رییس هیأت ناظران اتحادیۀ اروپا: یک‌چهارمِ همۀ محلات رای‌دهی نیاز به تحقیق دارد

گزارشگر:14 سرطان 1393 - ۱۳ سرطان ۱۳۹۳

هیأت ناظران اتحادیه اروپا ضمن ابراز نگرانی از وضعیت جاری در افغانستان، بررسی جدی ادعاهای مطرح‌شده در مورد تقلب انتخاباتی را خواستار شد.
تایس برمن رییس هیأت ناظران اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت : ادعاهای مطرح شده در مورد تقلب در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باید به‌صورت جدی مورد بررسی قرار گیرد.mnandegar-3
وی تصریح کرد: ادعاهای مطرح شده از سوی تیم انتخاباتی اصلاحات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله و اطلاعاتی درز کرده از کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، نشان می‌دهد که در ۶ هزار محل رای‌گیری مشکلاتی به‌وجود آمده است.
اتحادیه اروپا در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی افغانستان ۱۵ هزار ناظر در ولایت‎های کابل، بلخ و هرات داشت.
وی افزود: نماینده‌گان اتحادیه اروپا برای حل جنجال‎های پیش آمده در روند انتخابات افغانستان دیدارهایی نیز با حامد کرزی رییس جمهور این کشور داشته‌اند.
پس از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، عبدالله عبدالله یکی از کاندیداهای این دور مدعی شد که نهادهای برگزار کننده انتخابات در تقلب گسترده و سازمان یافته به نفع رقیب وی «اشرف غنی احمدزی» نقش داشته‌اند.
رییس هیأت ناظران اتحادیه اروپا در ادامه با استقبال از تأخیر در اعلام نتایج ابتدایی انتخابات افغانستان گفت: این هیأت در انتخابات افغانستان بی طرف است.
او همچنان در یک مصاحبه با دویچه وله گفته است که کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در تعویق اعلام نتایج ابتدایی تصمیم درست گرفته است تا بتواند محلات رای دهی را که در آن تعداد زیاد رای استفاده شده، بازرسی کند. اما این تصمیم کمیسیون انتخابات که تنها محلاتِ با ۵۹۹ رای و بالاتر از آن را مورد بازرسی قرار می دهد، امکان کشف تقلب را به صورت چشمگیر محدود می سازد.
تایسن برمن افزود: به این دلیل تیم ارزیابی انتخاباتی اتحادیه اروپا با توجه به نشانه های نگران کننده از احتمال تقلب گسترده، به این باور است که بازرسی عمیق آرای محلات بیشتر ضروری است. این ارزیابی می تواند به صورت معقولانه به همه محلات رای دهی به گونه مثال با ۵۹۵ رای و بالاتر از آن گسترش یابد و براساس معیارهایی صورت بگیرد که بتواند تقلب های احتمالی را به میزان وسیع آن کشف کند. ما به این نظریم که دیگر ابعاد نتایج انتخابات باید مورد بازرسی قرار بگیرد، مانند شمار زیاد آرای غیرمحتمل به یک نامزد در یک محل رای دهی یا تفاوت زیاد در میان آرای زنان و مردان. اگر این ابعاد را در نظر بگیریم، براساس آمار کمیسیون انتخابات شمار محلاتِ دچار مشکل رای‌دهی به بیش از ۶۰۰۰ محل از مجموع ۲۲۸۲۸ محل می‌رسد. به این دلیل، ما فکر می‌کنیم که برای کشف تقلب های احتمالی و رفع آن به اقدام های اضافی نیاز است تا اعتبار نتایج انتخابات افزایش یابد و به انتخاب دموکراتیک افغان‌ها احترام شود.
او در ادامه گفت: ما باور داریم که تحقیقات عمیق تر و جامع تر الزاماً وقت بیشتری نمی‌گیرد، شاید صرفاً چند روز بیشتر وقت بگیرد. اما این مربوط به کمیسیون مستقل انتخابات می‌شود که چه تصمیم می‌گیرد، چه زمانی و چگونه بازرسی را انجام می‌دهد. به نظر من، اگر گزینه‌یی میان اعلام نتایج قابل اعتبار و چند روز تاخیر در اعلام نتایج وجود داشته باشد، من مورد نخست را بر می‌گزینم.
نتیجه با اعتبار انتخابات برای منافع رای‌دهنده‌گان افغان و ثبات آینده کشور حیاتی است. من امیدوارم که کمیسیون انتخابات در موافقت با هر دو نامزد بتواند بازرسی عمیق و کامل تری انجام دهد. این کار از نظر تخنیکی بدون تاخیر زیاد ممکن است و تا زمان تحلیف رییس جمهور جدید در دوم آگست تکمیل خواهد شد.
رییس ناظران اتحادیۀ اروپا گفته است: با توجه به برخی اعلامیه‌های نامزدان ریاست جمهوری واضح است که نگرانی‌هایی در مورد صحت نتایج و پروسه انتخابات وجود دارد. به این دلیل است که برای اعتمادسازی به شدت توصیه می‌شود که تفتیش گسترش یابد. براساس معلوماتی که ما از کمیسیون انتخابات به دست آورده ایم، احتمالاً حدود یک چهارم همه محلات رای دهی در سراسر کشور نیاز به تحقیق دارد. من این رقم بالا را نگران‌کننده می‌دانم.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.