شورای عالی صلح: تاپی پاکستان را به صداقت واداشته است

گزارشگر:روح‌الله بهزاد/ چهارشنبه 25 قوس 1394 - ۲۴ قوس ۱۳۹۴

رسانه‌های پاکستانی به‌نقل از مقامات بلندپایۀ این کشور گفته‌اند که مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان، احتمالاً در هفته‌های آینده از سر گرفته می‌شود.
در عین حال، شورای عالی صلح نیز می‌گوید که آغاز پروژۀ تاپی و منافع اقتصادی پاکستان در این پروژه، اسلام‌آباد را واداشته تا این‌بار در روند مذاکرات mandegar-3صلح صادق باشد.
با آنکه طی سال‌های گذشته، چندین‌بار در فصل زمستان ظاهراً روند گفت‌وگوهای صلح به‌همکاری پاکستان آغاز گردید، اما به‌باور شمار زیادی از آگاهان، پاکستان هیچ‌گاهی صادقانه در این روند عمل نکرده و به همین دلیل گروه‌های جنگ‌جو به نبردشان در برابر دولت و مردم افغانستان ادامه دادند.
گفتنی است، در سفر اخیر رییس‌جمهور به‌پاکستان، برای اشتراک در کنفرانس کشورهای قلب آسیا، توافقی میان افغانستان، پاکستان، چین و ایالات متحده صورت گرفت که بر اساس آن، تلاش‌ها برای از سرگیری مذاکرات صلح دولت افغانسان با طالبان باید انجام گیرد.
هنوز جزییات دور دومِ این مذاکرات از جمله زمان دقیق آن مشخص نیست، اما انتظار می‌رود تمامی این جزییات در سفر رییس ستاد ارتش پاکستان جنرال راحیل شریف به‌کابل نهایی گردد.
در نشست اخیر، سران هر چهار کشور در گفت‌و‌گو با رسانه‌های پاکستانی اشاره کردند که برگزاری دور دومِ مذاکرات «مری» که پس از افشای مرگ ملا محمد عمر به‌تأخیر افتاد، نیاز به‌زمان دارد و ممکن است هفته‌ها به‌طول بیانجامد.
همچنین گفته می‌شود برخلاف دور اول این مذاکرات که پاکستان نقش سازماندهندۀ اصلی را ایفا کرد، این‌بار هم‌آهنگی از سوی هر چهار کشور صورت گیرد و کمیسیونی متشکل از نماینده‌گان هر چهار کشور به‌همین منظور تشکیل می‌شود تا این پروسه را نظارت کند.
بر اساس گفته‌های یک دیپلمات امریکایی، دور دوم مذاکرات احتمالاً در سال آیندۀ میلادی و پس از سفر راحیل شریف به‌کابل صورت می‌گیرد.
در همین حال، اما مقامات کشور امیدوار هستند که این مذاکرات، دو هفتۀ دیگر صورت پذیرد؛ زیرا مقامات در پاکستان می‌گویند که گفت‌و‌گوهایی را با طالبان در این خصوص انجام داده‌اند.
بر بنیاد یک خبر دیگر، قرار است رییس ستاد ارتش پاکستان به‌منظورِ مذاکره برای از سرگیری مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان، به‌زودی وارد کابل شود.
منابع نظامی و دیپلماتیک در پاکستان گفته‌اند که پس از سفر راحیل شریف به‌کابل، به‌احتمال زیاد، دور دوم گفت‌و‌گوهای صلح میان دولت افغانستان و طالبان مسلح آغاز خواهد شد.
در این میان، اسماعیل قاسم‌یار، مسوول روایط بین‌الملل شورای عالی صلح در گفت‌و‌گو با روزنامۀ ماندگار می‌گوید:دروازه‌های صلح با آن عده کسانی که حاضر به‌مذاکره هستند و می‌خواهند که گرهِ موجود را به‌دست باز کنند، باز است و ما به‌گفت‌و ‌گو می‌نشینیم.
آقای قاسم‌یار با اشاره به افزایش حملات طالبان در چند روز پسین می‌گوید: یکی از دلایلی که طالبان در حملات‌شان در چند روز اخیر در کابل شدت دادند این است که آن‌ها در آستانۀ مذاکرات فورمولی را تعقیب می‌کنند. آنها می‌پندارند که با چنین حملاتی در میز مذاکره از موضع قدرت ظاهر شده می‌توانند، یعنی یک نوع قدرت نمایی کردن و نشان دادنِ این‌که ما قدرت‌مند هستیم و امتیاز می‌خواهیم.
قاسم‌یار بیان داشت: کسانیکه از طالبان حمایت می‌کنند، برای‌شان این فورمول را آموختانده‌اند تا چنین تقاضاهایی داشته باشند.
مسوول روابط بین‌الملل شورای عالی صلح در پاسخ به این‌که پاکستان هیچ‌گاهی در این روند صادق نبوده و حالا چه امیدواری در این زمینه وجود دارد، گفت: «اگر ما با طالبان مذاکره نکنیم، ملامتی به‌گردن ما می‌افتد و طرف پاکستان خواهد گفت که ما همکاری و زمینه‌سازی کردیم تا این‌ها را به‌میز مذاکره حاضر کنیم؛ اما طرف افغانستان موافقت نکردند.»
قاسم‌یار هم‌چنان تصریح کرد: «فضایی که در کشورهای قلب آسیا به‌وجود آمد و درآن همه کشورهای منطقه خواهان این شدند که پاکستان برای آوردن صلح در افغانستان همکاری صادقانه بکند تا جاییکه صدراعظم این کشور خود را متعهد نیز ساخت و همچنان گره خوردن پروژۀ تاپی، پای اقتصادی، منافع مادی و همچنان رفع بحران انرژی پاکستان را به‌میان می‌آورد که این مسأله گره خورده به‌امنیت و صلح، اگر امنیت نباشد این زحمات از میان می‌رود و مسلماً پاکستان چنین نمی‌خواهد».
او همچنان گفت: برخی انکشافات سیاسی، اقتصادی و ترانزیتی در میان است که من عقیده دارم این کار کمک می‌کند تا پاکستان در این روند صادقانه همکاری کند تا حدی که همکاری‌شان موثر واقع شودو به‌یک توافقی هم برسیم.
منابع خبری در پاکستان گفته‌اند که در نشست چهارجانبه میان افغانستان، پاکستان، چین و امریکا در حاشیۀ کنفرانس قلب آسیا هفتۀ گذشته در پاکستان، قرار شده که دور جدید گفت‌وگوهای صلح میان دولت افغانستان با گروه طالبان دوباره از سر گرفته شود.
گفته می‌شود، در این دور از گفت‌وگوها، چین و امریکا بر این روند میان دولت افغانستان و طالبان نظارت کند.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.