احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:2 سنبله 1393 - ۰۱ سنبله ۱۳۹۳
وزارت تجارت و صنایع کشور میگوید تجارت در افغانستان نسبت به ۱۳ سال اخیر «بدترین وضعیت» را دارد و طولانیشدن انتخابات سبب شده تا تجارت ۳۰ درصد کاهش یابد.
افغانستان کشور وارداتی است که حدود ۹۰ درصد اجناس مورد نیاز مردم از کشورهای دیگر وارد میشود. هرگونه کاهش در تجارت، مستقیماً بر زندهگی مردم تاثیر گذار است و سبب گرانی در بازار میشود زیرا تقریباً تمام مواد خوراکی و ضرورت های اساسی مردم از کشورهای همسایه وارد میشود.
مقامها در وزارت تجارت میگویند دولت قادر به رقابت با بخش خصوصی نیست و نمیتواند مواد غذایی و نفت و گاز را برای تعادل قیمتها در بازار وارد سازد. این وزارت میگوید جریمه و فشار حکومت بر تاجران نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.
مسافر قوقندی سخنگوی وزارت تجارت روز گذشته به دویچه وله گفت: «تاجران همان مقدار مال را میآورند که پولشان نقد شود. به دلیل این که به آینده افغانستان بیباور هستند. حکومت زور ندارد که به تاجران بگوید روزانه ۱۰۰ هزار تن تیل وارد بازار کن نه ۱۰ هزار تن.»
مقامها در وزارت تجارت میگویند دولت توانایی تعادل قیمتها در بازار را ندارد و تضمینی برای جلوگیری از گرانی در بازار وجود ندارد.
کاهش صادرات
مقامها در وزارت تجارت میگویند طولانیشدن انتخابات سبب کاهش در صادرات نیز شده است. آن ها به این باور اند که تاجران نمیخواهند پولشان را برای محصولاتی بدهند که تضمینی برای تجارت شان نباشد.
آقای قوقندی گفت: «وقتی تاجر نمیداند فردا چی میشود، با چه تضمینی میوه بخرد و به کشور دیگر صادر کند. تاجر بالای فردای افغانستان باور ندارد. تاجران فقط اموال مورد نیاز شان را به شکل روزانه خریداری میکنند.»
میوه تازه بیشترین محصول صادراتی افغانستان است ولی این نگرانی وجود دارد که امسال میوه تازه خریداری نداشته باشد. اما سخنگوی وزارت تجارت میگوید امیدواری وجود دارد که در نیمه دوم سال، وضعیت صادرات بهبود یابد.
تا اکنون مشخص نیست، پروسۀ جنجالی انتخابات ریاست جمهوری چه زمانی به پایان خواهد رسید.
Comments are closed.