احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۱۴ میزان ۱۳۹۸
بخش شصـتم و پایانی/
تغییر موضعگیری
بسا اتفاق افتاده که در فاصلۀ چند ساعت، در موضعگیریهایِ حکومت یا یک سازمان یا نهاد تغییر وارد میشود. تغییر در موضعگیریهای سیاسی، امری عادی است و همهروزه اتفاق میافتد، در حالی که مصاحبهکننده ساعاتی قبل با یکی از مقامات دربارۀ موضعگیریشان مصاحبه نموده و آن را آمادۀ نشر ساخته است.
اگر مصاحبه به نشراتِ چاپی خصوصاً مجلات و ماهنامهها باشد، این مسأله زیادتر اتفاق میافتد. به هـمین تـرتــیب، اگر مصاحبهشونده بعد از انجام مصاحبه متهم به انجام یک عملِ غیرقانونی یا اخلاقی شناخته شود، مصاحبهاش غیرقابل نشر میگردد. علاوه بر موانع قانونی، اگر مصاحبهشونده با خطرات امنیتی روبهرو شود، نباید با نشر مصاحبۀ او به مشکلات امنیتی دامن زد و خطرِ بیشتری را متوجهِ او ساخت.
روبهرو شدن با مشکلات خانوادهگی، بروز مشکلات سیاسی، پشیمان شدنِ مصاحبهشونده از گفتههایش و توبیخِ او از طرف مقامات بلندرتبۀ اداره یا حکومت، امرِ معمولی است که در جهان اتفاق میافتد. همۀ اینها سبب میشود که مصاحبهاش از نشر باز ماند و زحماتِ یکروزه و یا بیشتر مصاحبهکننده به هدر برود.
انتقاد بر نشر قسمتی از مصاحبه
تمام مصاحبهها را نمیتوان کلمه به کلمه یا جمله به جمله نشر نمود، خصوصاً اگر مصاحبه در قالبِ یک خبر بیاید و یا هم در برنامۀ خبری نشر شود؛ اما در کنار این مسأله انتقاد همهگانی بر نشر قسمتی از مصاحبه همواره وجود دارد، چون همه آرزو دارند که تمام مصاحبۀشان بدون کموکاست نشر شود.
کمتر کارشناسان و مصاحبهشوندهگان دیده شده که محدودیتِ زمان و جای برای نشر مصاحبه را در نظر گیرند و به نظرشان، هر قسمت مصاحبه برای آنها اهمیتِ خاص دارد و باید به نشر برسد؛ در حالی که هــیچ رســانهیی خــصوصاً رسـانههای تصویری و صوتی نمیتوانند یک مصاحبۀ نیمساعته را تماماً نشر نمایند.
کارشناسان و مصاحبهشوندهگان خصوصاً کسانی که به جریانها و احزاب سیاسی وابستهگی دارند، نسبت به هنرمندان و تحلیلگران در مقابلِ نشر مصاحبۀشان حساسترند. آنها علاقه دارند که مصاحبۀشان ویراستاری نگردد و ویراستار یا مصاحبهکننده را به بسیار آسانی متهم به دستکاری مینمایند یا بدتر از آن که ویراستاری را نوعی انتقامِ سیاسی یا عقیدتی تعبیر میکنند.
عدۀ زیادی از کارشناسان زمانی که مصاحبههایشان را میشنوند یا میبینند، به خلاهایِ آن مـتوجه شده اصرار بر نشر دوبارۀ مصاحبه مینمایند و یا از مصاحبهکننده و رسانه میخواهند که بارِ دیگر با آنها مصاحبه کنند؛ درحالی که رسانهها کمتر حاضر میشوند که در یک بازۀ زمانی کوتاه، با یک شخص در یک موضوع دوبار مصاحبه نمایند. این مسأله نیز به عنوانِ یکی از چالشها فراراهِ مصاحبهکننده و در کُل رسانهها قرار دارد.
خلاصۀ فصل
• یک طیف از اشخاص از مصاحبه هراس دارند.
• کارشناسان و اشخاصِ مجرب مصروفاند و همیشه حاضر به مصاحبه نمیباشند.
• عدم نشر مصاحبه رابطۀ میان مصاحبهکننده و مصاحبهشونده را برهم میزند.
• تغییر موضعگیری یک چالش فراراهِ مصاحبه به شمار میرود.
• اکثراً انتقاد میکنند که چرا مصاحبۀشان بهطور کامل نشر نمیگردد.
Comments are closed.