احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





مظاهره‌کننده‌گان در کابل: محاکمۀ صحرایی جنایت است

- ۰۳ میزان ۱۳۹۱

صدها تن از فعالان مدنی و دانشجویان دانشگاه‌های کابل با راه‌اندازی تظاهراتی در کابل دادگاه‌های صحرایی توسط طالبان و برخی ملاها را محکوم کردند و از حکومت خواستند تا جلو این خودسری‌ها را بگیرد و عاملان این محاکمه‌ها را مجازات کند.
این تظاهرات صبح روز دوشنبه از رو به روی دانشگاه کابل آغاز شد و تظاهرکننده‌گان با تجمع در برابر کمیسیون مستقل حقوق بشر و پارلمان افغانستان از این نهادها خواستند تا در برابر ظلم و بی‌عدالتی بر زنان سکوت نکنند.
شفیقه، خواهر صابره که در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی شلاق زده شده است، در جمع تظاهر‌کننده‌گان پیوست و گفت که بر خواهر و خانواده‌اش ظلم شده است. او گفت: «هرچند کسی حاضر نمی‌شد که شلاق بزند، بعداً باشی حبیب (فرمانده پولیس محلی در جاغوری) به همگی اعلام کرد که شلاق بزنید تمام مسوولیت‌اش در پای من. یکی از نظامی‌های باشی حبیب شلاق زده است».
او در رابطه به این که چه کسانی دستور شلاق زدن را صادر کرده اند، گفت: «دستور ملاهای منطقه بوده و گفته ما شرعی فیصله کرده‌ایم که باید دختر صد شلاق زده شود، بچه قسم بخورد و ۸۰ هزار افغانی بپردازد.»
صابره که پانزده سال دارد، در ولسوالی جاغوری دو هفته پیش از سوی ملاها شلاق زده شده و مردی که متهم به ارتباط با این دختر بوده با پرداخت ۸۰ هزار افغانی آزاد شده است.
خواهر صابره گفت که در حال حاضر خانواده‌اش زیر فشار قرار دارد: «خانواده ام فعلا در یک تنگنا قرار دارد و همه روزه تهدید می‌شود. همچنین خودم صدها بار تهدید شده ام».
تظاهرکننده‌گان همچنان قتل شکیلا در بامیان و قتل یک دختر و یک مرد در ولسوالی کهسان هرات را محکوم کردند و خواستار مجازات عاملان این قضایا شدند.
رسیده‌گی دادستانی‌کل
خانم شفیقه گفت تلاش کرده تا نهادهای قانونی به ظلمی که بر آن‌ها روا داشته شده، رسیده‌گی کنند اما این نهادها نیز حرف او و خانواده‌اش را نشنیده اند. او گفت: «دیروز به لوی سارنوالی رفتم تا عریضه بدهم. آن‌ها عریضه ام را قبول نکردند و گفتند در سطح افغانستان حق کی گرفته شده که حق شما گرفته شود».
تظاهر کننده‌گان پلاکارت‌هایی را حمل می‌کردند که در آن‌ها نوشته شده بود «محاکمه صحرایی جنایت است»، «سکوت در برابر جنایت، جنایت است»، «ما مصوونیت می‌خواهیم» و «سکوت بس است».
در قطعنامه‌یی که از سوی تظاهر کننده‌گان نشر شد، از حکومت افغانستان خواسته شده تا عاملان محاکم صحرایی را شناسایی و مجازات کند: «از حکومت و شخص رییس‌جمهور می‌خواهیم که در اجرای مسوولیت‌های قانونی اش درست عمل کرده و عاملان هرنوع جنایت بشری به خصوص عاملان محکمه صحرایی در ولسوالی جاغوری را هرچه زودتر شناسایی کرده و تحت پیگرد قانونی قرار بدهند».
قطعنامه از پارلمان افغانستان خواسته است تا بر اعمال حکومت نظارت کند و به دور از هرنوع مصلحت‌گرایی و ملاحظات سمتی و قشری برای پیگرد قانونی عاملان محکمه صحرایی، مسوولان دولتی را مورد بازپرس قرار دهد.
تظاهر کننده‌گان خواستار برکناری ولسوال جاغوری شدند و گفتند که این محاکمه صحرایی در منطقه تحت تسلط دولت افغانستان و مقام‌های محلی صورت گرفته است.
پرستو یاری، یک تن از اشتراک کننده‌گان تظاهرات گفت رسیده‌گی به مسایل جرمی از صلاحیت محاکم است: «خواست ما این است که باید عاملان محاکمه‌های صحرایی، محاکمه شوند. حکومت باید به این مساله رسیدگی کند. نهادهای قانونی نباید به دیگران اجازه دهد تا صلاحیت آن ها را گرفته و دست به هرکاری بزنند».
خانم یاری افزود: «ملاها این کار را انجام داده و حکم صادر کرده اند. ما از رشد بنیادگرایی نگرانیم. ملاها حق ندارند خلاف قانون شلاق بزنند».
شاه گل رضایی، نماینده غزنی گفت که پارلمان افغانستان هیاتی را به ولسوالی جاغوری می‌فرستد و این قضیه را از نزدیک بررسی می‌کند: «آنچه خواست نهادهای مدنی است از آدرس پارلمان به آن رسیده‌گی خواهد شد. پارلمان این قضیه را مورد بررسی قرار خواهد داد».
این تظاهرات به صورت مسالمت‌آمیز به پایان رسید و تظاهرکننده‌گان گفتند در صورتی که به محاکم صحرایی پایان داده نشود، به اعتراض‌های شان ادامه خواهند داد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.