احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:19 دلو 1392 - ۱۸ دلو ۱۳۹۲
کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی میگوید به دلیل پوره نشدن کارمندان و کمبود بودجه، ممکن است نتواند برای نظارت بر روند انتخابات آمادهگی بگیرد. این امر احتمال تکرار تقلب انتخاباتی در افغانستان را قوت میبخشد.
نامزدان انتخابات ریاستجمهوری هفتۀ گذشته مبارزات انتخاباتی دو ماهۀ خویش را آغاز کردند. انتخابات ماه حمل سال آینده برای تامین ثبات افغانستان حیاتی دانسته میشود زیرا در همین سال نیروهای رزمی خارجی کشور را ترک میکنند.
اما در حالی که مبارزات انتخاباتی جریان دارد، کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی میگوید که تنها بخش کمی از بودجهاش را از کمک دهندهگان بینالمللی به دست آورده است، زیرا هنوز حکومت افغانستان مقامهای ولایتی این کمیسیون را تایید نکرده است.
سازمان ملل متحد که کمکهای مالی بین المللی به این کمیسیون را مدیریت میکند، تا زمانی که مسوولان ولایتی آن انتخاب نشده اند همه پولها را در اختیار کمیسیون قرار نمیدهد.
یک مقام کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی به شرط فاش نشدن نامش گفت: «ما هنوز به جز دو جنراتور کلان و یک مقدار وسایل، هیچ چیزی از ملل متحد به دست نیاورده ایم».
این مقام کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی گفت که هنوز باید دفاتر ولایتی این کمیسیون باز گردند. به گفته او، بودجۀ کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی شامل ۱۲ میلیون دالر سازمان ملل متحد و ۱۰۰ میلیون افغانی حکومت افغانستان است.
سازمان ملل متحد میگوید همه تلاشهایش را برای آماده سازی این کمیسیون در انتخابات انجام داده است. اما تاخیر در تصویب قوانین و تعیین کارمندان کمیسیون منجر به عقب ماندن آن از تقویم انتخاباتی شده است.
نیکولاس هایسوم، معاون هیأت نمایندهگی سازمان ملل متحد در افغانستان گفت که شروع سر وقت کار این کمیسیون یک چالش است، اما تقصیر از حمایت بین المللی نیست: «تاخیر ناشی از ضرورت به تصمیمهایی است که باید توسط این یا آن نهاد افغانی پیش از دستیابی به پیشرفت گرفته شوند».
دیپلوماتها میگویند قضیه این است که آیا با توجه به شگافهای قومی سرانجام مردم افغانستان نتیجه انتخابات را مشروع خواهند دانست یا نه، حتی اگر فرد پیروز از بزرگ ترین جماعت قومی نباشد.
به این دلیل، برای این که نتیجه انتخابات مورد پذیرش مردم باشد، نظارت انتخاباتی ضروری است. اما کمیسیون شکایتهای انتخاباتی نگران است که نتواند از روند برگزاری انتخابات به خوبی نظارت کند. نادر محسنی، سخنگوی کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی گفت: «اگر چنین ادامه یابد، ما با مشکل بزرگی مواجه خواهیم بود و همه شکایتها را بررسی نخواهیم توانست».
معاون دفتر نمایندهگی سازمان ملل متحد گفت که مقامهای افغانستان باید اقدامهای ضروری را انجام دهند تا همه بودجه کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی در اختیار آن قرار گیرد: «بعضی از این مسایل حیاتی در حیطه صلاحیت و مسوولیت جامعه بینالمللی نیست، مثلاً انتخاب کمشنرهای کمیسیون که باید از سوی رییس جمهور صورت بگیرد».
نهادهای ناظر انتخابات نیز شکایت میکنند که آنها از تقویم انتخاباتی عقب اند زیرا کمکهای بین المللی به صورت قسط و مشروط به پروسههای معین پرداخت میشود. جانداد سپین غر، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان (فیفا) گفت: «این مشکل دقیقاً بر همه فعالیتهای ما تاثیر گذاشته است، زیرا در انتخابات گذشته ما همه پولها را یک بار به دست آوردیم».
Comments are closed.