احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۰۸ قوس ۱۳۹۸
معینیت گمرکات وزارت مالیه از قاچاق صدها اثر باستانی و تاریخی در میدان هوایی کابل جلوگیری کرده و این آثار باستانی را به موزیم ملی انتقال داد.
ولید تمیم معین گمرکات وزارت مالیه، روز پنجشنبۀ هفتۀ گذشته طی نشستی در موزیم ملی گفت که اخیراً از قاچاق دستکم ۵۰۰ اثر تاریخی و باستانی در میدان هوایی کابل جلوگیری شده است.
آقای تمیم گفت که این آثار که سکههای متنوع، انگشترها و مجسمههای چوبی را شامل میشود پس از آن در میدان هوایی حامد کرزی ضبط شدند که قرار بود توسط قاچاقبران و مسافران به خارج کشور انتقال داده شوند.
همزمان فهیم رحیمی رییس موزیم ملی گفت که ۱۹ اثر باستانی دیگر توسط ماموران امنیت ملی ضبط شده و به موزیم ملی انتقال داده شده است.
از سویی هم، محمدرسول باوری معین فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ؛ برگشت یک اثر تاریخی و فرهنگی دیگر کشور به موزیم ملی را گامی مهم توصیف کرده اضافه کرد که یک اثر تاریخی بسیار مهم از شهرهانگ کانگ کشور چین به موزیم ملی انتقال داده شده است.
آقای باوری گف که این اثر یک مجسمه سنگی بودا در حالت خوابیده است که مربوط به دوره بوداییان است، اخیرا از سوی یک باستان شناس چینی در شهرهانگ کانگ به مسوولان موزیم ملی تحویل داده شده است.
او تصریح کرد که این اثر در سال ۱۹۹۳ میلادی در اوج جنگهای داخلی از موزیم ملی غارت شده بود.
معین وزارت فرهنگ خاطر نشان کرد که در۱۸ سال اخیر هرچند هزاران اثر تاریخی غارت شده به کشور بازگردانده شده اما دهها هزار اثر دیگر در کشورهای مختلف نگهداری میشود.
به گفتۀ او، تنها ۷۰ هزار اثر باستانی و تاریخی ضبط شده در موزیم ملی در زمان جنگهای داخلی به خارج انتقال یافته که تنها بخشی اندک از این آثار بازگردانده شده است.
او از کشورهای مختلف که اثرهای باستانی و تاریخی افغانستان را نگهداری میکنند خواست که این آثار را به کشور بازگردانند؛ او کشورهای امریکا، جاپان، سویس و چین را ممالکی خواند صدها اثر غارت شده افغانستان را بازگرداندهاند.
او با اشاره به معضل قاچاق آثار باستانی اضافه کرد که هم اکنون نیز در ساحات تحت نفوذ مخالفین کندن کاریها در ساحات باستانی و تاریخی جریان داشته و آثار باستانی قاچاق میشود.
اما به گفتۀ او، حکومت از مجرای نهادهای امنیتی، تلاشهای چشمگیر را برای جلوگیری از قاچاق آثار تاریخی و باستانی کشور روی دست گرفته است.
معضل قاچاق آثار تاریخی و باستانی در حالی تاکنون موجب نگرانی نهادهای فرهنگی افغانستان است، حکومت در بازسازی و مرمت آثار باستانی نیز به شدت ناتوان است اکثر بناهای باستانی خارج از شهرها در معرض نابودی هستند.
Comments are closed.