احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





مذاکرات کابل و واشنگتن برسر پیمان نظامی آغاز می‌شود

- ۲۱ عقرب ۱۳۹۱

افغانستان و ایالات متحده امریکا بحث بر سر تدوین موافقتنامه همکاری‌های نظامی را به تاریخ ۱۵ نوامبر رسماً آغاز می‌کنند. هیات مذاکره کننده امریکایی و افغانی نیز مشخص شده اند.
یکی از امیدواری‌های افغانستان برای تداوم و بقای حکومت پس از سال ۲۰۱۴ همکاری نظامی امریکا در چوکات سند همکاری‌های نظامی با این کشور می‌باشد.
جانان موسی زی، سخنگوی وزارت خارجه روز یکشنبه، در یک کنفرانس خبری گفت این مذاکرات قرار است در کابل آغاز شود: «مذاکرات رسمی جمهوری اسلامی افغانستان و ایالات متحده امریکا درباره سند همکاری‌های امنیتی به تاریخ ۱۵ نوامبر رسما بین دو کشور آغاز می‌شود».
اکلیل حکیمی، سفیر افغانستان در امریکا ریاست هیات افغانی را در این مذاکرات بر عهده دارد و جیمز وایرلیک معاون نماینده خاص امریکا برای افغانستان و پاکستان، هیات امریکایی را رهبری می‌کند. اعضای این هیات متشکل از ارگان های مختلف حکومت افغانستان به شمول نمایندگان وزارت دفاع هستند.
آقای موسی زی به مردم افغانستان اطمینان داد که هیات مذاکره کننده افغانستان در مورد سند همکاری‌های نظامی با ایالات متحده امریکا از تجربه و تخصص کافی برخوردار است: «رییس هیات مذاکره کننده و تمام اعضای هیات مذاکره کننده افغان در این مذاکرات بر اساس منافع ملی افغانستان، بر اساس تحقق اهداف اساسی مردم افغانستان که تامین صلح، امنیت و ثبات سرتاسری، تقویت دموکراسی جوان و تقویت نیروهای امنیتی افغانستان می باشد، این مذاکرات را به پیش خواهند برد».
سند حساس نظامی
شمار پایگاه‌های نظامی امریکا در افغانستان و مصوونیت قضایی نیروهای امریکایی در افغانستان از مسایل مهم و پیچیده در سند همکاری های نظامی خواهند بود.
رییس جمهور کرزی پیشتر از طرح احتمالی مصوونیت قضایی سربازان امریکایی در افغانستان انتقاد کرده بود. اما آقای موسی زی در این مورد گفت: «مصوونیت مطرح نیست. موضوع حوزه عدلی و قضایی مطرح است که یکی از مسایل مهم مورد بحث و مورد مذاکره بین دو کشور خواهد بود».
سند همکاری های نظامی بین افغانستان و ایالات متحده امریکا از مهمترین اسنادی است که قرار است بین دو کشور امضا شود. این سند چگونگی حضور نظامی ایالات متحده امریکا در افغانستان را پس از سال ۲۰۱۴ مشخص می کند. آقای موسی زی در این مورد گفت: «[این سند] حدود، چارچوب و چگونگی حضور امنیتی و همکاری امریکا با افغانستان را مشخص و تدوین خواهد کرد».
مخالفت همسایه‌ها
ایران همسایه غربی افغانستان با امضای این سند مخالفت کرده است. مقام‌های ایرانی گفته اند افغانستان خود قادر است امنیتش را تامین کند و نیازی به حضور کشورهای غربی در این کشور نیست.
هرچند پاکستان مخالفت مشخصی با این سند نکرده، اما تحلیلگران می گویند مقام‌های پاکستانی با هرگونه حمایت نظامی از افغانستان مخالف هستند.
پس از آن که افغانستان در تابستان سال جاری هدف راکت های پاکستانی قرار گرفت، دولت افغانستان از ایالات متحده امریکا خواست تا در این مورد این کشور را یاری کند اما مقام های امریکایی در این مورد پاسخ مشخصی نداشت.
نماینده‌گان پارلمان بارها گفته اند در صورتی که امریکا افغانستان را در برابر حملات و مداخلات کشورهای همسایه همکاری نکند، داشتن سند همکاری های نظامی نیز مفهومی نخواهد داشت. اما وزارت خارجه افغانستان گفته است که همکاری های امریکا با افغانستان در رابطه با دفاع از این کشور در برابر حملات بیرونی، در سند همکاری های نظامی مشخص خواهد شد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.