احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:چهار شنبه 20 جدی 1396 - ۱۹ جدی ۱۳۹۶
رییس پیشین امنیت ملی افغانستان میگوید که طالبان بزرگترین تهدید در برابر دولت افغانستان است و باید در برابر این گروه مانند داعش نیز مبارزه شود.
امرالله صالح در نشستی در تهران گفته است: امروز بزرگترین تهدید در برابر دولت افغانستان طالبان است و ما نتوانستیم قدرت این گروه را از بین ببریم.
وی در خصوص امکانات طالبان در افغانستان نیز گفت: طالبان سالانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دالر در افغانستان مصرف میکند که یک قسمت عمده این پول(در حدود ۵۰ درصد) کمکهای مستقیم دولت پاکستان است و مابقی از باج گیری از موسسات، تجار و کسانی که در مسیرهای تحت نفوذ و یا کنترل طالبان رفت و آمد میکنند، تامین میشود، مالیات از شکست و تولید مواد مخدر و ربایندگی یا اختلافهاست.
صالح خاطرنشان کرد: در برآورد سالهای اخیر، بزرگترین منبع درآمد طالبان، کمک حدود ۷۰ میلیون دلاری و مستقیم پاکستان به این گروه است.
وی در مورد بدنه نیروهای جنگی طالبان نیز گفت: این گروه در فصل جنگ(از جوزا تا سنبله) ۳۰ هزار نیروی روستایی را بسیج میکند و وقتی زمستان فرا میرسد، تعدادی از فرماندهان این گروه برای آموزشهای بیشتر به پاکستان بر میگردند.
رییس پیشین امنیت ملی افغانستان تاکید کرد: از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۳ نزدیک به ۴ هزار تن از فرماندهان محلی طالبان کشته و یا دستگیر شده اند، اما این وضعیت تاثیری بر قدرت نظامی این گروه نداشته است، زیرا دولت افغانستان بر مناطقی که ذخیره نیروی انسانی طالبان است و این گروه از این مناطق سربازگیری میکند، تسلط ندارد؛ مناطقی چون مناطق قبایلی پاکستان به ویژه کراچی و خیبرپشتونخواه.
وی طالبان را به سه سطح رهبری طالبان، فرماندهان محلی و نیروی مصرفی تقسیم کرد و گفت: رهبری طالبان کاملا در پاکستان حضور دارد، فرماندهان محلی بین افغانستان و پاکستان در رفت و آمد هستند و نیروی مصرفی که بیشتر کشته و زخمی میشوند، یا روستاییانی هستند که از افغانستان استخدام میشوند و یا طالبانی هستند که از مدارس دینی کراچی، مشاور و لاهور جذب میگردند.
صالح با بیان این که برخی ادبیات دروغین به دنبال این بوده و هستند که طالبان را بومی و محلی نشان بدهند، گفت: ۱۵ سال صرف آن شد تا آمریکا اطلاعات و تحلیل دولت افغانستان را قبول کند که مشکل طالبان مستقیما با پاکستان ارتباط دارد و بدون همکاری پاکستان نمیتوان قدرت طالبان را کم ساخت.
صالح تاکید کرد: ریشههای فکری و ایدئولوژیک طالبان و داعش در سطح رهبری، یکی است و طالبان زمانی که در قدرت بودند، همان تحرکاتی را انجام دادند که گروه داعش وقتی در قدرت بود، انجام داد. به عنوان مثال طالبان آثار باستانی بامیان و داعش آثار شهر باستانی پالمیرا در سوریه را نابود کردند. از سوی دیگر، همان گونه که داعش مردم مناطق تحت تصرف خود را که اختلافات تباری و مذهبی با آنها داشتند، تیرباران کرد، طالبان نیز در زمان حاکمیت خود قتل عام های گسترده ای را در یکاولنگ، شمالی و مزارشریف به راه انداختند.
صالح در مورد حضور داعش در افغانستان گفت: ۸۰ تا ۹۰ درصد کسانی که زیر پرچم داعش در افغانستان فعالیت میکنند، طالب و مربوط شبکه حقانی هستند. به عنوان مثال، وقتی جنایت میرزاولنگ رخ داد، طالبان ابتدا مسئولیت را به عهده گرفتند، اما رفته رفته که مشخص شد ابعاد جنایت بسیار گسترده بود، پرچم سیاه داعش را بلند کرده و گفتند که کار گروه داعش بوده است.
امرالله صالح در مورد فعالیتهای داعش در شرق افغانستان و دو سه شهرستان ولایت ننگرهار گفت: در این مناطق عناصر مخالف دولت پاکستان حضور داشتند و پاکستان با ایجاد گروه داعش در این مناطق، ابتدا این نیروهای مخالف خود در خاک افغانستان را سرکوب کرد و از سوی دیگر، یک کمربند امنیتی در این منطقه برای خود ایجاد کرد.
وی تصریح کرد: داعش در افغانستان یک برند و نماد است، اما با داعش در سوریه و عراق متفاوت است.
رییس پیشین امنیت ملی افغانستان افزود: میان داعش در موصل و شاخه خراسان در افغانستان و پاکستان ارتباطات بسیار کمی وجود داشته است.
وی در ادامه سخنانش گفت: کسانی که میخواهند از طالبان قباحت زدایی کنند و یا منفعت خود را در فرقه گرایی در افغانستان میبینند، از نام داعش استفاده میکنند.
صالح افزود: بر اساس آمار نیروهای امنیتی افغانستان، تعداد داعش از ۲ تا ۳ هزار نفر نیست؛ داعش در افغانستان یک نیروی ارگانیک نیست و با مناسبات درونی این کشور ارتباط ارگانیک ندارد، بلکه داعش در افغانستان یک نیروی ژنتیک و مهندسی شده است.
Comments are closed.