نگـرانی از خـواب‌هـای ولیعهـد عـربستان بـرای پاکستان

گزارشگر:عبدالخلیل مینوی/ چهار شنبه 26 جدی 1397 - ۲۵ جدی ۱۳۹۷

انتشار خبر انجام بزرگترین سرمایه‌گذاری تاریخ پاکستان از سوی دولت عربستان، نگرانی‌های زیادی در خصوص اهداف دراز مدت دولت ریاض از سرمایه‌گذاری در پاکستان به‌ویژه بندر گوادر برانگیخته است. به گزارش خبرگزاری‌ها، وزیر انرژی عربستان در سفر به بندر گوادر اعلام کرد که ریاض یک پالایشگاه یا تصفیه‌خانۀ نفتی و صنایع پتروشیمی با اعتبار ۱۰ میلیارد دالر در این بندر خواهد ساخت که به باور کارشناسان، نقطۀ پایانی بر طرح چند میلیارد دالری همکاری اقتصادی بیجنگ- – اسلام‌آباد خواهد بود.
سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دالری عربستان در پاکستان، علاوه بر کمک ۶ میلیارد دالری ریاض به اسلام‌آباد است که در سفر صدراعظم پاکستان به عربستان در ماه اکتبر سال میلادی گذشته مورد توافق دو طرف قرار گرفت.
مقام‌های پاکستان امیدوار اند که عربستان ۱۶میلیارد دالر در پروژه‌های معدنی، نفت و گاز این کشور سرمایه‌گذاری و به مدت سه‌سال به مبلغ ۳٫۲ میلیارد دالر نفت با بازپرداخت بلند مدت به پاکستان صادر کند.
این سخنان و اظهار نظرها به گفتۀ آژانس خبری دولتی ایران با واکنش برخی مقامات پاکستانی مواجه شده است. از جمله اینکه وزیر پیشین کشتی‌رانی پاکستان گفته که حضور عربستان به افزایش درگیری‌های فرقه‌یی در پاکستان منجر می‌شود.
وزیر پیشین کشتی‌رانی پاکستان با انتقاد از حضور و ارایه مجوز شرکت عربستان در پروژه‌های اقتصادی ایالت بلوچستان گفت: ارایه مجوز به عربستان و حضور فعال این کشور در نزدیکی مرزهای ایران می‌تواند منجر به درگیری‌های فرقه‌یی شود.
میر حاصل‌خان بزنجو اضافه کرد: دولت جدید پاکستان به رهبری عمران خان ناگهان تصمیم گرفت تا برخی از پروژه‌های کریدور اقتصادی چین – پاکستان را به عربستان واگذار کند در حالی که پیش از این، چین قصد داشت یک شهر نفتی در گوادر بسازد، اما اکنون گفته شده که عربستان آن را راه‌اندازی خواهد کرد و فکر می‌کنم که این کشور نیز چین را تحریک خواهد کرد.
سرمایه‌گذاری اقتصادی امارات متحدۀ عربی و عربستان در پاکستان در حالی صورت می‌گیرد که این سه کشور از حامیان عمده گروه طالبان محسوب می‌شوند و همزمان، بیشترین شمار اعضای گروه‌های مخوف تروریستی بین‌المللی را شهروندان دو کشور عربستان و پاکستان، تشکیل می‌دهند.
همزمان، این کشورها متهم به حمایت‌های مالی و تسلیحاتی از داعش هم هستند؛ گروهی که در حال قوی‌تر کردن پایه‌های خود در افغانستان است به باور کارشناسان، در صورتی که طالبان از طریق صلح به روند سیاسی، ملحق شوند، داعش قدرت‌مندتر از همیشه، به حضور و فعالیتش در افغانستان به منظور توسعه به کشورهای هدف در منطقه ادامه خواهد داد و آن را گسترده‌تر خواهد کرد.
به باور برخی دیگر از تحلیل‌گران، سرمایه‌گذاری‌های کلان عربستان و امارات در پاکستان، یک انگیزه دیگر هم دارد و آن، مهار بلندپروازی‌های دولت اردوغان، رییس‌جمهور ترکیه و منبعث از تقابل دو رویکرد ایدیولوژیک میان اسلام اخوانی و اسلام سلفی است.
این رویدادها نشان می‌دهد که بن سلمان، ولیعهد عربستان خواب‌های فراوانی برای پاکستان دیده است و انتظار دارد که با ارایه بسته‌های وسوسه انگیز اقتصادی، بتواند پاکستان را به بستری برای نطفه‌گذاری سلفیت تکفیری تبدیل کند تا از این طریق، هم افغانستان را در قبضه قدرت و سیطره ایدیولوژیک خود داشته باشد، هم از افزایش قدرت منطقه‌یی ایران جلوگیری و بلندپروازی‌های عثمانی‌های جدید ترکیه را مهار کند.
مجلۀ تایمز نو نیز در خصوص سرمایه‌گذاری عربستان در بندر گوادر نوشته است که به باور این رسانۀ هندی، مقام‌های پاکستان این واقعیت را که پیوستن یک کشور حاشیه جنوبی خلیج به توافق بین چین و پاکستان عامل نگرانی چینی‌هاست را نادیده گرفته و امکان سرمایه‌گذاری به عربستان را در بندر گوادر می‌دهند.
بر این اساس، احتمال می‌رود که دولت پاکستان در تصمیم‌گیری برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی با دشواری روبه‌رو شود، زیرا از یک‌سو عربستان با توجه به کمک‌های اخیرش به پاکستان انتظار دارد در طرح‌های اقتصادی این کشور مشارکت کند و در همان حال سیاست و برنامه‌های اقتصادی و امنیتی پاکستان حول محور برنامه و سیاست‌های عربستان باشد.
متقابلاً چین که سیاست توسعه همکاری‌های منطقه‌یی در جنوب آسیا را دنبال می‌کند حضور عربستان در کنار طرح‌های اقتصادی خود را نه تنها حرکتی حساب شده از سوی امریکا می‌داند، بلکه با توجه به پیامدهای امنیتی حضور عربستان در هر منطقه نگران آن است که حضور ریاض در بند گوادر به بروز ناآرامی و بحران منجر شود، به‌ویژه آنکه بندر گوادر در ایالت بلوچستان پاکستان قرار دارد که در سال‌های اخیر با بحران و ناامنی روبه‌رو بوده است.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.