احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:26 عقرب 1392 - ۲۵ عقرب ۱۳۹۲
رییسجمهور کرزی، گروه طالبان و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار را دعوت کرده است که در لویه جرگه مشورتی برای بحث در مورد توافقنامه امنیتی با ایالات متحده امریکا شرکت کنند.
آقای کرزی روز شنبه (۲۵ عقرب/ ۱۶ نوامبر) در یک نشست خبری در کابل گفت که آرزو دارد تا حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار و گروه طالبان در این جرگه شرکت کنند. لویه جرگه روز پنج شنبه برگزار میشود و در مورد توافقنامه امنیتی با امریکا بحث میکند که چگونگی حضور سربازان امریکایی در افغانستان را برای بعد از سال ۲۰۱۴ مشخص می کند. این در حالی است که گروه طالبان و حزب اسلامی مخالف حضور نیروهای امریکایی در افغانستان اند و با آنها در جنگ قرار دارند.
حامد کرزی گفت: «ما دعوت کردیم و باز هم دعوت میکنم از ایشان که لطفاً بیایند در این جرگه ملی مردم افغانستان اشتراک کنند، صدای خود را بلند کنند، اعتراض خود را بلند کنند، دلیل خود را بگویند و دیدگاه خود را در مورد آنچه منفعت افغانستان می دانند اظهار کنند».
کرزی تاکید کرد که اشتراک در چنین مجالسی حق طالبان و حزب اسلامی است، اما آنها باید در نهایت فیصلهیی را که اکثریت اعضای این لویه جرگه میگیرند، باید بپذیرند. تا حالا گروه طالبان و حزب اسلامی در رابطه به اشتراک در این لویه جرگه اظهار نظر نکرده اند.
«بحث فقط روی توافقنامۀ امنیتی»
رییس جمهور کرزی به مردم افغانستان اطمینان داد که این جرگه بجز بحث در مورد موافقتنامه امنیتی، آجندای دیگری نخواهد داشت. احزاب و ایتلافهای اپوزیسیون بارها ابراز نگرانی کرده اند که کرزی در تلاش تغییر قانون اساسی است و به نحوی میخواهد در لویه جرگه، با تغییر قانون اساسی، قدرتش را تداوم دهد. اما کرزی با اشاره به شایعات مشابه در لویه جرگههای مشورتی قبلی، این گمانه زنی ها را بیاساس خواند.
قرار است در لویه جرگه مشورتی حدود ۳۰۰۰ تن اشتراک کنند. رییس جمهوری کرزی گفت نمایندگان مهاجرین، علما، روشنفکران و اقشار مختلف مردم در این لویه جرگه شرکت میکنند. کرزی افزود هم مخالفان و هم موافقان قرارداد امنیتی با امریکا در لویه جرگه حضور خواهند یافت و هر تصمیمی که آنها گرفتند، به آن احترام خواهد شد.
نگرانیهای مجلس نمایندهگان
در همین حال، دکتر رنگین دادفر سپنتا مشاور امنیت ملی دولت افغانستان را روز شنبه به مجلس نمایندهگان حضور یافت و در مورد جزییات موافقتنامه امنیتی به نمایندگان مردم معلومات داد.
دکتر اسپنتا گفت که این قرارداد دارای ۲۶ ماده و دو ضمیمه است. او افزود که با امضای این توافقنامه، امریکاییها حق ورود و تلاشی خانه های افغانها را ندارند و توافق شده است که امریکا هیچ گونه سلاح اتومی، کیمیایی و بیولوژیکی در خاک افغانستان مستقر نکند.
مشاور امنیت ملی دولت افغانستان گفت که هنوز اختلاف نظر بر سر مصونیت قضایی سربازان امریکایی باقی است: «در صورت اتهام یا ارتکاب جرم، محکمهیی که میتواند آنها را محاکمه کند، کدام محکمه خواهد بود؟ امریکاییها تاکید دارند که این محکمه امریکایی باشد چه در داخل افغانستان و چه در بیرون و این مرزی است که آن ها [امریکایی ها] حاضر به گفتگو بر سر آن نیستند».
این مقام حکومت افغانستان تاکید کرد که به جز سربازان امریکایی سایر شهروندان امریکایی و قراردادی های آنان، شامل حوزه قضایی افغانستان است و در صورت ارتکاب جرم، در داخل افغانستان محاکمه خواهند شد.
اسپنتا گفت در صورت امضای موافقتنامه امنیتی، میدان هواییهای کابل، مزارشریف، هرات، قندهار، هلمند، گردیز، جلال آباد و شیندند به صورت مشترک مورد استفاده افغانها و امریکاییها قرار خواهند گرفت. او افزود که امریکاییها و بعضی دیگر از کشورهای عضو ناتو میخواهند در نه حوزه افغانستان حضور داشته باشند.
در همین حال، شماری از نمایندگان ابراز نگرانی کردند که با وجود تعریف مشخصی از تجاوز خارجی، ایالات متحده امریکا از افغانستان در برابر حملات بیرونی حمایت نخواهد کرد.
اما مشاور امنیت ملی افغانستان گفت که عدم امضای قرارداد امنیتی با ایالات متحده امریکا، ترس و وحشت را در بین مردم افزایش میدهد و سبب بازگشت دشمنان افغانستان خواهد شد.
Comments are closed.