میگویند لویه جرگه برگزار میکنند.»
احمدضیا مسعود گفت: «پنج ریشسفید را از سر زمینِ میخواهند بیاورند که هیچ آگاهی ندارند که امضای این قرارداد امنیتی با امریکاییها مفید است یا به ضرر افغانستان، مصونیت قضایی به سرباز امریکایی داده شود یا نشود.»
آقای مسعود که قبلاً معاون آقای کرزی بود، گفت «برای این که خود رییسجمهوری حزب سیاسی ندارد، تیم ندارد و معتقد به پدیدههای جدید سیاسی نیست، همیشه میخواهد از طریق نهادهای سنتی که خلاف شرایط فعلی زندهگی سیاسی مردم افغانستان است، عمل کند.»
قرار است حضور نظامیان امریکا پس از سال ۲۰۱۴ در افغانستان در یک موافقتنامه رسمی بین افغانستان و امریکا مشخص شود، اما مسایل مختلف و از جمله مصونیت قضایی آنها باعث به تاخیر افتادن امضای این توافقنامه شده است.
آقای کرزی گفته که حضور نظامی امریکا پس از ۲۰۱۴ «بسیار محدود» خواهد بود، اما امریکاییها برای ماندن در افغانستان خواستار اعطای مصونیت قضایی شده که تصمیمگیری در این مورد از صلاحیت مردم افغانستان است.
رییسجمهوری افغانستان گفته است: «این مساله را یک لویه جرگه مردم افغانستان فیصله کند که مصونیت میدهد یا نمیدهد و اگر میدهد به کدام شرایط میدهد.»
هنوز مشخص نیست که دولت جرگهیی را که در قانون اساسی پیش بینی شده برگزار میکند یا لویه جرگهیی سنتی که متشکل از افراد منصوب از جانب دولت خواهد بود.
بر اساس تعریف قانون اساسی افغانستان، لویه جرگه عبارت است از اعضای پارلمان، رییسان شوراهای ولایتی و همچنین رییسان شوراهای ولسوالیها.
اما مشکلی که در این مورد وجود دارد، این است که شوراهای ولسوالیها که تعداد آنها به بیش از ۳۶۰ میرسد، اصلاً تا حال تشکیل نشده است.
به این ترتیب به نظر میرسد که دولت اقدام به برگزاری لویه جرگه «سنتی» خواهد کرد که نیاز به حضور افراد ذکر شده در قانون ندارد، اما به نظر میرسد این امر با انتقاد مخالفان حکومت مواجه خواهد شد.
آقای کرزی گفته که امریکاییها بر امضای هر چه زودتر توافقنامه امنیتی بین دو کشور پافشاری دارند، اما او افزود که بررسی مسایل مربوط به این توافقنامه ۸ تا ۹ ماه وقت میگیرد.
Comments are closed.