احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حــامد علمی - ۲۵ اسد ۱۳۹۸
بخش چهلم/
تقسیمبندی مصاحبه از نظر ارتباط
تقسیمبندی مصاحبه از نگاه شکل و محتوا بحث گردید، حال این تقسیمبندی از نظرِ ارتباط ارزیابی میشود. تا امروز که تکنالوژی به این پیمانه رشد نموده، این تقسیمبندی را میتوان به قرارِ مصاحبۀ چهره به چهره، مصاحبۀ تلیفونی، مصاحبۀ کتبی و مصاحبۀ آنلاین یا انترنتی خلاصه کرد که هر یک با استفاده از تکنالوژی در خورِ اهمیت است و کاربردهایِ خاصِ خود را دارد.
مصاحبههای چهره به چهره یا رو در رو
معمولترین نوعِ مصاحبه است که در بحث مصاحبۀ نوع دیالوگ از آن ذکر به عمل آمد. این نوع مصاحبهها دارای مقدمه یا لید میباشند، طوری که مقدمه در خدمتِ متن مصاحبه بوده و در آن مصاحبهشونده به صورت مفصل و نیکو معرفی میگردد. معمولاً مقدمهها کوتاه میباشند و اگر مقدمه به پرسشِ اولی منتهی شود، بهتر و مسلکیتر مینماید. این نوع مصاحبه را که به صورتِ مستقیم میباشد، به مصاحبههای نوعِ پنگپانگی نیز یاد میکنند و معمولاً مصاحبهکننده با مصاحبهشونده در مقابلِ یکدیگر قرار میداشته باشند.
مصاحبههای چهره به چهره در تمام رسانهها کاربرد دارد، ولی امروزه در رادیو و تلویزیون به کثرت دیده میشود. در این نوع مصاحبه، نقش مصاحبهگر یا مصاحبهکننده بسیار برجسته است و او در طولِ مصاحبه با مصاحبهشونده یا پاسخگو، تمام هنرهای ژورنالیستیاش را به کار میبرد و در آخر سعی میکند که رابطۀ دوستی بیشتری با مصاحبهشونده برقرار کند. این نوع مصاحبهها وقت و هزینۀ بیشتر ضرورت دارند و در ترتیب نوشتاری آن هر دو شخص ذکر میشود و به شیوههای مختلف تحریر میگردد. عدهیی از نویسندهگان یا مدیران مسوولِ رسانـههای چاپــی دوست دارند که بعد از مـقدمه در مقابل گفتههای مصاحبهکننده: سوال، پرسش، نام خانوادهگی، نام نشریه و یا هم مختصراً خبرنگار و در مــقابل گــفتههای مصاحبهشونده جواب، پاسخ، نام خانوادهگی و وظیفۀ مصاحبهشونده را بنویسند و یا هم به طور اختصار از حروف س یعنی سوال و ج یعنی جواب و یا علاماتی مانند * کار میگیرند.
مصاحبههای تلیفونی
یکی از معمولترین شیوههای مصاحبۀ غیرحضوری، مصاحبه از راه خط تلیفون است که کاربرد فراوان در تمامِ رسانهها خصوصاً رسانههای صوتی و تصویری دارد. این نوع مصاحبه، ویژهگیهای خاصِ خود را دارد که یکی از مهمترین آنها، صرفهجویی در وقت میباشد. این نوع مصاحبه که هزینۀ آن کمتر نیز میباشد، زودهنگام صورت میگیرد و مصاحبهکننده در وقتِ بسیار اندک با کارشناسانِ کشورهای مختلف تماس برقرار میتواند. علاوتاً مصاحبهشونده و مصاحبهکننده رنج سفر را متقبل نشده و مشکل مسافتِ راه مطرح نمیباشد؛ به همین ترتیب طرفینِ مصاحبه برای پوشیدن لباس و ترتیب محل، تکلیف را متقبل نمیشوند، چون مصاحبه شوندهگان بیشتر در اختیار مصاحبهکننده قرار میداشته باشند. بنابراین اهمیت این نوع مصاحبهها به نشرات صوتی بیشتر است؛ زیرا مسوولین رادیوها دوست دارند که اخبارشان با یک نقل قولِ صوتی تنوع یافته و اکچولتیهای خوب که توام با اظهارنظرهای کوتاه میباشد، ارزشِ یک خبر یا برنامه را بالا میبرد.
مصاحبههای تلیفونی علاوه بر اینکه ویژهگیها و سهولتهای فراوان را در اختیار رسانهها میگذارد، چالشهایی نیز به همراه دارد که یکی از این چالشها، عبارت از عدم درک از واکنش مصاحبهشونده است و چون از پشت خط تلیفون رخ میدهد، مخاطبان و مصاحبهکنندهگان به حالتِ روانی و حرکات بدنیِ مصاحبهشونده پی نمیبرند.
در مصاحبههای تلیفونی، مصاحبهشونده حالت دفاعی نمیداشته و بعضاً ادای جملات و لغات مشکلآفرین میباشد. علاوتاً ارتباط چشم به چشم برقرار نمیشود. کشاندن کارشناسان و مقامات بلندرتبه پای تلیفون دشواریِ خود را دارد، زیرا آنها مصروفاند و یا هم بهراحتی میتوانند دستیارانِ خود را بگویند که از پشت تلیفون جواب رد دهند. علاوتاً مسوولین رسانهیی مقامات عالیرتبه از مصاحبۀ تلیفونی مقامات با مصاحبهشوندهگان گُمنام جلوگیری میکنند.
از نگاه تخنیکی، خط تِلیفون بسیار واضح و روشن نمیباشد. بعضاً شنیده میشود که باد صدای گوشی تِلیفون را مغشوش میسازد و صدای ماحول بهشدت روی مصاحبه تأثیر دارد. بارها شنیده شده که زمانی مصاحبهشونده با پرسشهای دشوار روبهرو میشود، مصاحبه را قطع نموده و خط تلیفون را بهانه میآورد.
نشر مستقیم مصاحبۀ تلیفونی مصاحبهکننده را به چالش میکشاند، زیرا وی قادر به تماس چشمی نیست و نمیتواند سخنان مصاحبهشونده را در جایی که ایجاب سوال بعدی را مینماید، قطع کند و برای دخالت در صحبتهای وی مجبور است حتا چندبار صدایش را بلند کند تا طرف متوجه گردد و بعضاً مصاحبهشونده به سوال بعدی مصاحبهکننده اهمیت نمیدهد و حرفهایش را ادامه میدهد.
زمانیکه تصمیـم گرفتـه میشود یک مصـاحبۀ تلـیفونی صورت گیرد، اولاً مصاحبهکننده باید به موضوع تسلط پیدا کند و بعد از برقرار نمودن تماس با مصاحبهشونده یا دستیارانِ وی وقت بگیرد و زمانِ مناسبی را انتخاب کند، خصوصاً اگر مصاحبهشونده در کشوری دورتر باشد، باید تفاوتِ ساعات را در نظر بگیرد.
بعد از اینکه ارتباط تِلیفونی با مصاحبهشونده برقرار شد، باید مصاحبهکننده خود را معرفی کند و قبل از مصاحبه با وی مهربان و همراز گردد، قلم و کاغذ آماده و آلۀ ضبط صوت امتحان شود. در نظر باید داشت که سکونِ بیشتر متضمن مصاحبۀ بهتر برای رادیو میباشد. بنابراین فضای اتاق یا محل مصاحبه کاملاً بایـد آرام و خــط تِلیفون واضح و شفاف باشد.
صدای شبکههای تلیفون همراه در ساحات مختلف از هم تفاوت میداشته باشند. بنابراین چندین خط تلیفون را باید امتحان نمود و در ضمن تلیفون بدیل را باید در نظر گرفت. اگر مصاحبه برای رسانههای صوتی باشد، صدا را اندازهگیری، مصاحبهشونده را با لغاتِ مناسب بدرقه و در صورت نشر مستـقیم میتوان سوالِ اول را به طرف بیان کرد.
Comments are closed.