احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:دو شنبه 30 اسد 1396 - ۲۹ اسد ۱۳۹۶
هرچند تا هنوز دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا به یک جمعبندی مشخص پیرامون سیاست جدید این کشور در مورد افغانستان نرسیده، اما افزایش فشارها بر پاکستان، بخش جدید و البته جدی این سیاست است. جنرال جوزف ووتل، فرماندۀ مرکزی نیروهای امریکا تأکید میکند که باید از خاک پاکستان به هدف طرحریزی حملههای تروریستی بر همسایههایش استفاده نشود.
خبرگزاری رویترز این جمله جنرال ووتل را به نقل از سفارت ایالات متحده امریکا در اسلامآباد گفته است. این در حالی است که جنرال ووتل روز شنبه در سفرش به پاکستان، با جنرال قمر جایود بجوا، رییس ستاد مشترک ارتش این کشور دیدار کرد.
رویترز پیرامون رویکرد جدید امریکا در افغانستان میگوید، یکی از پیشنهادها این است که اگر پاکستان رهبران ارشد طالبان و شبکۀ حقانی را تعقیب نکند، ایالات متحده در این مورد بررسی خواهد کرد که آیا پاکستان را به عنوان یک کشور حامی تروریسم قلمداد کند یا نه؟!
پیش از این نیز مقامهای امریکایی گفته اند که طالبان افغانستان از حمایت عناصری در اردوی پاکستان و ادارۀ استخبارات این کشور برخوردارند، اما اسلامآباد این اتهام را رد کرده و ادعا کرده که در مبارزه با جنگجویان متحد طالبان در وزیرستان شمالی و جنوبی قربانی داده است.
با وصف اینان، به اساس این گزارش، جنرال ووتل همکاری نظامی و حتا همکاری قویتر با پاکستان را بسیار مهم توصیف کردهاست.
دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده امریکا به تازهگی در تویترش گفته است که تصمیمهایی در مورد افغانستان و فراتر از آن گرفته شده است، اما جزییات هنوز روشن نشدهاست.
در شرایط کنونی همه منتظر اند که ادارۀ ترامپ در استراتژی جدیدش، از چه راهها و ابزارهایی برای پایان دادن به طولانیترین جنگ این کشور در افغانستان استفاده خواهد کرد.
در واکنش به این سفر فرمانده مرکزی نیروهای امریکا به پاکستان و صحبتهای او، محمد شفیق همدم، مشاور پیشین ناتو در افغانستان و آگاه مسایل سیاسی میگوید که این اظهارات جنرال ووتل در مورد پاکستان یک هُشدار نظامی به این کشور است.
او گفت که این سفر خیلی مهم است و این اظهارات فراتر از اظهارات دیپلماتیک است.
همدم گفت، اگر پاکستان کشور حامی تروریسم شناخته شود، با سه نوع تحریم رو به رو خواهد شد: “نخست این که فروش اسلحه از امریکا به پاکستان توقف مییابد. دوم، کمکهای نظامی ایالات متحده امریکا به پاکستان متوقف میشود و سوم کمکهای انکشافی ایالات متحده قطع خواهد شد که این برای پاکستان بینهایت قابل تشویش است.”
این در حالی است که محمد اچکزی، یک سیاستمدار مشهور پاکستانی و رهبر حزب عوامی ملی پشتونخواه این کشور، با اشاره به سالروز استقلال افغانستان گفته است که اگر اسلامآباد در مورد افغانستان اخلاص داشته باشد، مشکل این کشور ۶۰ درصد حل میشود. او در گفتوگویی با بی.بی.سی گفته است که باید به استقلال افغانستان احترام شود، درغیر آن باید در انتظار نابودی همه چیز بود.
محمود اچکزی میگوید: “این بسیار ساده لوحی است که از مخالفان خود توقع عدم مداخله را داشته باشیم، اگر امنیت نباشد، هیچی کرده نمیتوانیم، به صلح با هند، ایران و افغانستان نیاز داریم”.
پاکستان پناهگاه امن گروههای تندرو مذهبی شناخته میشود، اما اچکزی میگوید که تجاوز شوروی سابق بر افغانستان همه این مشکلات را خلق کرده است، چون هر آن چه اکنون به میان آمده، ناشی از آن است، ولی اکنون باید برای از میان بردن اینان فکر شود.
اچکزی میافزاید: “در جریان حمایت امریکا از احزاب جهادی، صدها هزار خارجی آموزش دیدند. به نظر من کشور من و امریکا میدانند که این جا کی، کی ها را آموزش داده است. اکنون از شر آنان خود را خلاص کنیم. اگر این طور نشود، منطقه در آتش خواهد سوخت.”
Comments are closed.