احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۰۴ سرطان ۱۳۹۲
یک افسر ارشد ارتش پاکستان: چنین مذاکراتی بدون تلاشهای ما امکانپذیر نبود. ما طالبان را متقاعد کردیم که این مذاکرات به سود افغانستان است و دیگران را نیز متقاعد کردیم که این چیزی است که طالبان واقعاً به آن فکر میکنند
جان کری وزیر امور خارجه امریکا روز دوشنبه گفت شرایط برای مذاکره با طالبان در افغانستان هنوز فراهم نشده است.
وی این اظهارات را پس از بحث و کشمکش بر سر بازشدن دفتر جدید طالبان در قطر مطرح کرد که مذاکرات صلح افغانستان را نیز با خطر خارج شدن از مسیر خود روبرو کرده است.
کری در کنفرانس خبری مشترک با وزیر امور خارجه هند در دهلی نو افزود: تا فراهمشدن شرایط برای مذاکرات فاصله زیاد است و مشخص نیست شرایط چه زمانی مهیا شود.
وی همچنین روز شنبه هشدار داده بود اگر مذاکرات صلح با طالبان پیش نرود، دفتر طالبان در دوحه پایتخت قطر که به تازهگی باز شده است تعطیل خواهد شد.
کری تصریح کرد: «اگر طالبان تصمیم بگیرد به روند مذاکرات کمک نکند، ما نیز ممکن است تعطیل شدن دفتر طالبان را در قطر مد نظر قرار دهیم.»
بازشدن دفتر طالبان در دوحه در واقع نخستین گام به منظور دستیابی به یک موافقتنامه صلح همزمان با پایان یافتن ماموریت نیروهای نظامی امریکا و ناتو در پایان سال آینده بود؛ اما کابل شورشیان را به تلاش برای تشکیل یک دولت در تبعید متهم کرد.
در حال حاضر، مذاکرات مقامات امریکایی و طالبان به حال تعلیق درآمده و امریکا تاکید کرده است نباید به دفتر طالبان در قطر به عنوان یک سفارتخانه برای تندروهای این گروه نگاه شود که سال ۲۰۱۱ حکومت آنها در افغانستان سرنگون شد.
دفتر طالبان در قطر پس از افتتاح در دوحه، نام «امارت اسلامی افغانستان » را بر روی خود نهاد که عنوان دولت شورشیان طالبان بین سال ۱۹۹۶ تا سال ۲۰۰۱ در افغانستان بود . حامد کرزی رییس جمهور افغانستان نیز در واکنش به این اقدام طالبان ، مذاکرات با امریکا را حال تعلیق درآورد.
امریکا و شورشیان طالبان در تلاش برای برگزاری مذاکرات صلح با یکدیگر به عنوان بخشی از تلاشها برای پایان دادن به جنگ ۱۲ ساله در افغانستان هستند. امریکا همچنین انتظار دارد ارتش قدرتمند پاکستان نیز در تلاشها برای پایان دادن به جنگ در افغانستان ایفای نقش کند.
هند نیز که در حال رقابت با پاکستان برای نفوذ در افغانستان است، هفتۀ گذشته هشدار داد هر گونه آشتی در افغانستان نباید باعث مشروعیت بخشیدن به گروههای شورشی شود.
نقش پاکستان در جنگ افغانستان در هالهیی از ابهام قرار دارد. این کشور از متحدان امریکاست اما از پیشینهیی طولانی در حمایت از طالبان به عنوان جنگ نیابتی خود در افغانستان برخوردار است. اقدام پاکستان در حمایت از طالبان در افغانستان بخشی از یک تلاش گسترده تر به منظور کنار زدن هند رقیب منطقهیی خود در افغانستان بوده است.
مقامات غربی معتقدند پاکستان اکنون به این نتیجه رسیده است که منافع این کشور از طریق کمک به روند صلح در افغانستان و روی کار آمدن یک دولت دوست در کابل تامین خواهد شد، دولتی که بتواند در افغانستان ثبات برقرار و از گسترش هرج و مرج به فراتر از مرزهای این کشور جلوگیری کند .
برخی مقامات نظامی و غیرنظامی در مصاحبه با رویترز گفتند: پاکستان به متقاعد کردن فرماندهان طالبان برای مذاکره با امریکاییها و افغانها کمک و همچنین تلاش کرده است این فرماندهان طالبان را متقاعد کند که مذاکرات به سود آنهاست.
یک افسر ارشد ارتش پاکستان که خواست نامش فاش نشود، گفت :«چنین مذاکراتی بدون تلاشهای ما امکانپذیر نبود. ما طالبان را متقاعد کردیم که این مذاکرات به سود افغانستان است و دیگران را نیز متقاعد کردیم که این چیزی است که طالبان واقعاً به آن فکر میکند.»
Comments are closed.