احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:میرویس قادری/ سه شنبه 22 عقرب 1397 - ۲۱ عقرب ۱۳۹۷
از دو هفته بدینسو مخالفان مسلح دولت افغانستان حملاتشان را متمرکز بر هزارهجات بهویژه ولسوالیهای استراتژیک جاغوری و مالستان در ولایت غزنی و منطقۀ خاص ارزگان ساختهاند.
در نتیجۀ درگیریها، صدها تن از باشندهگان مناطق مرکزی از خانههایشان بیجا شده و دهها تن کشته و زخمی گردیدهاند.
هزارهجات در هفده سال گذشته امنترین مناطق افغانستان بوده است. باشندهگان مناطق مرکزی در طول ۲۰۰ سال اخیر در شرایط دشوار به زندهگی میپردازند. اکثر خانوادهها برای تداوم حیات سرگرم مالداری و دامداری هستند و اما با وجود شرایط سخت، فرزندانشان را برای تعلیم و تحصیل به کابل و دیگر شهرهای کلان میفرستند. حملات داعش بر آموزشگاهها در محلات هزارهنشین پایتخت که در نتیجۀ آن دهها کودک و نوجوان باختند، از شور و هیجان هزارها برای کسب علم و دانش کاسته است.
مناطق مرکزی افغانستان در دو دهۀ اخیر سنگر مستحکم در برابر گروههای شورشی بوده است. حتا طالبان در دورۀ حاکمیتشان در کابل نتوانسته بودند بخشی از مناطق مرکزی افغانستان را تصرف کنند. اما در روزهای پسین به این هدف دست یافتند و بخشهایی از مناطق مرکزی افغانستان را به کنترل در آورند. طالبان درحالی بر مناطق
مرکزی افغانستان نفوذ کردهاند که نمایندۀ این گروه در نشست مسکو مدعی شد که بر ۷۵ درصد افغانستان حاکمیت دارند.
یورش طالبان موجب نگرانی عمیق باشندههای مناطق مرکزی و نمایندهگان هزاره در مجلس نمایندهگان گردیده است. نمایندهگان غزنی و هزارهجات به تکرار از نیروهای امنیتی و رهبری حکومت خواستار اقدامات فوری برای نجات مردم و دفاع از غیرنظامیان شدهاند. آنان میگویند که اگر تدابیر لازم سنجیده نشود، احتمال سقوط دوبارۀ غزنی و ولسوالیهای مالستان، ارزگان خاص و جاغوری وجود دارد.
اما حکومت افغانستان در نخستین روزهای درگیری در خاص ارزگان، نبرد میان طالبان و باشندهگان محلی را «قومی» عنوان کرد و هیأتی را به منطقه فرستاد. این موضوع خشم کمسابقۀ هزارههای افغانستان را برانگیخت و آنان به طور گسترده در شبکههای اجتماعی، رسانهها و نشستهای مردمی، حکومت را به دلیل برخورد تبعیضآمیز با شهروندان هزاره انتقاد کردند. واکنشهای گسترده سبب شد که ریاست حکومت وحدت ملی اعلامیۀ خود را در پیوند به درگیریها در هزارهجات تصحیح کند و بر اقدامات ممکن برای سرکوب طالبان و جلوگیری از کشتار غیرنظامیان تأکید کند.
نمایندهگان هزاره در پارلمان مدعی هستند که حکومت با مواضع منفعلانه و عدم توجه به راهبرد طالبان برای تصرف مناطق مرکزی، در تلاش است که تا فرا رسیدن انتخابات ریاستجمهوری پیشِروی ولسوالیهای هزارهنشین را ناامن سازد. هزارهها همواره در انتخابات نقش گسترده گرفتهاند. به دلیل تبعیض سازمانیافته در برابر هزارهها و همچنان به خاطر تلفات سنگین غیرنظامیان هزاره در دورۀ حکومت وحدت ملی، اشرفغنی جایگاه اندکش را هم از دست داده است. برخی ناظران مدعی هستند که به استثنای دورۀ عبدالرحمن خان، شاه سابق افغانستان که به کشتار سازمان یافتۀ هزارهها متهم است، این گروه قومی در هیچ مقطعی چنین تلفات انسانی و جانی را متقبل نگردیده بودند. هزارهها حملات بر اعتراضات مدنی و سیاسیشان را کار حکومت میدانند. از جمله حمله سازمان یافته بر جنبش روشنایی در دهمزنگ کابل را که به کشته و زخمی شدن صدها تن منجر گردید.
اشرفغنی در دور دوم انتخابات ۲۰۱۴ ریاستجمهوری کمتر از ۳۰ درصد آرای هزارهها را به دست آورد؛ اما قطعاً در انتخابات پیش رو قادر به کسب ۵ درصد آرا هم نخواهد شد. برکناری و محاکمۀ شماری از وزرای کلیدی هزاره از جمله وزیر سابق مخابرات، برکناری وزیر فواید عامه و تلاش برای برکناری وزیر تجارت و صنعت باعث گردیده است که هزارهها از نظام به دور شوند. تلاش غنی برای بازداشت و دستگیری قوماندانان محلی هزارهها از جمله شجاعی و علیپور که در دفاع از پایگاههای مردمی هزارهجات نقش محوری ایفا کردهاند، از عوامل عمدۀ انزجار هزارهها علیه او میباشد. ماه گذشته در عملیات نیروهای امنیتی برای دستگیری علی پور در لعل سر جنگل غور نزدیک به ۲۵ تن کشته و زخمی شدند. حکومت از چهار سال بدینسو در پی بازداشت شجاعی از فرماندهان محلی ولایت ارزگان است، اما به این هدف دست نیافته است. این دو فرمانده محلی در حال حاضر در جنگ با طالبان به ولایات غزنی و ارزگان رفتهاند.
غنی موقعیت سیاسی و اجتماعی خود را در میان هزارهها به خوبی درک میکند. به همین دلیل، دو روز پیش به ولایتهای دایکندی و بامیان در غرب افغانستان رفت و مجدداً شماری از پروژهها را افتتاح و اعلام کرد که سرور دانش را باردیگر به عنوان معاون دوم خویش برگزیده است. سرور دانش معاون ریاستجمهوری و محمد محقق معاون ریاست اجرایی متهم هستند که نتوانستهاند که از منافع هزارهها دفاع کنند.
اما ناظران معتقد هستند که چنین سفرهایی به هدف کمپاین انتخاباتی صورت میگیرد و مغایر قانون انتخابات و دیگر قوانین نافذۀ کشور میباشد. آنان به خاطر استفادۀ اشرف غنی از امکانات و منابع دولتی، خواستار بازپرس از رییس حکومت وحدت ملی هستند. محمداشرف غنی پنج ماه پیشتر از انتخابات ریاستجمهوری، به هدف کمپاین انتخاباتی به شماری از ولایتها از جمله کندهار، پکتیا، غور، خوست، غزنی و پروان سفر کرده است
Comments are closed.