۲۰۱۷؛ سـال کـوریای شمـالی

گزارشگر:شنبه 2 جدی 1396 - ۰۱ جدی ۱۳۹۶

نشنال اینترست/

mandegar-3تحولات یکسال گذشته در ارتباط با مناقشه کوریای شمالی چهار واقعیت را به جهانیان شنان داد.
یکسال گذشته برای کوریای شمالی سالی فوق العاده بود. این کشور سرانجام توانست به هدف خود که چندین دهه برای آن تلاش کرد یعنی بازدارندگی هسته‌ای مستقیم در برابر آمریکا دست پیدا کند.
با این حال کوریای شمالی به رغم چندین ماه لفاظی‌های تند و تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به کارش ادامه داده و تبدیل به اولین کشور خودسر جهان شد که به موشک بالستیک قاره‌پیمای با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دست یافته است. این در حالی است که در این وضعیت شرایط برای مذاکوریای با کوریای شمالی هرچه بیشتر دشوار می‌شود اما همزمان به دلیل عدم هیچگونه نظارتی از سوی سازمان‌های بین‌المللی در این کشور ،آمریکا نیز با فشاری شدید برای وارد شدن به مذاکرات با کوریای شمالی روبرو شده است.
شاید بتوان گفت مناقشه کوریای شمالی در سال ۲۰۱۷ چهار واقعیت را به جهانیان نشان داد:
۱-پیونگ یانگ مصمم به دستیابی به سلاح هسته‌ای به هر قیمتی است.
شاید مهمترین درسی که امسال فرا گرفتیم این است که کوریای شمالی مصمم به داشتن سلاح هسته‌ای است و برایش مهم نیست که باقی جهان چه چیزی گفته و چه کاری انجام می‌دهد و چه تاوانی را باید پرداخت کند. کوریای شمالی از زمان سقوط مذاکرات شش جانبه هسته‌ای هرچه بیشتر تحریم و منزوی شد. با این حال این کشور سرانجام به رغم چندین دهه انزوا به این سلاح‌ها دست پیدا کرد. این نشان می‌دهد که هر کشوری در جهان با داشتن منابع کافی و لازم می‌تواند به این سلاح‌ها دست پیدا کند. اگر کوریای شمالی توانست این کار را به رغم همه تلاش‌ها علیه آن انجام دهد پس تعداد زیادی از دیگر کشورهای دردسر ساز احتمالا این مسیر را در نظر گرفته‌اند.
۲-لفاظی و تندگویی جلوی آنها را نخواهد گرفت.
زبان تند ترامپ علیه کوریای شمالی اکنون این تجربه را نشان داده است. هیچ رئیس‌جمهوری در تاریخ آمریکا آنقدر تند با کوریای شمالی صحبت نکرده است اما آیا این موجب وحشت کوریای شمالی شد؟ ترامپ همانطوری صحبت کرد که کوریای شمالی سال‌هاست با آمریکا صحبت کرده و به عنوان مثال پیونگ یانگ چندین سال است که تهدید کرده سئول تبدیل به دریای آتش می‌کند. ترامپ تنها تلاش کرد این لفاظی‌های آتشین را به خود کوریای شمالی بازگرداند و تهدید کرد که با خشم و آتش کوریای شمالی را کاملا نابود می‌کند. با این حال این لفاظی‌ها موثر نیفتاد و کوریای شمالی تنها مقابله به مثل کرده و تسلیم نشد. به نظر می‌رسد که حتی خود ترامپ هم متوجه شد که این لفاظی‌ها راه به جایی نمی‌برد چراکه گزینه‌های حمله علیه کوریای شمالی بسیار پرخطر هستند.
۳- مساله ایمنی هسته‌ای در کوریای شمالی اهمیت و توجه بیشتری می‌یابد.
با هسته‌ای شدن کوریای شمالی در خارج از سازمان‌های بین‌المللی نظیر IAEA و MPT سوال‌ها درباره ایمنی هسته‌ای در کوریای شمالی اهمیت هرچه بیشتری پیدا می‌کند و ما اطلاعات کمی درباره وضعیت راکتورهای کوریای شمالی و پروتکل‌های امنیت آنها در تاسیسات مخصوص نگهداری و دفع پسماندها داریم. اخیرا تونلی در تاسیسات آزمایش هسته‌ای کوریای شمالی فرو ریخت اما این کشور هیچ چیزی بروز نداد. در صورتی که مذاکرات با کوریای شمالی از سر گرفته شود این مساله می‌تواند یک اهرم جدی برای کوریای شمالی باشد. ناظران خارجی شدیدا تمایل دارند که برای بازرسی از تاسیسات هسته‌ای کوریای شمالی به این کشور بروند و دست‌کم اطمینان پیدا کنند که این کشور در خطر ذوب راکتور هسته‌ای یا گسترش مواد رادیواکتیو قرار ندارد. این مشکل در سال‌های آینده خیلی بدتر خواهد شد.
۴- جنگ طلب‌ها بر مناقشه کوریای شمالی تسلط دارند.
به نظر می‌رسد که در بحث درباره پاسخ‌دهی به کوریای شمالی جنگ طلب‌ها در راس امور هستند. اکثر رسانه‌های غربی نظیر سی‌ان‌ان و فاکس نیوز و آتلانتیک و اکونومیست تحت تسلط کارشناسان جنگ طلب در حوزه کوریای شمالی قرار گرفته‌اند. حتی مون جائه‌ این، رئیس‌جمهور کوریای‌ جنوبی که حامی نزدیکی به کوریای شمالی بود و مخالف جنگ با این کشور است مجبور به پیروی از ترامپ برای اعمال فشار بر کوریای شمالی شده است. چین نیز هرچه بیشتر وارد مسیر افزایش فشار بر کوریای شمالی می‌شود. این تسلط جنگ طلبان هرچه بیشتر صداهایی را که به مذاکوریای با کوریای شمالی تشویق می‌کنند تضعیف می‌کند و اکنون نیز بحث افزایش تحریم و فشار و حتی دست زدن به حملات هوایی علیه کوریای شمالی رسیده است هرچند که خودداری کوریای شمالی از مذاکوریای نیز به این وضعیت دامن زده است.
انتظار نمی‌رود در سال میلادی آتی این چهار روند کلی تغییر چندانی پیدا کنند. بعید است که کوریای شمالی برنامه‌های تسلیحاتی خود را مهار کند و به این ترتیب هرچه بیشتر مخالفان جنگ و فشار در این مناقشه به حاشیه رانده خواهد شد.
با پیشروی برنامه کوریای شمالی نگرانی‌ها بر سر ایمنی افزایش خواهد یافت و حتی ممکن است آمریکا، کوریای‌ جنوبی و ژاپن را دوباره به مذاکرات برگرداند. با این حال ترامپ یک ترس بزرگ دارد و آن این است که کوریای شمالی تسلیم هیچ گونه تهدیدی برای چشم‌پوشیدن از برنامه هسته‌ای خود نخواهد شد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.