وقتی سرفه مزمن می‌شود

گزارشگر:27 دلو 1392 - ۲۶ دلو ۱۳۹۲

بخش نخست

mandegar-3سرفه از آن‌دست عوارضی است که معمولاً رهایی از آن به‌دنبال سرماخورده‌گی‌های ویروسی و میکروبی دشوار است. گرچه درمان این عارضه، طولانی‌تر از دیگر عوارض معمولِ سرماخورده‌گی است، اما در صورت افزایش زمانِ سرفه بیش از سه هفته و تداوم آن تا هشت هفته، باید علت مزمن شدنِ سرفه را پیگیری کرد.
البته نباید فراموش کرد برخی بیماری‌ها اصولاً با سرفۀ طولانی همراه است؛ بیماری‌هایی چون آسم، سینوزیت، آلرژی‌های فصلی، بازگشت غذا از مری به معده، تماس با دود سگرت، وجود جسم خارجی در ریه، نوعی نقص ایمنی، اختلالات و تومورهای ریه و مصرف بعضی از داروها.
اما به گفتۀ متخصصینِ بیماری‌های عفونی، توجه به مزمن شدنِ سرفه و یافتن عاملِ آن در گروه‌های آسیب‌پذیر به‌ویژه کودکان بسیار اهمیت دارد؛ زیرا رهایی از سرفۀ ناشی از عفونت در کودکانی که به‌طور مکرر دچار عفونت‌های دستگاه تنفسی و سرفۀ حاد می‌شوند، به‌راحتی ممکن نخواهد بود.
پزشکانِ متخصص می‌گویند اگر این سرفه‌ها شدید و با مشکلاتِ خواب و فعالیت‌های معمولِ زنده‌گی و تغذیه همراه نباشد و در طول زمان کاهش پیدا کند، می‌توان نسبت به آن نگرانی کمتری داشت؛ ولی با وجود این، بررسی مشکل در این دسته بیماران نیز پیشنهاد می‌شود. در بیمارانی که سرفه همراه با استفراغ یا خروج چرک غلیظ باشد، در طول شب تداوم یابد، با خروج خون از ریه همراه باشد و یا همراه با تب طولانی، عرق، کاهش وزن و اختلال تنفسی باشد، بررسی عواملِ موثر در مزمن شدنِ سرفه ضروری است.

زمان لازم برای درمانِ سرفه‌های معمولی
در عفونت‌های معمولی دستگاه تنفسی، مدت زمانِ سرفه در حد ۱۰ تا ۱۴ روز بوده و کاهش شدتِ سرفه طی این مدت، نشانۀ بهبود و پاسخ به درمان است. به بیان دیگر، معمولاً مدتِ درمان حدود هفت تا ده روز است.
پس تداوم سرفه در چه شرایطی و با همراه شدن با چه عوارض دیگری، مزمن و خطرناک تلقی می‌شود؟
پزشکان می‌گویند: در صورت تشدید سرفه طی درمان، پاسخ ندادن به درمان دارویی، همراه شدن با تنگی نفس و تغییر صداهای تنفسی هنگام دم و بازدم، همراه شدن با تپش قلب شدید، ناتوانی در انجام فعالیت‌های فیزیکی، خروج خلط خونی هنگام سرفه، کاهش وزن و عرق شبانه همراه با سرفه، تب طولانی و کاهش شدید اشتها و ایجاد علایم دیگر مانند ضایعات جلدی و بزرگ شدن کبد و طحال و غدد لنفاوی؛ سرفه خطرناک تلقی می‌شود.

عواقب بی‌توجهی به درمان
گرچه عوارضی چون ایجاد درد در دیوارۀ قفسۀ سینه و دیوارۀ شکم، بی‌اختیاری ادرار و خسته‌گی همراه با سرفه از شیوع زیادی برخوردار است، اما بی‌توجهی به یافتن علت مزمن شدنِ سرفه و درمان آن می‌تواند عوارض بسیار خطرناک‌تری را برای بیمار به همراه داشته باشد.
پزشکان توضیح می‌دهند: بعضی وقت‌ها حملاتِ سرفه می‌تواند سبب سنکوپ شود که این موضوع می‌تواند در اثر کاهش فشار داخلِ قفسۀ سینه و اختلال خون‌رسانی به قلب صورت پذیرد. حتا در صورت بروز سرفه‌های شدید و طولانی به‌دلیل افزایش فشار عروقِ وریدی ممکن است خونریزی‌های نقطه‌یی در ناحیۀ سر و صورت نیز رخ دهد. در برخی موارد نیز سرفه می‌تواند سبب شکسته‌گی دنده شود.
منبع: سلامت‌نیوز

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.