احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۱۱ اسد ۱۳۹۸
بخش سیوپنجـم/
خبرنگار: اما امریکاییها شما را انتقاد کردند، آنان فکر میکنند که همۀ پولِ کمکها و سربازانِ امریکایی که به افغانستان فرستادهاند، در این خاک ضایع شده است و برخیها میپرسند که شما چگونه همکار امریکا هستید؟
رییسجمهـور: مـا از مالیـهدهـندهگانِ امریکا و مساعدت مالیِ آنان کاملاً ممنون هستیم و به زحمتی که آنان در کشورشان متقبل میشوند، ارج میگزاریم. میدانم که پولِ امریکا بدون زحمت و با سهولت بهدست نمیآید، میدانیم شما در بدل دریافت آن در امریکا کار کردهاید، آن پول را به وجه احسن حاصل کردهاید. بنابرین به آن ارج میگزاریم. در هر جایی از افغانستان که بخشی از این پول به مصرف رسیده است، ما آن را بینهایت باارزش میدانیم. انتقاد ما نه متوجه مردم امریکاست و نه هم متوجه مساعدت مالیهدهندهگان امریکا؛ ما به آنها احترام داریم و آن را باارزش میپنداریم. ولی انتقاد ما متوجه پالیسیها و طرز برخورد آنانی است که از ایالات متحدۀ امریکا نمایندهگی میکنند، به نوعی ما خواستار تغییر و اصلاح این رفتار و سیاستها استیم. بهبود زیادی در زمینه رونما گردیده، بمباردمان اهداف ملکی کاملاً کاهش یافته است و برای تحقق این امر، جنرال جان آلن بسیار زیاد تلاش کرد. حملات شبانه در نتیجۀ کار چندینسالهیی که ما مشترکاً انجام دادیم، کاهش یافته است. بالاخره موفق شدیم امریکا و برخی از متحدینش را وادار سازیم که از حمایت شرکتهای امنیتی دست بردارند.
خبرنگار: شرکتهای خصوصی امنیتی؟
رییسجمهور: شرکتهای خصوصی امنیتی که اکنون تا حدودی مدیریت شدهاند، اما هنوز هم از وضعیتِ موجود در زمینه راضی نیستیم. بنا بر این دلایلی بودند که سبب تیرهگی روابط ما با امریکا و تخریش ذهنیتِ افغانها در قبال امریکا شدند. با وجودیکه به آن خیلی احترام دارند لازم است از آن یادآوری کنیم؛ چهار سال به گونۀ فردی تلاش کردم تا این معضله را با امریکا حل کنم ولی کار به جایی نرسید که میخواستم، سپس صدایم را به گونۀ اعتراض بلند کردم و آنهم بنا بر ضرورتی بود.
خبرنگار: آیا تا حال متحدینتان در راه از بین بردن فساد به شما تعهد سپردهاند؟
رییسجمهور: بلی این تعهد را به ما سپردهاند، ولی در گفتار اندکی بهبود در زمینه به وجود آمده، هنوز هم منتظر استم که فهرست شرکتهای قراردادییی را دریافت کنم که حکومت امریکا برای آنان پروژهها را در حکومت افغانستان سپرده؛ در بین وکلای پارلمان، در داخل حکومت، در حلقات سیاسی و برخی دیگر.
خبرنگار: چنین به نظر میرسد که به گـفتۀ شــما امریکا و جامــعۀ بینالمللی مسؤول بخش اعظم فساد در افغانستاناند؟
رییسجمهور: بلی بسیار زیاد، ما میدانیم که بخشی از این فساد از بیرون به هدف تضعیف نهادهای افغانستان قصداً بهخاطر آلوده ساختن و استفاده از این نهادها سازماندهی میشد.
خبرنگار: اما این امر افغانها را از مسؤولیتشان رهایی نمیبخشد.
رییسجمهور: بلی، این امر ابداً ما را از این مسؤولیت تبرئه نمیکند، این امر ما را ابداً از هــیچ مسؤولیتی رهایی نمیبخشد. ما کاملاً مسوول آنچه هستیم که در افغانستان اتفاق میافتد و مشکل همین است؛ ما بدون آنکه صلاحیت متوقف ساختن چیزی را داشته باشیم مسوول پنداشته میشویم، مسؤولیتِ ما رفع نمیشود و ما درک میکنیم که جامعۀ ما به یک حکومت عاری از فساد نیاز دارد و مردم افغانستان این را میخواهند. در افغانستانی که من میخواهم اطفالم در آنجا زندهگی کنند، به مکتب رفته و در آنجا پرورش یابند، نباید افغانستانی باشد که در آن فساد بیداد کند و یا از قدرت سوءاستفاده صورت گیرد، به همین دلیل است و این امر ما را به سوالی میبرد که همواره از راههای مختلف روی آن بحث کرده ایم، به خاطر این دلیل است که همکاری استراتژیک ما با ایالات متحدۀ امریکا باید به هدف ایجاد یک دولت عاری از فساد، کارا و دموکراتیک در افغانستان باشد.
خبرنگار: ما شنیدیم که امریکا از روند مصالحه با مخالفین مسلحِ دولت افغانستان دست کشیدهاند و حتا دیگر تــلاش نمــیکنند که با طالبان مذاکره نمایند، آیا حقیقت دارد؟
رییسجمهور: ما معلــومـات نـداریم. برای مـدت زیادی، روند مصالحه صرف یک جریانِ افغانی بود و متحدین ما در این راستا کمک نمیکردند و سپس پروسۀ قطر که ما اصلاً تا که اعتراض نکردیم در آن دخیل نبودیم و بعداً اجازه دادیم که این رونـد ادامه یابد، این جریان تقریباً از بین رفت. بناءً ما هنوز هم انتظار داریم که یک روند معتبر مصالحه با حمایت همه جوانبِ مسوول تحقق یابد.
خبرنگار: چیزی که اخیراً سروصداهای زیادی را در قبال داشت و توجه زیادی را نیز به خود جـلب کرد، همانا افـزایش در حملاتِ خودی بر نیروهای خارجی از سوی دشمنان در لباس نیروهای امنیتی افغان بود که قابل نگرانی جدیِ همه بوده است. آیا این نظرِ امریکا را میپذیرید که طالبان تنـها مــسؤول بیســتوپــنج درصــد این حملاتاند؟ آیا شما هم به این نظر هستید؟
رییسجمهور: خوب این پدیدهیی است بسیار تأثربرانگیز. حملات بر سربازانی که اردوی افغان را آموزش میدهند، حمله بر عساکری که پولیس افغانستان را آموزش میدهند، نیروهای امنیتی افغان را مشـوره میدهنـد، این حمـلات غمانگـیز است. این حملات تأسفبار بوده و خلاف روحیۀ مهماننوازی افغانهاست.
خبرنگار: این حملات در ایجاد بیاعتمادی میان افغانها و نیروهای امریکایی نیز موثر بودهاند؟
رییسجمهور: یقیناً این حملات مشکل استراتیژیک است؛ مشکلـی که رسیدهگی به آن را جداً مسؤولیتِ خود و افغانها میدانم که باید به این مشکل رسیدهگی کنند. تقسیمبندی این حملات با تفکیک فیصدی مسؤولیتی که به طالبان و یا دیگران نسبت داده میشود، کاری است دشوار، اما میتوانم برایتان بگویم که این حملات به دو دسته تقسیم میشوند.
این حملات به هدف بازداشتن متحدین افغانستان از آموزش اردو و پولیس ملی افغانستان طرحریزی شدهاند، چون بعضی از کشورهای همسایۀ ما، افغانستانی با نهادهای نیرومند پولیس و اردو را به سود خود نمیدانند، بدبختانه این حملات به هدف برهم زدن روند ایجاد اردوی ملی افغانستان و باز داشتن متحدین افغانستان، دوستان بینالمللی و به خصوص ایالات متحده از سهمگیری در زمینهها طرحریزی شدهاند.
خبرنگار: برداشت در امریکا این است که گویا افغانستان متشکل از قدرتهای قبیلهیی و قومی اســت تــا یک کـشور یکپارچه، آیا میتوان آن را امتیازی برای افغانستان شمرد؟
رییسجمهور: هرگز نه، کاملاً نادرست است، این مشکلی است که رسانههای غربی و مراکز تحقیقاتی آنها در خصوص افغانستان دارند. افغانستان در این گوشه از جهان از جمله کهنترین دولتها به شمار میرود. افغانستان زمانی یک دولت بود که بسیاری از کشورهای امروزی اصلاً وجود نداشت. کشور ما آشوبها، تجاوزات، جنگها و فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است که شاید ملل محدودی در جهان بتوانند از آن زنده برآیند. پس اینهمه بیانگر ملتی است با سابقۀ نهادینه و دیدگاهی که عمیقاً در تاریخ ریشه دارد.
Comments are closed.