احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۱۰ حوت ۱۳۹۴
اداره محیط زیست افغانستان میگوید که بر اساس آمار بانک جهانی، سالانه یک میلیون تُن آلاینده یا ذرات معلق در فضای کابل رها می شود و دولت افغانستان برای پاک کاری آن هیچ هزینه ای را در نظر نمی گیرد.
محمدکاظم همایون رییس پلان اداره ملی حفاظت زیست افغانستان گفت: «بر اساس آماری که بانک جهانی صرف در محدوده شهر کابل انجام داده، سالانه یک میلیون تُن به شمول (۶۷۰ هزار تن دی اکسید کاربن و ۹۷هزار تن مونواکسید کاربن) آلاینده به فضای شهر کابل پرتاب میشود، ولی دولت هیچ هزینهیی را برای پاک کاری آن نمیپردازد».
آقای همایون که در کنفرانس نقش رسانهها در رفع آلودهگی محیط زیستی در کابل صحبت میکرد، افزود: در سایر کشورهای جهان به ویژه ایالات متحده امریکا برای پاککاری یک تن ذرات معلق در فضا ۵۳۰۰ دالر هزینه میشود؛ ولی مردم افغانستان به صورت غیر مستقیم و پنهانی این هزینه (۵۳۰۰ دالر) را میپردازند ولی دولت افغانستان کدام هزینهیی را نمیپردازد.
کهنهشدن زود هنگام لباس، از کار افتادن زود هنگام ماشین آلات و کمپیوترها، هزینه بیماریهای ناشی از آلودگی مواردی اند که مردم افغانستان هزینه پنهانی آلودگی هوا را متحمل میشوند.
رییس پلان اداره محیط زیست کشور خاطر نشان کرد: این اداره پلانها و پالیسیهای مبارزه با آلودگی هوا را در سطح کشور ساخته است؛ ولی دولت افغانستان هیچ تمایلی برای تمویل این برنامهها ندارد.
نوراحمد آخندزاده رییس دانشکده محیط زیست دانشگاه کابل نیز گفت: « در حال حاضر آب، خاک و هوای کابل آلوده است و این مساله مشکلات زیادی برای شهروندان به بار آورده و آنان را متضرر میسازد».
آقای آخندزاده میگوید: آلودگی هوا ارتباط مستقیم به استفاده از انرژیهای فُسیلی دارد و مانع بیرون شدن حرارت زمین جهت پاک کاری هوا میشود.
به گفته وی، کمترشدن و یا استفاده نکردن از انرژی های فُسیلی و آگاهیدهی از راهکارهای کنترل آلودگی است ولی این راهکارها هم اکنون کارساز نیست؛ زیرا این راهکارها نیاز به زمان و هزینه بیشتر دارد.
فرهاد ایمل کارشناس انرژی پاک موسسه همکاری آلمان میگوید که باید استفاده از انرژی پاک مانند انرژی آفتابی و برق آبی باید در جهت مبارزه با آلودگی هوا در میان مردم ترویج شود که نیاز بیشتر به هزینه نیز ندارد.
آقای ایمل افزود: موسسه همکاری آلمان تا هنوز در راستای استفاده از انرژی پاک، منابع تولیدی کوچک را به اندازه ۲.۲ میگاوات برق در سطح کشور ایجاد کرده است.
این کارشناسان، آلودگی محیط زیست را خطری برای تمامی زنده جانها به ویژه انسانها یاد میکنند و تاکید دارند که باید کمپاین وسیعی برای آگاهی دهی عامه در زمینه از سوی دولت به همکاری رسانه ها راه اندازی شود.
به گفته آنان، هر چند رسانهها بحث محیط زیستی را به یک گفتمان جدی تبدیل کرده اند، ولی با آنهم پاک کاری محیط زیست و آلودگی هوا نیاز به توجه بیشتر در زمینه ی آگاهیدهی دارد.
تجمع نفوس در شهرها، استفاده از ذغال سنگ، تیل بیکیفیت و چوب سوخت و خاکی بودن جادهها از عوامل عمده آلودگی هوا در شهرهای بزرگ افغانستان به ویژه کابل خوانده میشود.
Comments are closed.