یک مقام سازمان ملل در کابل: وضعیت حقوق بشر در افغانستان رو به وخامت است

- ۲۶ سنبله ۱۳۹۲

ناوی پیلای، رییس بخش حقوق بشر سازمان ملل متحد که به افغانستان سفر کرده، از بدترشدن وضعیت حقوق بشر در افغانستان ابراز نگرانی کرد.
او روز گذشته در یک نشست خبری در کابل گفت که در جریان بیش از یک دهه گذشته افغانستان شاهد پیشرفت های قابل توجهی در زمینه حقوق بشر بوده، اما حالا وضعیت حقوق بشر در این کشور رو به وخامت است.
به گفته او، این نگرانی وجود دارد که با پایان برنامه انتقال مسوولیت‌های امنیتی و سیاسی از خارجی‌ها به افغان‌ها، دستاوردهای یک دهه گذشته از بین برود.
او افزود: «من از اینکه وضعیت حقوق بشر در افغانستان رو به وخامت است، جدا نگران هستم. فعالان مدنی افغانستان نیز نگران هستند که دستاوردهای دوازده سال گذشته با خطر رو به رو شود.»
خانم پیلای به کاهش سهم اختصاصی زنان در شوراهای ولایتی به عنوان نمونه اشاره کرد.
در قانون جدید انتخابات افغانستان، کرسی‌های زنان در شوراهای ولایتی این کشور، از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافته است.
خانم پیلای همچنان می‌گوید که تلاش‌هایی به گونه پنهان در افغانستان جریان دارد تا حمایت از حقوق زنان را ضعیف سازد.
او می‌گوید که به همین دلیل قانون منع خشونت علیه زنان اجرا نمی‌شود.
سازمان دیده بان حقوق بشر نیز به تازگی از رییس جمهوری افغانستان خواسته که برای اجرایی شدن این قانون، بیشتر بکوشد.
این قانون که در حال حاضر بر اساس فرمان تقنینی حامد کرزی اجرایی است. قرار بود در مجلس نمایندگان تصویب شود اما با مخالفت‌هایی از سوی افراد محافظه کار رو به رو شد و از اجندای مجلس بیرون کشیده شد.
رییس بخش حقوق بشر سازمان ملل متحد، نیز از رییس جمهور کرزی به صورت جدی خواست که دستاوردهای یک دهه گذشته در بخش حقوق بشر نباید قربانی معاملات سیاسی در جریان انتخابات شود.
افزایش تلفات غیرنظامیان در شش ماه نخست سال جاری از نگرانی‌های دیگر خانم پیلای بود.
دفتر هیات نمایندگی سازمان ملل در افغانستان، یوناما، در گزارش تازه خود که در ماه اسد منتشر شد، اعلام کرد که در شش ماه اول سال جاری میلادی در افغانستان، ۱۳۱۹ غیرنظامی کشته و ۲۵۳۳ تن دیگر زخمی شده‎اند که در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته ۲۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.
‹عقبگرد برای کمیسیون حقوق بشر افغانستان›
خانم پیلای همچنان از اعضای تازه معرفی شده کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان انتقاد کرد.
رییس جمهوری افغانستان در ماه جوزا، هژده ماه پس از آنکه موعد کاری پنج تن از اعضای پیشین کمیسیون حقوق بشر تمام شد، پنج عضو جدید کمیسیون مستقل حقوق بشر را منصوب کرد.
نزدیکی افراد تازه معرفی شده در کمیسیون با ارگ ریاست جمهوری و نداشتن سابقه کاری در عرصه حقوق بشر از مهم ترین انتقادات شماری از نهادهای جامعه مدنی در گزینش افراد جدید در کمیسیون مستقل حقوق بشر بود.
همچنان یکی از اعضای جدید کمیسیون حقوق بشر افغانستان سابقه کار در حکومت طالبان را دارد.
ناوی پیلای با توجه به این مسایل گفت: «من نگرانم که انتصاب کمیسارهای جدید، کمیسیون حقوق بشر افغانستان را ضعیف سازد. بر اساس اصولنامه پاریس باید کسانی در این نهاد منصوب شوند که مسایل حقوق بشر را بدانند و دست‌کم در بخش حقوق بشر تا اندازه‌ای تجربه داشته باشند.»
رییس بخش حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که گزینش پنج عضو تازه کمیسیون مستقل حقوق بشر سبب خواهد شد که این کمیسیون در ارزیابی ماه نوامبر ‹کمیته بین المللی هماهنگی› مقام خود را از دست داده و به عنوان یک نهاد درجه دوم شناخته شود.
به گفته او این امر برای یک نهاد حقوق بشری، عقبگردی دردناک خواهد بود.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.