احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:3 عقرب 1393 - ۰۳ عقرب ۱۳۹۳
باشندهگان ولایت کندز میگویند که ولسوالیهای چهاردره، دشت ارچی و امام صاحب، مناطق اصلی فعالیت طالبان بوده و کنترل نیروهای حکومتی بر آن ولسوالیها محدود میباشد.
روزنامه نیویارک تایمز از قول مقامات محلی که نخواستند نامشان افشا شود و باشندهگان کندز گزارش داده است که طالبان در بسیاری از مناطق آن ولایت حتا «نظام موازی با حکومت» ایجاد کرده اند.
اما غلام سخی بغلانی، سرپرست ولایت کندز کنترل گروه طالبان بر ولسوالیهای آن ولایت را رد کرده میگوید که حضور شورشیان طالب در برخی از مناطق کندز به چشم میخورد.
آقای بغلانی میافزاید که مراکز همۀ ولسوالیها تحت کنترول دولت بوده، فعال میباشند و در خدمت مردم قرار دارند.
سرپرست ولایت کندز همچنان میگوید: «امسال حضور طالبان در چند قریه دیده شده و آنان در آن مناطق جنگهایی را نیز به راه انداخته اند.»
آقای بغلانی افزود که در حال حاضر عملیات تصفیهیی در ولسوالی امام صاحب به هدف بیرون راندن شورشیان طالب از آن ولسوالی جریان دارد.
کنترول دولت تنها در مراکز ولسوالیها
در عین حال، عبدالمتین مردمی، مدیر مسئول روزنامه سخن جوانان در کندز اما میگوید که کنترول دولت صرف به مراکز ولسوالیهای کندز محدود شده است.
آقای مردمی می گوید: «ولسوالیهای کندز کاملاً نا امن است.» به گفتۀ مدیر مسؤول روزنامۀ سخن جوانان: «تنها مرکز چند ولسوالی منجمله ساختمان قومندانی امنیه و مقر ولسوالی ممکن امن باشد اما اطراف ولسوالیها همه تحت تصرف مخالفین دولت قرار دارد.»
اما حضور و فعالیت طالبان در کندز به گفتۀ آقای مردمی یگانه دلیل نا امنی در آن ولایت نبوده و افزایش درگیریهای مسلحانه بین فرماندهان محلی و افراد مسلح غیر مسئول نیز امنیت و حاکمیت دولت را در کندز با چالش روبرو ساخته است.
حضور طالبان در فاریاب
پای گروه طالبان در سالهای اخیر به ولایت فاریاب هم رسیده و در سالروان فعالیت آن گروه در بسیاری از ولسوالیهای آن ولایت افزایش یافته است.
محمد هاشم فاریابی، نمایندۀ فاریاب در مجلس نمایندهگان میگوید که در سالروان شاهد بدتر شدن وضعیت امنیتی در آن ولایت بوده اند.
آقای فاریابی میافزاید:»مشکلات امنیتی بیشتر در ولسوالیهای قیصار، المار، خواجه سبز پوش، غورماچ و شاهراه اندخوی – دولت آباد وجود داشته است.»
این عضو پارلمان تأکید میکند: «راه اندازی عملیات تصفیهیی توسط نیروهای افغان تا حدی توانسته از تهدیدهای امنیتی در آن مناطق بکاهد» اما به گفته او: «اطراف ولسوالیهای مذکور هنوز هم در نا امنی بسر میبرد.»
این در حالیست که گروههای محلی مخالف طالبان در ولسوالیهای المار و قیصار فاریاب میگویند که از سه سال بدینسو بدون کمک حکومت مرکزی با شورشیان طالب جنگیده و جلو پیشروی آنان را در شماری از مناطق آن ولسوالیها گرفته اند.
سمونوال سکندر، فرمانده امنیه ولسوالی قیصار مقاومت نیروهای محلی در مقابل حملات طالبان را مهم میخواند.
آقای سکندر میگوید: «قیصار و المار مکمل تحت تهدید بود. اگر این ولسوالیها به دست طالبان میافتید، امکان زیاد داشت که راه میمنه وغورماچ هم قطع شود چون یک ساحه کوهستانی و استراتیژیک است.»
فرمانده امنیۀ قیصار میگوید:»اگر دشمن در آن جا جابجا گردد، شکست دادن آن مشکل است. فایده مبارزه قیام کنندگان همین است که حالا ۷۰ قریه مکمل آزاد بوده و سربازان میتوانند به آنجا رفت و آمد کنند.»
با این هم، مقامات محلی در فاریاب میگویند که گروههای مسلح محلی باید شامل تشکیلات نظامی دولت شود چون موجودیت سلاح غیر قانونی امنیت آن ولایت را تهدید خواهد کرد.
آگاهان امور به این باور اند که عدم توجه حکومت به نا امنیها در ولایات شمال افغانستان وضعیت اقتصادی در آن مناطق را نیز متأثر ساخته و در صورت گسترش تهدیدهای امنیتی در شمال، ممکن راههای مهم مواصلاتی افغانستان با خطر مواجه گردد.
Comments are closed.