احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:26 اسد 1393 - ۲۵ اسد ۱۳۹۳
کارشکنی و کندی در روند تفتیش آرا نگرانیهایی را هم در داخل و هم در سطح بینالمللی به بار آورده است. از آغاز این روند تاکنون بیش از ۹ هزار صندوق رای دهی که ۴۱ درصد کل آرا را تشکیل میدهد، تفتیش شده است.
این درحالی است که جامعه جهانی توقع دارد که رییسجمهور جدید موضع افغانستان را در کنفرانس مهم ناتو که به تاریخ چهارم و پنجم سپتمبر در ولز بریتانیا برگزار میشود، تشریح کند. در این کنفرانس کشورهای عضو ناتو تعهد خود را در رابطه به حمایت از نیروهای افغان تا اخیر سال ۲۰۱۷ تجدید میکنند.
رییس جمهور کرزی نیز تاکید کرده که تا اخیر ماه جاری باید نتایج انتخابات اعلام و رییس جمهور جدید به کارش آغاز کند. آقای کرزی گفته است که طولانیشدن انتخابات بر اجرآت ادارات دولتی تاثیر منفی گذاشته است. ولی کمیسیون انتخابات گفته است که بازشماری و تفتیش آرا تا اخیر این ماه، امکان ندارد.
نور محمد نور سخنگوی کمیسیون انتخابات روز شنبه ۲۵ اسد ۱۳۹۳ گفت که روند به صورت عادی پیش میرود: «تمام روند هم تفتیش و هم شمارش مجدد توسط ۱۳۰ تیم به شکل نورمال پیش میرود. امیدواریم به زودترین فرصت این روند به پایان برسد.»
کمیسیون انتخابات روز شنبه بازشماری ۶۰۰۰ صندوق رایدهی را آغاز کرد.سه هزار از این صندوقها مربوط داکتر اشرف غنی احمدزی و سه هزار دیگر مربوط داکتر عبدالله عبدالله است. از این صندوقها به نام صندوقهای سرنوشت ساز نام برده میشود.
این ها صندوقهایی است که دو نامزد فکر میکنند بیشترین آرای تقلبی در آنها ریخته شده و با بازشماری آنها مشخص میشود که ادعای تقلب در انتخابات تا چه اندازه جدی بوده است. ناظران دو نامزد میگویند احتمالاً بازشماری ۶۰۰۰ هزار صندوق شش روز طول خواهد کشید.
در همین حال آگاهان مسایل سیاسی میگویند تا زمانی که اختلاف سیاسی بین دو نامزد برسر تقسیم قدرت حل نشود، تفتیش آرا صدمه خواهد دید و هر روز این روند با جنجال های بیشتر مواجه خواهد شد.
فهیم نعیمی، سخنگوی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه میگوید: «اختلافاتی که از نظر سیاسی بین دو نامزد به میان میآید…بالای پروسه تخنیکی تفتیش آرا تاثیرگذار خواهد بود».
اما سخنگوی کمیسیون انتخابات تاکید کرد که تنها انتخابات و رای مردم به رییس جمهور آینده مشروعیت میدهد نه گفتوگوهای سیاسی: «کمیسیون انتخابات بعد از تفتیش و بعد از ختم روند جمع بندی نتایج اعلام میکند که کی بیشترین آرا را دارد و کی به حیث رییس جمهور آغاز به کار میکند. این مساله هم در قوانین و هم در میکانیزمها مشخص است.»
چانهزنی برسر تقسیم قدرت
انتظار میرفت با امضای توافقنامهیی که با پادرمیانی جان کری وزیر خارجه امریکا بین دو نامزد امضا شد، روند تفتیش آرا با سرعت بیشتری پیش برود ولی این توافقنامه نیز در عمل نتوانسته تغییر زیادی ایجاد کند.
در حال حاضر ۳۰ تن از هردو تیم انتخاباتی زیر عنوان «کمیسیون وحدت ملی» مصروف چانه زنی برسر تقسیم قدرت هستند.
قرار است نتیجه گفتوگوهای این کمیسیون اواخر هفته جاری اعلام شود. این کمیسیون وعده داده است که توافقی که به دست می آید از سوی هر دو نامزد امضا خواهد شد.
اما نعیم نظری آگاه مسایل سیاسی میگوید، هنوز اختلافات زیادی بین دو نامزد برسر حکومتی که در آینده شکل میگیرد وجود دارد.
به باور آقای نظری در صورتی که دو نامزد برسر تشکیل حکومت آینده به تفاهم میرسیدند، پروسه تفتیش آرا نیز به سرعت به پیش میرفت ولی که حالا که چنین توافقی وجود ندارد، این روند نیز هر روز با موانع جدیدی روبرو میشود.
Comments are closed.