راهکارهای خلیل‎زاد برای زمین‎گیرساختن پاکستان

گزارشگر:دو شنبه 18 جدی 1396 - ۱۷ جدی ۱۳۹۶

سفیر سابق امریکا خاطرنشان کرد که فرماندهان نظامی امریکا به منظور کاهش وابستگی ترانزیتی به پاکستان راه جایگزینی را برای تدارکات ناتو از شمال افغانستان پیشنهاد کردند اما دولت اوباما از رویارویی با پاکستان پرهیز کرد.
mandegar-3زلمی خلیلزاد دیپلمات سابق امریکا و از اعضای ارشد حزب جمهوریخواه این کشور در مطلبی که به «نشنال اینترست» ارسال کرده است، پاکستان و سیاست‌های دوگانه این کشور را مهمترین عامل شکست‌ تلاش‌های جامعه جهانی در افغانستان معرفی می‌کند.
وی افزود: برای اینکه پاکستان وانمود کند با امریکا همراه است، در هدف قرار دادن برخی از اعضای شبکه القاعده به نیروهای امریکایی کمک می‌کند اما در عین حال از شورشیان و مخالفان مسلح دولت افغانستان مانند شبکه حقانی حمایت می‌کند و آنها را آموزش می‌دهد.
خلیلزاد اظهار داشت: پاکستان در حالی مخالفان مسلح و گروه‌های تروریستی را تجهیز می‌کند که این گروه‌ها هزاران سرباز امریکایی، افغان و مردم بی‌گناه افغانستان را تا امروز به خاک و خون کشیده‌اند. بنابراین سیاست دوگانه اسلام‌آباد در قبال افغانستان تنها عامل و مهترین عامل عدم موفقیت تلاش‌ها در افغانستان بوده است.
حمایت پاکستان از گروه‌های تروریستی در افغانستان
سفیر سابق امریکا در افغانستان و عراق تاکید کرد عدم حمایت پاکستان از گروه‌های تروریستی برای مهار تهدیدهای امنیتی ناشی از تروریسم در منطقه مهم است. همچنین برای مهار جنگ و خشونت در منطقه و افغانستان و رسیدن به صلحی حاصل از توافق در این کشور تا سربازان امریکایی بتوانند به خانه بازگردند، باید حمایت پاکستان از گروه‌های تروریستی متوقف شود.
مشاور پشت پرده در سیاست خارجی ترامپ خاطرنشان کرد: پس از آغاز ماموریت امریکا در افغانستان و هشدار «بوش» به کشورهای منطقه مبنی بر اینکه یا باید در کنار امریکا باشند و یا هم با دشمنان امریکا، پاکستان یک استراتژی پیچیده را در دست اجرا گرفت.
این در حالی است که پاکستان از کمک‌های سرشار مالی امریکا بهره می‌برد و در ماموریت شکار اعضای القاعده به نظامیان امریکایی کمک کرد، اما برنامه بازسازی گروه از هم پاشیده طالبان را نیز آغاز کرد.
وی افزود: زمانی که شواهدی درباره حمایت پاکستان از طالبان آشکار شد دولت بوش نیز سیاست گذشته خود یعنی یا «با ما و یا هم با دشمن ما» را دیکته نکرد و به سادگی از کنار آن گذشت. دولت اوباما نیز تعامل دیپلماتیک با پاکستان و کمک‌های مالی و نظامی به این کشور را افزایش داد که سبب وخیم تر شدن این وضعیت شد.
از سوی دیگر، پاکستان به دولت اوباما تعهد داد تا در خلال این کمک‌ها علیه مخالفان مسلح افغان در خاک پاکستان اقدام کنند، اما اسلام‌آباد همچنان به حمایت از گروه‌های تروریستی و مخالفان مسلح دولت در افغانستان ادامه داد.
سفیر سابق امریکایی خاطرنشان کرد که فرماندهان نظامی امریکا به منظور کاهش وابستگی ترانزیتی به پاکستان راه جایگزینی را برای تدارکات ناتو از شمال افغانستان پیشنهاد کردند اما دولت اوباما از رویارویی با پاکستان پرهیز کرد.
افزایش بهای حمایت از تروریسم برای پاکستان
خلیلزاد اظهار داشت: با وجود اینکه ترامپ به پاکستان هشدار داده بود که سیاست دوگانه اسلام‌آباد و حمایت این کشور از تروریسم باید متوقف شود اما فرماندهان پاکستانی فکر می‌کنند که این بار نیز کانون توجه امریکا به سایر حوادث در جهان معطوف شده و می‌توانند یک بار دیگر سیاست‌های دوگانه خود را ادامه دهند.
وی افزود: اما دونالد ترامپ با توئیت اخیرش در آغاز سال جدید میلادی نشان داد که به سادگی از کنار این موضوع نمی‌گذرد ولی مسئله اساسی این است که چگومه می‌توان به این رویه پاکستان پایان داد.

عضو حزب جمهوریخوا اظهار داشت: تلاش‌های دیپلماتیک با پاکستان را باید تشدید کرد تا این کشور اهمیت مسئله را درک کند. همچنین باید بهای حمایت از تروریسم را برای نظامیانی که سیاست این کشور در قبال افغانستان را مدیریت می‌کنند، افزایش داد.
دیپلمات سابق امریکایی ادامه داد: نخست باید آن عده از کسانی را در سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (آی.اس.آی) و ارتش این کشور را که از تروریست‌ها در افغانستان حمایت می‌کنند تحریم کرد و دارایی آنها را باید در بانک‌ها بلوکه کرد و حق ورود به امریکا را از آنها گرفت.
وی با نادیده گرفتن حمایت امریکا از تروریسم افزود افراد و مقاماتی که شناسایی شدند باید به عنوان حامیان تروریسم محسوب شوند. دسترسی پاکستان به تکنولوژی نظامی امریکا و ناتو مسدود شده و از زمره کشورهای متحد امریکا و ناتو باید خارج شود.
دیپلمات سابق امریکایی اعلام کرد: در قدم بعدی مراکز امن تروریستی در عمق خاک پاکستان هدف قرار گیرد. در حالی که پیش از این مراکز تحریک طالبان پاکستان و شبکه القاعده را نیز هدف قرار داده بودند.
وی در ادامه گفت: پاکستان باید به عنوان کشور حامی تروریسم شناخته شده و مورد تحریم‌های سنگین اقتصادی قرار گیرد همچنین دسترسی این کشور به تکنولوژی‌های چند منظوره نیز مسدود شود مگر اینکه اسلام‌آباد کاملا دست از حمایت گروه‌های تروریستی بردارد.
خلیلزاد افزود: امریکا باید پاکستان را در صندوق جهانی پول، بانک جهانی و سایر نهادهای مالی بزرگ دنیا تحریم کند همچنین مانند تحریم‌های مالی ایران قبل از برجام وزارت خزانه داری امریکا نیز کمپین تحریم پاکستان را تشدید ببخشد.
باید از کشورهای متحد امریکا در سراسر دنیا به ویژه عربستان که نقش بزرگی در حمایت مالی از پاکستان دارد بخواهیم تا با واشنگتن در این زمینه همکاری کنند. همچنین چین نیز باید کمک‌های خود به پاکستان را به مبارزه با تروریسم مشروط کند.
عضو حزب جمهوریخواه گفت پاکستان باید این مسئله را درک کند که امریکا به حمایت و همکاری با این کشور ادامه خواهد داد اما زمانی که این کشور دست از حمایت تروریسم برداشته باشد.
حمایت از دولت در برابر ارتش پاکستان
خلیلزاد با اشاره به اینکه نوازشریف و تعدادی از رهبران سیاسی در پاکستان با سیاست حمایت از تروریسم ارتش این کشور مخالفند نیز اظهار داشت: واشنگتن باید رهبران سیاسی این کشور را در برابر ارتش پاکستان حمایت کند.
سفیر سابق امریکا در افغانستان گفت: برخی‌ در واشنگتن نگران هستند که در این صورت پاکستان ممکن است راه ترانزیتی تجهیزات ناتو به افغانستان را مسدود کند؛ اما پاسخ این است که ما تا زمانی که پاکستان آتش جنگ در افغانستان را شعله ور نگه داشته باشد به این تجهیزات نیاز خواهیم داشت.
وی افزود:حتی می‌توان مسیر ترانزیتی پاکستان برای تجهیزات ناتو و امریکا در افغانستان را یکی از مشوق‌های ادامه حمایت پاکستان از تروریسم دانست. پاکستان مزایای اقتصادی و امتیازات بسیاری را از ترانزیت تجهیزات ناتو و امریکا به افغانستان کسب می‌کند.
خلیلزاد تصریح کرد نیروهای امریکایی و ناتو می‌توانند سوخت را از کشورهای آسیای مرکزی تهیه کنند. سربازان و مهامات را نیز از طریق هوا به افغانستان انتقال دهند. می‌توانیم تجهیزات سنگین نظامی ارتش را با استفاده از راه گرجستان، آذربایجان و ترکمنستان وارد افغانستان کنیم و یا هم از مسیر ازبکستان، شمال روسیه و کشورهای آسیای مرکزی استفاده کنیم.

دیپلمات سابق امریکایی با اشاره به اظهارات اخیر «پوتین» مبنی بر حمایت از حضور نیروهای امریکایی در افغانستان تصریح کرد استفاده از مسیر کشورهای آسیای مرکزی به جای پاکستان می‌تواند سرآغاز خوبی برای همکاری مسکو با واشنگتن باشد.
خلیلزاد تاکید کرد اگر در نتیجه این راهکار حمایت پاکستان از مخالفان مسلح متوقف شود درگیری‌ها در افغانستان قطعا کاهش خواهد یافت. در نتیجه اتکای نیروهای افغان به نظامیان امریکایی کاهش یافته و این نیروها می‌توانند با مابقی خشونت در این کشور به تنهایی مقابله کنند.
وی در ادامه اظهار داشت در این مرحله طالبان نیز درک خواهند کرد که دیگر زمان همکاری و توافق رسیده است و واشنگتن نیز به هدف خود که توافق صلح است نیز دست خواهد یافت.
واشنگتن در سختگیری با پاکستان استوار باشد
دیپلمات سابق امریکایی خاطرنشان کرد واشنگتن در اعمال اقدامات سختگیرانه خود علیه پاکستان باید ثابت قدم و استوار باشد. همچنین پس از تغییر سیاست اسلام‌آباد دوباره باید روابط خوبی با پاکستان برقرار کند و البته افغانستان نگرانی‌های مشروع پاکستان را نیز در نظر بگیرد.
خلیلزاد افزودصبر، حوصله، انگیزه‌های مثبت و فشارهای مقطعی امریکا تاکنون نتوانسته است اسلام‌آباد را وادار کند تا از سیاست دوگانه خود در قابل افغانستان دست بردارد.
وی در پایان این طرح تاکید کرده است بدون قطع حمایت پاکستان از تروریسم نمی‌توان در مبارزه با این پدیده در افغانستان و منطقه به موفقیت دست یافت بنابراین باید بهای حمایت از تروریسم را برای پاکستان به اندازه افزایش دهیم که این کشور از استفاده ابزاری از تروریسم دست بکشد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.