احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۲۶ اسد ۱۳۹۸
بخش چهلویکم/
در مصاحبۀ رادیویــی مانــند سایــرِ مصاحبهها ایجاب میکند که مصاحبهکننده زمانِ مصاحبه را به طرف گفته و دربارۀ نحوۀ کاربردِ آن توضیح دهد. مصاحبهکننده حتماً سوالات را در ذهن ردیفبندی کند و در جریانِ مصاحبه سعی نماید که از ادای صداهایِ گُنگ پرهیز کند. مصاحبهکننده و مصاحبهشونده تلاش کنند که گوشی و دهن را در فاصلۀ مناسب از هم حفظ کنند.
عدهیی از مصاحبهشوندهگان دوست دارند پاسخها را از رویِ متنِ نوشتهشده بخوانند. اما این روش بسیار جالب به نظر نمیرسد؛ بنابراین مصاحبهشونده نباید مصاحبه را مثلِ متن بخواند و اگر مصاحبه به صورتِ مستقیم به نشر نمیرسد، پرسشهای دشوار در اول نباید انجام گیرد، چون خطر قطع خط تلیفون از طرف مصاحبهشونده وجود دارد. هنگام نشر مستقیم، مصاحبهکننده باید معلوماتِ اضافی داشته باشد تا در صورت قطع خط تلیفون از آن استفاده کند. اگر خط تلیفون قطع گردید و بار دیگر وصل شد، باید مواظبِ اندازۀ صدا بود.
اگر مصاحبۀ تلیفونی برای رسانۀ چاپی باشد، باید هنگام نشر در مقدمه ذکر گردد و در هر حالت بهتر است که مصاحبه ثبت گردد و کاپی آن در دسترس تهیهکننده و یا متصدیِ صفحه گذاشته شود. هرگاه مصاحبۀ تلیفونی برای نشریه استفاد میشود، بهتر است که لغات تخنیکی و ارقام و احصاییهها را بار دیگر با مصاحبهشونده در میان گذاشت تا اشتباهی در آن رخ ندهد.
مصاحبههای آنلاین یا انترنتی
با پیشرفت تکنالوژی و معرفی برنامههای کمپیوتری در نحوۀ مصاحبهها نیز تغییری وارد شده و نرمافزارهایِ خوبی در دسترس رسانهها و مصاحبهکنندهگان قرار گرفته است که یکی از این شیوههای جدید، مصاحبه از طریق انترنت یا آنلاین است و این نوع مصاحبهها موثریتِ خود را دارند. مصاحبههای آنلاین سهولت را برای رسانهها به میان آورده و یکی دیگر از شیوههای ارتباط را معرفی نموده است.
یکی از ویژهگیهای مصاحبههای انترنتی، سرعت عملِ آن است. هرگاه مصاحبهکننده بخواهد با یک مقام یا کارشناس و یا شاهد عینی و یا شخصی که در اقصینقطۀ جهان سکونت دارد تماس برقرار نماید، میتواند سریع عمل کند و از وی بخواهد که با رسانهاش مصاحبه نماید. این مصاحبه میتواند از طریق ایمیل صورت گیرد و یا برای رســانههای صــوتی و تصــویری نرمافــزارهــایی مانــند اسکایـپ و ویبکام را کار گرفت. برای انجام این نوع مصاحبهها باید با تکنالوژی آشنا بود و مصاحبهکننده همواره با اشخاص تخنیکی در تماس باشد و شیـوههای جدید و استعمال نرمافزارهای امروزی را بیاموزد.
در مصاحبههای انترنتی باید پرسشها واضح و کوتاه باشد و از ایمیلی که استفاده میشود کاملاً مطمین باید بود؛ چون خطر هک شدنِ آن موجود است. از طرفی هم چون کارشناسان اکثراً چندین ایمیل را همزمان به کار میبرند؛ امکان دریافت نکردنِ ایمیل موجود است و به همـین ترتیب انکار کارشناس از دریافت نکردنِ ایمیل نیز از امکان بعید نیست.
علاوه بر سـرعـت عمل در این نوع مصاحبهها، استفاده از مصاحبههای آنلاین کمهزینه میباشد و تعداد بیشتری از کارشناسان در اختیار مصاحبهکنندهگان قرار میگیرند؛ اما اگر این مصاحبه از طریق ایمیل، وایبر ، واتسسپ و سایر نرمافزارها صورت گیرد، مواظب باید بود که اکثراً اشخاص هر روز ایمیلهایشان را نمیبینند و از طرفی هم کارشناسان تعهدی برای پاسخ ندارند. بنابراین با در نظرداشت این خطر اگر مصاحبه صورت گیرد، انتقال آن به رسانه، صفحۀ رسانههای چاپی یا ویبسایتها سهلتر میباشد.
مصاحبههای کتبی
نوع دیگرِ مصاحبهها از نگاه وسیلۀ ارتباط، مصاحبۀ کتبی است؛ طوریکه مصاحبهکننده پرسشهایش را نوشته به مصاحبهشونده میسپارد تا وی در فرصتِ مناسب به سوالات پاسخ دهد که این نوع مصاحبهها برای رسانههای چاپی بیشتر صورت میگیرد.
ویژهگی این نوع مصاحبهها در آن است که برای پاسخ فرصتِ کافی وجود دارد و وقتِ بیشتر را برای مصاحبهکننده خصوصاً در مصاحبههای تحقیقی مهیا میسازد؛ اما به خاطر باید داشت که این نوع مصاحبهها کمتر جنبۀ خبری دارند و ممکن به بعضی سوالات پاسخ ارایه نگردد.
در مصاحبههای کتبی چون مصاحبهکننده و مصاحبهشونده وقتِ کافی دارند؛ ادبیات بهتری به کار میرود، اشتباهاتِ انشایی کمتر است و ارقام و احصاییهها دقیقتر میباشد. به همین ترتیب در ویراستاریِ آن وقتِ کمتر مصرف میشود و بعد از نشر مصاحبهشونده ایراد جدییی در نقل قولهایش نمیبیند. اما فراموش نباید کرد که عدم حضور خبرنگار، یکی از کاستیهای این نوع مصاحبههاست.
تقسیمبندی مصاحبه بر اساس وسیلۀ نشر
تا امروز که در دهۀ دومِ قرن بیستویکم قرار داریم، چهار نوع رسانه یعنی رسانههای چاپی، صوتی، تصویری و آنلاین یا برقی عرضِ وجود نموده که برای این رسانهها، مصاحبههای رادیویی، تلویزیونی، چاپی و انترنتی را میتوان انجام داد. هر یک از این مصاحبهها ویژهگیها و تاکتیکهایِ منحصر به خودشان را دارند. بنابراین در این بخش مصاحبه بر اساس وسیلۀ نشر در هریک از رسانهها بررسیگردیده و به ویژهگیها و چالشهای آنها پرداخته میشود.
مصاحبههای چاپی
قدیمیترین نوع مصاحبهها، مصاحبههای چاپی است؛ طوریکه نخستین مصاحبۀ خبری در سطح جهان به تاریخ ۱۶ اپریل ۱۸۳۶ در روزنامۀ نیویارک هرالد به چاپ رسیده است و از آن به بعد انواع مختلفِ مصاحبه در رسانههای چاپی نشر میشود.
یکی از ویژهگیهای مصاحبۀ چاپی آن است که طولانی بوده و ویراستاریشده به نشر میرسد و اکثراً با عکس مصاحبهشونده یا هر دو طرف یکجا چاپ میشود. مجلات، روزنامههای بزرگ و گاهنامهها اکثراً دارای مصاحبه میباشند. در رسانههای هنری و فرهنگی، مصاحبه با هنرمندان و یا ترجمۀ مصاحبهها به کثرت منتشر میشود و این مصاحبه نظر به پالیسی نشریه بوده که اندازههای آنها متفاوتاند. در رسانههای چاپی مدیر مسؤول صلاحیتِ زیادی در اصلاحِ مصاحبه دارد و اکثراً سعی میکند مصاحبه را به شکل بهتر و جذابتر به چاپ برساند. مدیران مسؤول یا متصدی صفحات دوست دارند که در پشتی یا صفحۀ اولِ نشریۀشان از مصاحبه اطلاع دهـند و بـا نشر عکس جـالب از مصاحبهشونده، خوانندهگانشان را به داخل نشریه بکشانند.
Comments are closed.