چابهار برگ برندۀ هند برای مقابله با چین و پاکستان

گزارشگر:سه شنبه 25 قوس 1393 - ۲۴ قوس ۱۳۹۳

mnandegar-3هند که از همکاری چین و پاکستان در اجرای چندین طرح بزرگ اقتصادی در منطقه مورد مناقشه کشمیر تحت کنترل پاکستان، ابراز نگرانی کرده، تلاش دارد از چابهار به عنوان برگ برنده در مقابل رقیبان خود استفاده کند.
به گفته مقامات هندی، این کشور بارها به پاکستان و چین در خصوص این طرح در منطقه مورد مناقشه هند و پاکستان اعتراض کرده است.
قرار است چین و پاکستان طرح چند میلیارد دالری را برای اتصال بندر گوادر پاکستان به ولایت سین کیان چین به اجرا بگذارند.
در این طرح، بندر گوادر پاکستان و ولایت سین کیان چین از طریق بزرگراه چهار باندی که از کشمیر پاکستان عبور می کند به هم متصل می شوند.
دو کشور همچنین درخطوط انتقال راه آهن و احداث یک خط لوله گاز نیز مذاکراتی انجام داده اند.
ولایت‌های غربی چین که از نظر اقتصادی عقب مانده است از این کریدور اقتصادی سود خواهند برد.
مقامات هندی می‌گویند: با گسترش روابط اقتصادی بین چین و پاکستان مشکلی ندارند به ویژه که اگر این همکاری موجب فرونشانی شورش و ناآرامی در این منطقه باشد.
هند علت اعتراض خود را اجرای این طرح در منطقه مورد مناقشه در کشمیر ذکر کرده است.
هندی ها از زمان اعلام اجرای این طرح ازسوی پکن و اسلام آباد بارها به اجرای آن در منطقه مورد مناقشه اعتراض کرده اند ولی این دو کشور توجهی به این خواسته دهلی نو نکرده اند.
هند و پاکستان بعد از جدا شدن از یکدیگر درسال ۱۹۴۷ تاکنون سه بار برسر کشمیر با یکدیگر جنگ کرده اند و هم اکنون کشمیر به دو منطقه تحت کنترل هند و پاکستان تقسیم شده است.
هفته گذشته براثر حمله مهاجمان مسلح به کشمیر تحت کنترل هند ۲۱ نفر کشته شدند.
هند بلافاصله بعد ازاین حمله پاکستان را متهم به حمایت از مهاجمان کرد و فرمانده نیروی زمینی این کشور اعلام کرد که سلاحهای ساخت پاکستان از مهاجمان بدست آمده است.
روزنامه دکن هرالد هند در سرمقاله روز گذشتۀ خود در این خصوص نوشت: پاکستان پنج هزار و ۱۸۰ کیلومتر مربع از خاک کشمیر را برای انجام چنین طرحی در اختیار چین قرار داده است.
در ادامه این مطلب آمده است: چین ظاهراً علاوه بر بزرگراه قره قرم در طرحهای مختلف توسعه در گیلگیت و بلتستان پاکستان سرمایه گذاری کرده است.
در ادامه سرمقاله این روزنامه آمده است: چین با این اقدام معیارهای دوگانه خود را بار دیگر آشکار کرده است.
این روزنامه خاطرنشان کرد: چین بارها نسبت به مشارکت با کشورهای ساحلی دریای جنوب چین واکنش تندی نشان داده است و اعلام کرده است که عملیات در این مناطق مورد مناقشه، باید متوقف شود.
به نوشته این روزنامه، چین بارها درخصوص همکاری ژاپن با هند برای اصلاح تشکیلات زیربنایی در ایالت اروناچال پرادش درمرز هند وچین اعتراض کرده است .
این کشور این عملیات را تحریک آمیز توصیف کرده بود.
این کریدور اقتصادی تجارت بین چین و پاکستان با آسیای میانه را گسترش می‌دهد.
هند از سال‌ها پیش برای دستیابی به آسیای میانه و افغانستان، همزمان با سرمایه‌گذاری عظیم چین، رقیب سنتی این کشور در بندر گوادر پاکستان، درصدد سرمایه گذاری در بندر چابهار بوده است.
بندر چابهار در جنوب شرقی ایران و در دهانه دریای عمان یکی از بنادر استراتژیک است که امکان دسترسی هند به آسیای میانه را فراهم می‌کند.
بسیاری از کارشناسان بندر چابهار را برگ برنده این کشور برای مقابله با دو کشور هند و پاکستان ارزیابی می‌کنند.
هیات دولت هند ماه گذشته سرمایه گذاری یکصد میلیون دالری را در بندر چابهار به تصویب رساند.
هند، ایران و افغانستان به منظور گسترش روابط تجاری با منطقه آسیای میانه از چند وقت پیش در خصوص بندر چابهار به عنوان مرکز تجارت و انتقال محموله گفت وگو کرده اند.
هند سالهاست که درصدد سرمایه گذاری درچابهار برای دستیابی به افغانستان و بازارهای آسیای میانه است ولی تاکنون اقدام موثری انجام نداد.
بسیاری از کارشناسان سرمایه گذاری چین در بندرگوادر پاکستان را که در نزدیکی چابهار قرار دارد، از دلایل علاقه مندی هند برای حضور و سرمایه گذاری در چابهار برای حضور درافغانستان می دانند.
روزنامه دکن هرالد هند می نویسد: هند درخصوص بندر چابهار بسیار کند عمل کرده و نباید مخالفت با طرح چین و پاکستان تنها پاسخ این کشور باشد.
به نوشته این روزنامه طرح بندر گوادر پاکستان به گفته چینی ها در دو سال آینده تکمیل خواهد شد .
آیا این بار هند می تواند از برگ برنده خود که حضور و سرمایه گذاری در بندر چابهار است بخوبی استفاده کند یا اینکه مانند ۱۲ سال گذشته تنها شاهد گسترش دامنه نفوذ چینی ها به عنوان مهمترین رقیب منطقه خود خواهد بود؟

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.