احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:جمشید یما امیری / 18 عقرب 1393 - ۱۷ عقرب ۱۳۹۳
یکی از شعارهای اصلی دولت وحدت ملی، مبارزه با فساد و بروکراسی در نهادهای دولتی افغانستان است. دکتر اشرف غنی و داکتر عبدالله رهبران دولت وحدت ملی، هر دو بر مبارزۀ جدی در برابر فساد در نهادها تأکید کرده و خواستار اصلاحات سریع و بنیادین در تمامی ادارههای دولتی شدهاند.
متأسفانه به دلیل محافظهکاری مفرط و ضعف در رهبری دولت پیشین، فساد در تمامی نهادهای دولتی افغانستان ریشه دوانید و به همین دلیل، افغانستان در جمع سه فاسدترین کشور دنیا قرار گرفت.
اکنون، کمتر ادارهیی را میشناسیم که در آن فساد وجود نداشته باشد. اما در بسیاری از این ادارهها، نوع فساد زیاد محسوس و آشکار نیست.
این درحالی است که مأموران و کارکنان برخی از ادارهها، به گونۀ مستقیم از مردم و از مراجعین پول و رشوه تقاضا میکنند. یکی از این ادارههای به شدت فاسد، «مرکز ثبت احوال نفوس» واقع در کارته پروان کابل است. این اداره، بهگونۀ قرون وسطایی مدیریت میشود و به دلیل بروکراسی وحشتناکی که در آن حاکم است، مراجعین برای انجام یک کار ده دقیقهیی، باید ساعتها و حتا روزها پایین و بالا بدوند و سر انجام در بدل پول و رشوه، کارشان انجام شود.
روز گذشته، همانند صدها تن از هموطنانمان، برای تصدیق تذکرۀ تابعیتم به این اداره مراجعه کردم. بدون هیچ مبالغه و بزرگنمایییی، این نهاد را که یکی از ادارههای مربوط به وزارت داخله است، فاسدترین و رسواترین ادارۀ دولتی افغانستان یافتم.
از رانندههای این اداره گرفته تا مأموران و… غرق در فساد و رشوهستانی هستند. کارکنان به خاطر فراهمساختن زمینۀ رشوه و گرفتن پول، مراجعین را به ولایتهای دور دست افغانستان راجع میسازند.
بروکراسی بغرنج و پیچیدهییکه در این اداره حاکم است، همۀ شهروندان را به ستوه آورده است. در هر غرفه و دفتر فرسودۀ این اداره، صدها تن صف میکشند تا کارشان انجام شود. اما یک دفتر به دفتر دیگر کارها را پاس میدهد. فریادهای دهها تن از مراجعهکنندهگان را دیروز گواه بودم. فریادهاییکه کسی نیست به آنها گوش بسپارد. در این اداره، کوچکترین اصلاحاتی در سیزده سال گذشته صورت نگرفته است. سیستم مدیریتی و اداری بسیار کهنه و فرسودۀ اداری در این نهاد حاکم است.
این مقاله در حالی نگاشته میشود که وزارت داخله اخیراً در نامهیی به اتحادیۀ ژورنالیستان، برخی رسانهها را متهم ساخته است که تلاش میورزند نهادهای امنیتی را بدنام سازند. من در این مقاله، به دنبال بدنامسازی هیچ نهاد و ادارهیی نیستم. صرف حقایقِ تلخی را که شاهد بودم، به گوش مقامها و مسوولان میرسانم. جا دارد از ادارههاییکه اصلاحات جدی را در بخشهای کاری خویش وارد کردهاند، نیز یادآوری نمایم.
یکی از این ادارهها، ریاست پاسپورت است که آنهم تحت قیمومیت وزارت داخله قرار دارد. بامداد دیروز با مراجعه به ریاست پاسپورت، این اداره را یکی از پاکترین و مدرنترین ادارههای دولتی افغانستان یافتم.
با واردشدن به دروازۀ ریاست پاسپورت، با رییس این اداره بر خوردم که بهگونۀ مستقیم از کار کارکنان ریاست پاسپورت نظارت میکرد. صدها نفر به این اداره روزانه مراجعه میکنند و بدون تأخیر و تعلل، کارها به گونۀ سریع انجام میشود.
سیستم اداری ریاست پاسپورت، مدرن و الکترونیکی است. سیستم اداری مدرن، ریشۀ فساد و بروکراسی منفی (کاغذپرانی) را از این نهاد برچیده است و سبب عرضۀ خدمات در کمترین وقت به شهروندان شده است.
حالا وزارت داخلۀ کشور به ویژه رهبری این وزارت باید در راستای اصلاحات در ادارۀ ثبت و احوال نفوس گام بردارد.
رهبری وزارت امور داخله اگر خواهان اصلاحات و تغییر در ادارۀ ثبت احوال نفوس است، حد اقل برای یک بارهم اگر شده به این اداره مراجعه کرده و وضعیت رقتبار و ناراحتکنندۀ حاکم در آن را مشاهده کند. زیرا فساد در این نهاد سبب بدنامی کل وزارت داخله میشود.
Comments are closed.