احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۱۳ سنبله ۱۳۹۱
اتاق تجارت و صنایع افغانستان گفته که امریکا از این اداره خواسته تا روابط خود با ۲۴ شرکت و چند بانک تحت تحریم ایرانی را قطع کند.
امریکا میگوید شرکتهای ایرانی سود حاصل از تجارت را در تاسیسات هستهیی سرمایهگذاری میکنند و به همین دلیل علیه آنها تحریم وضع شده است.
این شرکتها همچنین متهم هستند که از بازارهای افغانستان دالر می خرند و تحریمها را دور میزنند.
اما درخواست تازه امریکا باعث نگرانی شماری از بارزگانان افغان شده و به اتاق تجارت و صنایع هشدار داده اند که اگر با شرکتها و بانکهای مورد اشاره امریکا روابط تجارتی خود را قطع نکند، خود شامل فهرست سیاه امریکا خواهد شد.
در این درخواست بر قطع روابط ترانزیتی از راه آبی بندر عباس در جنوب ایران نیز تاکید شده است.
خانجان الکوزی معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان به بیبیسی گفت: “امریکا نگران است که این شرکتها و شماری از بانکهای ایرانی در تهیه امکانات برای تاسیسات هستهیی ایران دست دارند و با مبادله تومان (ریال) به دالر در افغانستان در صدد دور زدن تحریمهای ایالات متحده هستند.”
آقای الکوزی میگوید اجرای درخواست امریکا بر وضعیت اقتصادی افغانستان اثر منفی بجا خواهد گذاشت.
هر چند این درخواست تا حال تنها روی کاغذ است و دولت افغانستان تا حال فشاری بر شرکتهای افغانی برای اجرای آن وارد نکرده است.
معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان گفت: “(اجرای این درخواست) برای ما واقعاً مشکل است. ما با ایران مناسبات نزدیک داریم. بیشتر مواد سوخت و نفتی را از طریق ایران وارد می کنیم. ما از طریق بندر عباس به ارزش دو میلیارد دالر از کشورهای دیگر واردات داریم.”
او افزود: “ما به دوستان بین المللی و امریکایی خود گفتیم که ما ناگزیر هستیم که با ایران تجارت داشته باشیم. دولت افغانستان هم باید سیاست خود را این مورد روشن کند.”
پس از جنجالها بر سربرنامه هستهیی ایران، امریکا تحریمهای اقتصادی علیه این کشور را شدت بخشیده و به شماری دیگر از کشورهایی که با ایران روابط تجارتی نزدیک دارند، هشدار داده که در صورت ادامه این روابط، از سوی امریکا تحریم میشوند.
اما این بار اول است که امریکا به تاجران افغان هشدار میدهد.
از سوی دیگر وحیدالله غازیخیل سخنگوی وزارت تجارت و صنایع افغانستان میگوید روابط تجارتی این کشور با ایران بر اساس منافع ملی افغانستان تنظیم خواهد شد.
او تاکید کرد که: “حکومت افغانستان بر بنیاد سیاست اقتصادی و منافع ملی افغانستان تصمیم خواهد گرفت.”
کارشناسان میگویند پس از فشارهای اقتصادی جامعه جهانی بر ایران، افغانستان که مرز باز تجارتی با این کشور دارد، به بازار خوبی برای فروش محصولات ایرانی مبدل شده است.
مقامات افغان می گویند میزان صادرات ایران به افغانستان سالانه به یک میلیارد و سه صد میلیون دالر می رسد.
ایران نیز در این اواخر علاقمندی بیشتری به گسترش روابط تجاری خود با افغانستان نشان داده و هفته گذشته نمایشگاهی مشترک تجارتی دو کشور در کابل برگزار شد.
Comments are closed.