احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:ابوبکر صدیق/ یک شنبه 22 دلو 1396 - ۲۱ دلو ۱۳۹۶
پس از پشتیبانی همه جانبۀ محمد اشرف غنی و برخی از سیاسیون افغانستان از راهپیمایی پشتونهای پاکستان، حسن خان روزنامهنگار و آگاه سیاسی پشتون پاکستانی در صفحۀ تویتر خود نوشته است که راهپیمای پشتونهای پاکستان برای قانون، عدالت و حق شهروندی است.
آقای حسن خان افزوده که این راهپیمایی به حمایت بیرونی نیاز ندارد و در واکنش به آقای غنی تلویحاَ نوشته که بهتر است بهجای پشتبانی از راهپیمایی در پاکستان بالای افغانستان تمرکز داشته باشید.
این در حالی است که از هفت روز به اینطرف شماری از شهروندان پشتون پاکستان در واکنش به کشتهشدن یک مرد جوان توسط پولیس شهر کراچی تجمعی را در اعتراض به حکومت پاکستان در اسلام آباد راهاندازی کردهاند.
رسانههای پاکستان گفتهاند که نقیبالله مسید در شهر کراچی پاکستان کار میکرد و بعد از ربوده شدن به صورت مرموز کشته شد. مقامهای قضایی پاکستان تحقیق در این زمینه را آغاز کرده و گفته شده که حکم بازداشت فرمانده پولیس در ارتباط با کشتن این شهروند صادر شده است.
پس از آن محمد اشرف غنی رییس حکومت وحدت ملی از حرکت مردمی و تظاهرات پشتونها در پاکستان حمایت همه جانبۀ خویش را اعلام داشت.
آقای غنی در صفحه رسمی تویترش نگاشته است که تظاهرات پشتونها شروع مثبتی علیه بنیادگرایی است و ایجاب میکند تا از آنها حمایت کنیم.
آقای غنی این حرکت مردمی پشتونها را پاسخی در برابر هراسافگنی میداند.
اما، این سخنان رییس حکومت وحدت ملی، با واکنشهایی در رسانههای اجتماعی مواجه شده است. هارون امیرزاده آگاه سیاسی در فیسبوکاش نوشته که حمایت ارگ از اعتراض پاکستانیها مداخله مستقیم در امور پاکستان است.
آقای امیرزاده افزوده که برای بسیاریها همه مردم پاکستان صرف نظر از تعلقات قومیشان پاکستانی هستند، پاکستان را دوست دارند و برای سر فرازی و سعادت پاکستان حاضر به قربانی اند.
او گفته که یک روز پنجابیها اعتراض میکنند و روز دیگر سندیها و یا بلوچها و یا پشتونها و یا کدام قوم دیگر پاکستان، از این اعتراضها به افغانستان چیزی نصیب نمیشود. آنها برای حقوق شهروندی خود اعتراض می کنند به ما چه؟ ما از حقوق شهروندی خود چه بدست آوردیم که برای حقوق دیگران اشک بریزیم؟
آقای میرزاده ادامه داده است که از اعتراضهای اقوام مختلف ایران برای ما چه نصیب شد؟ در همین سلسله اعتراضها شهروندان افغانستان متعلق به اقوام گوناگون علیه بیعدالتیها برای کشورهای دیگر سود و ضرری ندارد. نه کسی در اعتراض هزارهها سود دارد و نه در تاجیکها و نه در پشتونها. بلاخره همه محصول یک کشور و جغرافیای سیاسی هستند.
این آگاه سیاسی افزوده که سیاست پالیدن» موی در خمیر» ناشی از تفکر قوم پرستی حاکم در افغانستان است که هر حرکتی ازین زاویه نگاه میشود. پشتونیزم یک مکتب و تفکر نژاد پرست است که هر چیز را از زاویه برتری طلبی نژادی نگاه میکند. این تفکر پوچ بحدی خیال پرداز و مبتذل است که رییس جمهور توافقی ارگ کابل در اعتراض یک تعداد پاکستانیها خواب» لوی پشتونستان» را میبینند.
اما محمد اکرام اندیشمند تاریخ نگار در این مورد نوشته که اگر تظاهرات جامعۀ پشتون پاکستان که وارد هفتمین روز خود میشود و به اسلام آباد پایتخت پاکستان رسیده است، به تضعیف و طرد افراط گرایی و تروریسم از این جامعه شود، گام بزرگی برای صلح و ثبات در افغانستان و پاکستان و حتا منطقه برداشته میشود.
او گفته که نظامیان حاکم پاکستان افراطیت و ستیزهجویی را چه از منظر دینی و چه از زاویۀ قومی در میان جامعۀ پشتون پاکستان پیوسته تبلیغ و ترویج کرده و از این افراطیت به عنوان ابزار در جهت اهداف و منافع خود بهره گرفته اند. پشتونها در پاکستان و حتا در افغانستان قربانیان اصلی افراطیت و تروریسم هستند.
در همین حال، امرالله صالح رییس پیشین ادارۀ استخبارات افغانستان نیز گفته که خیزش پشتونها بر علیه پاکستان بې پیشینه است و پشتونها نباید خواستهایشان را در موضوعات کوچک مانند خواستن حق و عدالت محدود سازند. زمان آن رسیده است که پشتونهای آنطرف ادعای خود ارادت کنند.
او گفته که جدا از اینکه حکومت افغانستان امکانات مادی دارد یا نه، اما در همچو شرایط دولت افغانستان مکلف به حمایت ملی و معنوی از خیزش پشتونها در پاکستان است و این کار را باید بکند. حمایت از صدای پشتونهای آنطرف از جمله منافع ملی ماست.
همچنان، شماری از ساکنان کابل تظاهرات اعتراضی را در برابر دولت پاکستان برپا کردند. این معترضان شعارهای علیه دولت پاکستان سر داده و حمایت خود را از پشتونها در ایالت پشتون خواه پاکستان اعلام کردند. این معترضان که شمار آنها به صدها نفر میرسید، خواستار رسیدهگی مردم پشتون پاکستان به حقوق شان شدند.
تجمع کنندگان معترض همچنین از رسانهها خواسته که «در مقابل آن چه که در پاکستان رخ میدهد سکوت نکنند» و دفاتر خود در مناطق پشتوننشین پاکستان باز کنند.
يک نظر
دیدگاه من در رابطه به سر و صدای حمایت ازحرکت مدنی پاکستانی های پشتون تبار از جانب عده یی از منورین کشور:
نخبگان سیاسی پشتون پاکستان عمدتن طی ۷۰ سال ا خیر موضوع تثبیت هویت خود را از لحاظ سیاسی در چهار چوب حق تعین سر نوشت مطرح نساخته اند. همیشه بر محور خواست های مشخص در حفظ هویت پا کستانی خود تاکیدداشته اند.
این حرکت فعلی مظاهرات پشتون های پا کستانی هم ، در رابطه به شدت عمل پولیس و واردوی پا کستان در سر کوب آن بخشی از افراطیون مذهبی که بعد از شورش ” لعل مسجد ” آغاز یافته و بصورت گزینوی طالبان بد را هدف قرا رداده ، به راه افتاده است.
آن جوان پشتونی که در کراچی با سوءظن همکاری باافراطیون طی یک برخورد مسلحانه کشته شده است در چهار چوب حمله بر ضد طالبان بد بوده است. از عمران خان تا افراسیاب ختک تا خاندان سیاسی پا چا خان و مولوی فضل الرحمان همه پشتون های پا کستانی متحد پنجابیان و مدافع پا کستان اند و هم چنان شریک جنگ تجاوزی پا کستان بر ضد مردم ما به ویژه تاجیکان و اهل تشییع کشور ما.
نباید نصحیت آن مستبد بزرگ عبدالرحمان خان را که در کتاب خود نوشته است فراموش کنیم که گفته بود این مردم قابل اعتماد نیستند هم از ما پول میگیرند و هم ازانگلیس ها. در جنگ سرد نیز خاندان اهل یحیا بخصوص داوود با این توهم پشتونستان خواهی کشور ما را برباد کرد که آن هم ایجاب یک تفصیل مطول را می نماید. در زمان کارمل – نجیب عده یی از سران سیاسی پشتون به کابل آمدند و مهما ن خاص نظام بودند و از سخاوت و مصرف پول مقامات کابل مسکو بر خور دار شدند و وقتی به پا کستان رفتند با صراحت کا مل گفتند که ما پا کستانی هستیم ” کوکی خیل وووو”
بسیار سطحی نگری خواهد بود که ما در امور داخلی پا کستان مداخله کنیم و به خود حق دهیم که اصول روابط بین المللی را زیر پا بگذاریم که گویا ما از حرکت مدنی پشتون ها حمایت می کنیم.. و بعدن دیگران رابه مداخله در امور کشور. خود متهم کنیم. همان طوری که جنبش روشنایی و چنبش رستاخیز مسئله داخلی ما بود و خوش بختانه نه ایران نه پا کستان و نه هم کشور دیگری دران رابطه اظهاراتی نکردند ما هم نباید در باره این حرکت مدنی مردم پا کستان چیزی بگوئیم و یا با شوق و ذوق ، احساسات تو خالی و سطحی پیشنهداتی را به حکومت وحدت ملی ضعیف و ” ایزار کشال ” ارایه کنیم که گویا ازین فرصت طلایی ؟؟؟ استفاده شود.
شنیدم که غنی با الهام از پشتونیسم خود چرندیاتی بصورت علنی در رابطه به این موضوع گفته است که در واقعیت امر ادعای پا کستان رادرابطه به حمایت از تروریسم ضد پا کستان و مداخله درامور پا کستان توجیه می کند.
موضوع عمل متقابل و جواب عملیات سازمان داده شده آی اس آی باید بر محور واکنش مستقلانه استخباراتی دیده شود بهتر است.