پاکستان در تلاش یکپارچه ساختن طالبان

- ۲۳ حوت ۱۳۹۳

چند روز پس از نشر خبرها در مورد تمایل طالبان به مذاکرات صلح با حکومت افغانستان، نماینده‎گان ارشد این گروه به اسلام آباد سفر کرده اند تا در مورد گام های بعدی مباحثات سری داشته باشند.
خبرگزاری رویترز از قول منابع طالبان و دو مقام پاکستانی گزارش داده است که میان اختر محمد منصور رهبر سیاسی گروه طالبان و عبدالقیوم ذاکر فرماندۀ ارشد نظامی آن گروه و زندانی پیشین گوانتانامو، در خصوص این مذاکرات اختلاف نظر شدید وجود دارد.
mnandegar-3منابع گفته‌اند که عبدالقیوم ذاکر مذاکرات صلح با حکومت افغانستان را ضیاع وقت می‌خواند و می‌گوید که قدرت اصلی در کابل در دست ایالات متحده امریکا است، درحالی‌که ملا منصور طرفدار مذاکرات صلح است. این وضعیت بار دیگر در مورد موفقیت این دور مذاکرات شک و تردیدهایی را ایجاد کرده است.
پاکستان بر حل اختلافات دو چهرۀ مطرح رهبری طالبان تأکید دارد. پیام پاکستان به آنان رک و پوست‌کنده این بوده است که رهبران سیاسی و نظامی آن گروه باید به اختلافات‌شان پایان دهند یا این‌که مذاکرات هرگز آغاز نخواهد شد.
جهش امیدوارکننده
با این‌ همه کم از کم جهشی در این مسیر ایجاد شده است و منابع متعدد هم در افغانستان و هم در پاکستان آن را تایید کرده اند.
احمد ضیا مسعود، مشاور ارشد رییس‌جمهور افغانستان در امور اصلاحات و حکومتداری خوب روز پنجشنبه گفت که مذاکرات صلح با طالبان به زودی آغاز خواهد شد و در ماه‌های آینده پیشرفت‌های قابل‌ملاحظه‌یی در این زمینه حاصل خواهد شد.
سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان نیز گفته است که تلاش برای راه اندازی مذاکرات صلح آغاز شده و حکومت افغانستان تنها با پاکستان در این مورد در تماس شده و هیچ تماس مستقیم با گروه طالبان نداشته است.
اجمل عابدی گفت که حکومت افغانستان حاضر نیست در بدل صلح، دستاوردهای سال‌های اخیر را قربان کند. او گفت: «موقف ما در این باره واضح است و هر مذاکره‌یی که صورت گیرد مردم افغانستان از آن آگاهی حاصل خواهند کرد.»
در هفتۀ جاری، دانیل فلدمن نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای افغانستان و پاکستان در یک سفر از قبل اعلام نشده وارد اسلام آباد شد تا در مورد احتمال مذاکرات صلح صحبت کند. مقام‌های نظامی پاکستان این موضوع را تایید کردند.
پیشتر از آن به گفتۀ چندین منبع طالبان و مقام‌های حکومت پاکستان، نماینده‎گان دفتر طالبان در قطر به اسلام آباد رفته و با رهبران نظامی پاکستان و دیپلومات‌های چینی دیدار کردند. هرچند سخنگوی گروه طالبان این خبر را رد کرد و سخنگوی وزارت خارجۀ چین چنین تماس را دور از حقیقت خواند.
نقش حیاتی پاکستان
شماری از آگاهان نیز تلاش‌های اخیر صلح را به دلیل میانجیگری پاکستان و چین، امیدوارکننده تلقی می‌کنند، چون به باور آنان تهدید پاکستان جدی است که اگر طالبان با حکومت افغانستان مذاکره نکنند، آنان را دستگیر و یا از پاکستان اخراج خواهد کرد.
ادریس رحمانی تحلیلگر سیاسی، موفقیت آغاز مذاکرات صلح میان حکومت افغانستان و گروه طالبان را منوط به عدم پشتیبانی یک کشور دیگر از رهبران و اعضای ناراضی طالبان از مذاکرات صلح می‌پندارد.
با این‌حال، آقای رحمانی حمایت پاکستان را از گروه طالبان حیاتی پنداشته و به این باور است که در صورت قطع پشتیبانی اسلام آباد از آن گروه، اختلاف نظر میان رهبران ارشد طالبان به هر اندازه‌یی که شدید باشد، نمی‌تواند سد آغاز مذاکرات صلح شود.
با وصف خوشبینی‌ها روند مذاکرات، به دلیل بی‌اعتمادی شدید طرف‌های مذاکره کننده بر همدیگر، بسیار دشوار بوده می‌تواند. طالبان ممکن خواستار خروج فوری و کامل سربازان خارجی از افغانستان شوند؛ تقاضایی‌که محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان ظاهراً آن را رد خواهد کرد.
از جانب دیگر، خبرگزاری رویترز از قول یک دستیار ارشد رییس ارشد رییس جمهور غنی نگاشته است که اگر خواسته‌های طالبان مبنی بر خروج کامل نیروهای خارجی و تطبیق تفسیر سختگیرانه قوانین اسلامی در افغانستان تغییر نکند، روز اول مذاکرات می‌تواند روز آخر مذاکرات صلح باشد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.