احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





مقامات امریکایی: گفت‌وگو با طالبان به مرحلۀ مهم رسیده است

گزارشگر:ابوبکر صدیق - ۲۹ قوس ۱۳۹۸

زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژه وزارت خارجۀ امریکا در امور مصالحۀ افغانستان می‌گوید که در مذاکره با گروه طالبان در رابطه به صلح افغانستان به مرحلۀ مهم رسیده است.
آقای خلیل‌زاد، پس از دیدارهای پیهم در کابل با رهبران حکومت وحدت ملی و سیاسیون در حساب توییترش نگاشته است که در مذاکرات صلح افغانستان به مرحلۀ مهم رسیده‌اند.
mandegarزلمی خلیل‌زاد، هفتۀ گذشته جهت رأی‌زنی در رابطه به روند مذاکرات صلح و امضأ توافقنامه با گروه طالبان، وارد کابل شد و با رهبران حکومت وحدت ملی و رییس جمهوری پیشین و فعالان زنان دیدار کرد.
ریاست حکومت و حدت ملی در خبرنامه‌یی گفته است که در دیدار خلیلزاد با محمد اشرف غنی روی «چگونگی تامین آتش‌بس و پرداختن به پناه‌گاه‌های امن طالبان در بیرون از افغانستان» صحبت شده است.
ریاست اجرایی گفته است که موضوع تازۀ در مذاکرات زلمی خلیل‌زاد با طالبان آتش‌بس و کاهش خشونت‌ها بوده است.
این در حالی است که معاون دوم رییس حکومت وحدت ملی، می‌گوید که طالبان به صلح باور ندارند. سرور دانش معاون دوم غنی با اشاره به روند صلح می‌گوید که به رغم تمام تلاش‌ها برای برقراری صلح در یک سال اخیر، طالبان نشان داد‌ه‌اند که به صلح به معنی «واقعی کلمه» باور ندارند. آقای دانش علاوه کرد که گروه طالبان از هر فرصت برای ضربه‌زدن و دولت افغانستان و متحدینش استفاده می‌کند.
معاون دوم غنی تأکید کرد که مذاکرات صلح باید به محوریت و مالکیت دولت افغانستان آغاز شود و همزمان با آن آتش‌بس نیز اعلام شود، زیرا به گفتۀ او، در غیر این صورت مردم نمی‌تواند به شعارهای صلح‌طلبانه اعتماد کند.
روند مذاکرات طالبان و امریکا در نزدیک به ۱۵ روز پیش پس از وقفۀ سه ماهه در دو حه مرکز قطر آغاز یافت، اما ۱۳ دسامبر به دلیل حملۀ موتر بم طالبان در نزدیکی یکی از پایگاه‌های نظامی امریکا در بگرام – افغانستان برای مدت کوتاه متوقف شد.
برخی آگاهان دلیل این توقف اختلاف طالبان و امریکا روی آتش‌بس می‌دانند؛ طالبان خواهان آتش‌بس با امریکا در افغانستان هستند، اما گروه مذاکره کنندۀ واشنگتن خواهان ایجاد آتش‌بس سراسری در کشور شده‌اند.
شماری از چهره‌های سیاسی که با زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ امریکا برای صلح افغانستان دیدار داشته اند، می‌گویند مقام‌های امریکایی و طالبان در دیدارشان در قطر، روی آتش‌بس مشروط توافق کرده اند.
اسماعیل خان، یکی از چهره‌های جهادی، می‌گوید که سرعت در روند مذاکرات صلح ایجاد گردد و اگر طالبان آتش‌بس دایمی را نمی‌پذیرند؛ حداقل برای دو یا سه ماه این گروه را برای برقراری آتش‌بس قانع ساخته می‌توانند تا زمینه‌ساز اعتماد و باور در پروسه صلح شود.
در گزارشی که روز گذشته عرب نیوز به نشر رسانید، آمده است که زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان گفته که اگر طالبان خواست مقام‌های امریکایی مبنی بر برقراری آتش‌بس ده روزه را نپذیرند، گفت‌وگوهای دوطرف بی‌نتیجه پایان خواهد یافت. با این همه ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان در پیامی که به رادیو آزادی فرستاده، گفته است: «تا کنون میان مقام‌های امریکایی و طالبان روی برقراری آتش‌بس توافق نشده است و مشوره‌ها در این باره ادامه دارد.»
از سوی دیگر سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر گفته است که گروه طالبان به‌چیزی عمل می‌کنند که در توافق‌نامه وجود دارد.
لطیف محمود، معاون سخنگوی رییس حکومت وحدت ملی، می‌گوید که حکومت افغانستان بر اعلام آتش‌بس تأکید می‌کند و تا زمانی که آتش‌بس اعلام نشود، گفت‌وگوهای صلح به پیش نخواهد رفت.
روند مذاکرات در حالی در دوحه مرکز قطر متوقف شده است که شماری از فرماندهان طالبان به روزنامۀ واشنگتن پُست گفته اند که آنان توانایی افزایش حملات را بالای کابل و برخی از شهرهای دیگر دارند.
ملا محمد رهبر، یکی از فرماندهان طالبان در شرق افغانستان، گفته است که طالبان توانایی این را دارند که حملات خود را بالای کابل و برخی از ولایت‌های دیگر افزایش دهند.
احمد یکی از فرماندهان دیگر طالبان گفته است که آنان به جنگ خود ادامه می‌دهدند و حملات خود را افزایش می‌بخشند.
حملات طالبان در سال جاری جان نزدیک به ۹۲۲ فرد ملکی را گرفته است و ۲ هزار ۹۰۱ تن دیگر را زخمی کرده‌ است.
امریکا مصمم بر خروج برخی از نظامیان خود از افغانستان در صورت برقراری صلح است. پیش از این ایالات متحدۀ امریکا اعلام کرده است که ۴ هزار از ۱۳ هزار نیروهای نظامی خود را در افغانستان کاهش می‌دهد.
نظامیان امریکایی گفته اند که کاهش نیروهای نظامی از افغانستان ارتباط با توافق صلح طالبان ندارد.
این در حالی که رقیبان دونالد ترامپ در انتخابات پیش‌رو، امریکا را در جنگ افغانستان ناکام می‌دانند.
روزنامه واشنگتن تایمز، می‌گوید که جوبایدن کاندیدای پیشتاز حزب دموکرات امریکا گفته که این اشتباه است که سربازان در جنگی افزایش یابند که ایالات متحده در آن برنده نیست.
انتظار می‌رود که آقای خلیلزاد دوباره به دوحه برگردد و گفت‌وگو با نماینده‌گان طالبان را که موقتی توقف یافته، از سر گیرد.
پیش از این امریکا – طالبان ۹ دور گفت‌وگو کردند، اما به دلیل افزایش حملات طالبان در کابل، این روند با توییت از دونالد ترامپ متوقف شد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.