احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:چهارشنبه 1 ثور 1395 - ۳۱ حمل ۱۳۹۵
عبدالباری جهانی وزیر اطلاعات و فرهنگ کشور گفته است اکنون که هند از دعوایش بر سر الماس کوه نور گذشته، افغانستان میتواند مدعی این نگین گرانبهای جهانی گردد.
حکومت هند رسماً اعلان کرد که الماس کوه نور ملکیت بریتانیا بوده، و با این سخن، ادعای چندین دهۀ هند بر سر مالکیت این الماس گرانبها، خاتمه یافت.
به نقل از آژانس خبرگزاری فرانس پرس، معاون دادستانی کُل هند در این رابطه به یک محکمه گفته است که مهاراجا رنجیت سینگ، شاه پیشین هند، الماس کوه نور را به رضایت خویش به بریتانیاییها تسلیم داده و بریتانیا آن را غارت نکرده است.
در مورد پیشینۀ الماس کوه نور روایات متعددی وجود دارد، اما آن چه در تاریخ افغانستان آمده، این است که پس از کشته شدن نادر افشار، پادشاه پیشین ایران، همسر او این نگین درشت را به پاس خدمات احمد شاه ابدالی در محافظت از خانوادۀ سلطنتی، به او تحفه داده بود و سپس از دست شاه شجاع نواسۀ احمد شاه درانی به دست رنجیت سینگ حکمران پنجاب افتاد.
عبدالباری جهانی وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان گفته است که پس از هند، افغانستان میتواند “دعوا دار اصلی” الماس کوه نور باشد.
آقای جهانی افزود: رنجیت سینگ این نگین گرانبها را با جبر و اکراه از شاه شجاع، پادشاه مخلوع افغانستان در آن زمان، تصاحب کرد و سپس آن را به بریتانیایی ها داد.
آقای جهانی با اشاره به پیشینۀ تاریخی الماس کوه نور اذعان نمود که منشأ اصلی این نگین ارزشمند هند است و مدت ۵۰۰ – ۶۰۰ سال میان شاهان هند دست به دست شده تا آن که به دست نادر افشار افتاده و احمدشاه ابدالی آن را به قسم تحفه به دست آورده، نه به جبر و اکراه.
وزیر اطلاعات و فرهنگ گفته است که الماس کوه نور که نخست ۷۹۳ قیراط (تقریباً ۱۵۸ گرم) وزن داشت و سپس چند مرتبه تراشیده شد و وزن آن به ۱۰۵ قیراط کاهش یافت، ارزش تاریخی و فرهنگی داشته و نمی توان قیمتی برای آن تعیین کرد.
اکنون الماس کوه نور در تاج سلطنتی بریتانیا نصب است و پاکستان نیز دعوا دار آن می باشد.
Comments are closed.