احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





۲۰۱۴؛ سالِ هیولا یا سال فرشته؟

گزارشگر:11 جدی 1392 - ۱۱ جدی ۱۳۹۲

هرچند هیولا خواندن سال ۲۰۱۴، امر خرافی‌یی بیش نیست و این سال مثلِ هر قاعدۀ تقویمی ‌دیگر، یک سال است؛ اما در این اواخر، این سال و رقمش چنان رنگِ سیاسی به خود گرفته که اکنون به عنوانِ یک مفهومِ رعب‌آور برای همۀ شهروندان افغانستان، معرفی شده و بی‌گمان که صفتِ هیولا هم از ترویجِ ارعاب پیرامون این سال به میان آمده است.
ماجرا از آن‌جا شروع شد که خارجی‌ها ابلاغ کردند که با فرا رسیدن این سال، آن‌ها از افغانستان رخت سفر خواهند بست و طالبان، جنگ، ناامنی، فقر، تریاک و ده‌ها آفت و فلاکتِ دیگر دوباره به این سرزمین برخواهند گشت.
اما حقیقت چه می‌تواند باشد: ۲۰۱۴ واقعاً برای افغانستان سالِ هیولا خواهد بود یا سالِ فرشته؛ سال عقب‌گرد و فرو رفتن به کامِ دهشت و مرگ خواهد بود و یا سال سازنده‌گی و رفاه؟
قراین چیزهایی را برای ما روشن می‌کند. این‌که در چنین سالی نیروهای ناتو و ایتلاف از افغانستان خارج می‌شوند و بی‌گمان که امنیت افغانستان، در نبود این نیروها می‌تواند متزلزل گردد. این‌که در ۲۰۱۴ انتخابات افغانستان برگزار خواهد شد و عدم برگزاری شفاف، سالم و سراسریِ این انتخابات می‌تواند سبب ایجاد هرج‌ومرج شود. این‌که پیمان امنیتی میان ایالات متحده و افغانستان به امضا نرسیده و این می‌تواند روی ایجاد و گسترشِ ناامنی تأثیرگذار باشد و ده‌ها نمونۀ دیگر که همه سال ۲۰۱۴ را سالی هیولایی می‌نمایانند.
اما از سوی دیگر، این مسأله را هم داریم که مردم افغانستان، سخت حامی ‌ صلح و ثبات ‌اند. نسل جدیدی روی کار آمده است که تنها به دنبالِ دانش و سازنده‌گی‌اند. دموکراسی نیم‌بندی نیز روی کار آمده که همه طرف‌دار قوامِ آن می‌باشند. انتخاباتی پیش‌روست که درصد بیشتری از مردم از آن حمایت می‌کنند و رییس‌جمهور آینده را خودشان انتخاب خواهند کرد. قرار است که در جلسۀ آجندای ملی ـ که قرار است به تاریخ ۲۲ جنوری برگزار گردد ـ همۀ نامزدان انتخابات از تشکیل یک دولت ملی حمایت کنند و در صورت پیروز شدن، آن را عملی نمایند که این خود امید دیگری است. ارتش و پولیسی به وجود آمده که بارها ثابت کرده، می‌توانند از عهدۀ مهار تروریسم و طالبان به‌در آیند و….
بنابراین، نمی‌توان این سال را به همین ساده‌گی سالِ هیولا خواند و یا هم سال فرشته. همه چیز بسته‌گی به شرایطی دارد که در افغانستان جاری‌ست و بیشتر از همه، بسته‌گی به موقف ایالات متحده و سایر کشورهای همکار.
مهم‌ترین چالش افغانستان همین انتخابات است. انتخابات می‌تواند زمینۀ هرج و مرج را به وجود بیاورد اما اگر ایالات متحده و کشورهای همکار دست از همکاری برنگیرند، مطمیناً هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. این همکاری می‌تواند در زمینه‌های دیگر هم ادامه پیدا کند. در زمینۀ تجهیز و تسلیح نیروهای پولیس، در زمینۀ تشویق به سرمایه‌گذاری‌ها در افغانستان، در زمینۀ پابندی به تعهدات در مبارزه با تروریسم و محو کشت مواد مخدر و… که در صورت ادامۀ این همکاری، همۀ ترس‌ها و هراس‌ها منتفی خواهد شد.
۲۰۱۴ همین‌گونه سالِ هیولا نخواهد بود اگر کشورهای همکار با افغانستان، نیتی خلافِ تعهدات قبلی خود نداشته باشند، اگر امریکا و متحدان همکاری‌شان را با مردم افغانستان ادامه بدهند و این همکاری را مخصوص به دولتِ آقای کرزی نکرده باشند.
امروز نخستین ‌روزِ سالِ ۲۰۱۴ است و روزهای بعدی این سال، تعیین‌کنندۀ صفتِ هیولا و یا فرشته برای آن خواهد بود و بی‌گمان، اگر هر کدام از این صفات برچسب افغانستان گردد، به همان اندازه این برچسب برای ایالات متحده، جامعۀ جهانی و سایر مدعیان مبارزه با تروریسم نیز صادق خواهد بود.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.