احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حــامد علمی - ۰۶ جوزا ۱۳۹۸
بخش پنجم/
ژورنالست نباید هدفِ تبلیغات یک نهاد، سازمان یا ارگان سیاسی قرار گیرد؛ اما مصاحبهها با صاحبان کارخانه، سخنگویانِ یک نهاد و یا فعالین احـزاب و جــریانات نوعی تبلــیغ به شمار میرود که از طــریق
مصاحبه به آن مبادرت ورزیده میشود.
زمانی یک موضعگیری با بیان بیشترِ استدلالها و معلومات توسط همفکران و سخنگویان نهاد و یا مخالفین آن توضیح بیشتر مییابد و مصاحبه بهترین وسیلۀ باز شدن آن موضعگیری میباشد.
هیچ گونهیی از ژورنالیزم به جز مصاحبه، بیشتر به کمی و کاستی یک برنامه یا عمل نمــیتـواند بپردازد، چون ژورنالست توازن را مراعات میکند. اما در مصاحبه میتوان کمی و کاستی یک بـرنامه را از زاویۀ دید منتقدان آن به بررسی گرفت.
بارها اتفاق افتاده که دولتها، نهادها و یا اشخاص اقداماتِ آیندۀشان را جهت نشر به رسانهها میسپارند تا نظرات عموم را دربارۀ آن طرح و یا برنامۀشان دریابند، در اینجاست که خبرنگاران موضوع را به بررسی میگیرند و با استفاده از کارشناسان آن را تحلیل و ارزیابی مینمایند که این عمل در مصاحبه بهخوبی تبلور مییابد.
کارشناسان و آگاهان امور از راه مصاحبه میتوانند به موشکافی موضوعات مهم سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی و سایر مسایل امور روزمره بپردازند. بنابران، مصاحبه یکی از ابزاری است که توسط آن ژورنالست این موشکافی را به زیرکی و به شیوۀ تخصصی انجام میدهد.
چـرا مصاحبه؟
طوری که در مقدمه ذکر گردید، مصاحبه یکی از اجزای مهم و اساسی رسانههای امروزی را تشکیل میدهد و رسانهها به ایــن گونه ژورنالیزم علاقهمندی فراوان یافته و از آن به اشکال مختلف استفاده مینمایند.
حال به این پرسش پرداخته میشود، «چرا رسانهها مصاحبه را دوست دارند؟»
خبرنگاران نمیتوانند هر حادثه را از نزدیک مشاهده کنند، اما باید از جریانِ حادثه مخاطبینشان را اطلاعرسانی نمایند و بهترین شیوه دریافتِ خبر خصوصاً برای حوادثی که از مراکز سیاسی و یا اقتصادی دورند، همین مصاحبه است که به نازلترین قیمت و سریعترین وقت یک ژورنالست میتواند اخبار ثقه و مهم را دریافت کند.
ژورنالیستانی که در یک ارگان رسانهیی مشغول کارند، ممکن است علاوه بر رشتۀ ژورنالیزم در یک یا دو حــوزۀ دیگر مهارت داشته باشند، اما زمانی اتفاق میافتد که رسانه از ایشان در موضوعاتی که آنها تسلط کامل بر آن ندارند، خواهانِ گزارش یا خبر میشود. در این حالت یگانه طریقهیی که ژورنالست را کمک میتواند، همین مصاحبه است؛ طوری که ژورنالست با آمادهگی کلی با کارشناس مصاحبه مینماید و به موشکافی موضوع میپردازد.
ژورنالست اکثراً به مسایل تاریخی برمیخورد تا یک موضوع را بر اساس شواهد تاریخی مورد بررسـی قـرار دهـد، درحــالـیکه ژورنالست مورخ نیست. بنابراین باز هم مصاحبه است که حلال مشکلات یک ژورنالست محسوب میشود.
چون ژورنالست به تمام مسایل آگاهی ندارد، این خلای فکریاش را میتواند توسط مصاحبه با اندک معلومات مرفوع سازد و به مصاحبه متوسل میشود و بسا اوقات چنان اتفاق میافتد که گزارش یا خبر را در یک وقت بسیار ضیق تهیه میکند. بنابران هیچ شیوهیی بهتر از مصاحبه نمیتواند بـه سـرِ وقـت ژورنالسـت برسـد تا او گـزارشش را غنیتر سازد.
باید به یاد داشته باشیم که حوادث به صورتِ غیرمترقبه رخ میدهند و خبرنگاران قادر نیستند همۀ حوادث را تحت پوشش خبری قرار دهند و یا سری به محل حادثه و یا کنفرانس مطبوعاتی و سخنرانی بزنند. بنابــرآن یک خبـرنگار بـدون اینکه وقت را تلف کند، به مصاحبه متوسل میشود و جزییات را از شاهدان عینی و یا مسوولین میپرسد و به دست نشر میسپارد.
گزارشهای خبری و یا غیرخبری، اگر یکنواخت و بدون نقل قول یا صدا و تصویریهای گوناگون باشند، خنک و خسـتهکننده نمایان میشوند. اما مصاحبه اگر قسمتی از آن در یک گزارش یا برنامه گنجانیده شود آن گزارش و نوشته را تنوع میبخشد. بنابرآن ژورنالستان و اصحاب رسانه دوست دارند تا مصاحبه را برای بهتر شدن گزارششان به کار برند.
تبادل نظرات میان دو یا چند تن از کارشناسان یا اشخاص ذینفع طی یک مصاحبه، به وجه احسن میتواند موضوعات را مورد ارزیابی و بحث قرار دهد و ژورنالستان دوست دارند تا نظرات مختلف و متفاوت را در یک گفتوگو تنظیم کنند؛ زیرا نظرات متفاوت بر تنوع بیشتر میانجامد و برنامهها را رنگینتر میسازد.
بعضاً اتفاق میافتد که موضوعات مبهم و مغلق با پرسشهایی بیشتر واضح و بـرای مــخاطبان قابل هضم گردد. بنابرآن خبرنگار به نمایندهگی از هزاران مخاطـب سوالات را مـطرح مـیکند و به تشـریح موضوعات میپردازد.
بارها مقامات مسوول و ادارات دولتی و غیردولتی برنامههایشــان را طی یک خبرنامه یا کنفرانس مطبوعاتی ابلاغ میکنند که دلایل اقدامشان در نظر عام مردم و مخاطبان رسانهها گنگ و غیرمعقول به نظر میرسد و همزمان نزد مخاطبان دهها سوال مطرح میشود که نمیتوانند با مقامات مسوول در میان گذارند. بنابر این مصاحبه بهترین راه است که طی آن موضوع اعلان شده یا موضعگیری مورد بحث قرار میگیرد و زوایای تاریکِ آن روشن میشود. مقامات مسوول در مصاحبه به دفاع از موضعگیری یا اعلانشان پرداخته و دلایل موجه دربارۀ تصامیمشان ارایه مینمایند.
کدام برنامه یا گونۀ ژورنالستی میتواند به معرفی یک شخص، بهتر از مصاحبه موثر باشد؟ همین مصاحبه است که طی آن اشخاص و کارنامههایشان به وجه احسن معرفی میگردند و کارکرد یک شخص از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار میگیرد.
بسا اتفاق افتاده که شایعات در یک منطقه، ولایت، کشور و یا فراتر از آن سراسری میشود و به یک ابهام عمومی مبدل میگردد. برای وضاحت و روشنی انداختن و بهترین وسیله برای پاسخ دادن به ابهام عمومی، مصاحبه است و خبرنگار از زبان مردم مسایلی را میپرسد که در هالهیی ابهام قرار دارند و پاسخهایی دریافت میکند که به ابهام عمومی پاسخ میدهد.
و بالاخره مصاحبه یک سرگرمی میباشد و به برنامه تنوع میبخشد.
Comments are closed.