احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۱۲ جوزا ۱۳۹۸
بخش هفتم/
حرف ایل، تدارکات و سازماندهی است که نخست به عوامل و پیشینۀ موضوع توجه میشود. چه عواملی در سابقه و پیشینۀ فرد وجود دارد که میتواند برای خبر مفید باشد. همچنان زمانیکه یک مصاحبه مد نظر گرفته میشود، باید سنجید که آیا لوازم و امکاناتِ کافی برای انجامِ این مصاحبه در دسترس قرار دارد یا نه. اگر برای انجام یک مصاحبه به یک ولایت یا منطقۀ دوردست سفر صورت گیرد، باید این تدارکات قبلاً مد نظر گرفته شود. بسا از ژورنالیستان برای انجام مصاحبه به کشورهای جهان سفر میکنند و اگر چنین مصاحبه را مد نظر داشته باشند، باید قبل از تصمیم بر اجرای آن تمام مسایل مالی و فنی بررسی گردد.
علاوه بر چهار اصل که در روش گول از آن باید استفاده شود، یک مصاحبهکننده یا مجری برنامه زمانی که در نظر دارد مصاحبهیی را سازمان دهد، باید حتماً متوجه ضیقی زمان باشد تا آن مصاحبه را بر اساس وقتِ دستداشته ترتیب دهد؛ زیرا شمار زیادی از مصاحبهها ایجاب میکند تا وقتِ بیشتر برای تهیۀ آن مصرف نمود و یا اینکه اگر مصاحبهشونده در یک ساحۀ دوردست باشد، باید وقتِ کافی برای سفر و تهیۀ آن داشت؛ در حالی که اگر فقط یک یا دو ساعت به نشر مصاحبه باقی مانده باشد، نمیتوان مصاحبه را انجام و به دستِ نشر سپرد. از طرفی هم یک برنامۀ رادیویی یا تلویزیونی شاید برای نشر یک مصاحبه فقط دو یا سه دقیقه وقت را مد نظر داشته باشد و این ژورنالیست است که ضیقی وقت را مد نظر گـرفته و مــصاحبه را بر اساس همان وقتِ معین به هدف میرساند. بنابراین ضیقی وقت برای یک ژورنالیست فوقالعاده مهم است و اینکه گفته میشود «ژورنالیست زیر استبداد زمان قرار دارد»، کاملا ًیک جملۀ بهجا و حساب شده است.
زمانی که مصاحبه مد نظر گرفته میشود، گرداننده، مجری و یا مصاحبهکننده مسالۀ دسترسی به مصاحبهشونده را حتماً مد نظر داشته باشد و دســترسی به مصاحبهشــوندۀ مـجرب و کارآگاه، یکی از چالشهای فراراه رسانهها و مجریان میباشد.
زمانیکه مجری یا گرداننده تصمیم به یک مصاحبه میگیرد، مسالۀ ضرورتِ رسانه به مصاحبه را مد نظر میداشته و از مدیر مسوول یا متصدی میپرسد که تا چه حد به یک مصاحبه در برنامه ضرورت احساس میشود و بر اساس همان ضرورت مصاحبه را تنظیم مینماید.
البته این تصمیم زمانی اتخاذ میشود که تهیهکننده به مصاحبه نظر مثبت داشته باشد؛ چون این تهیهکننده است که پالیسی نشراتی و امکانات مصاحبه را سنجش مینماید. بنابراین نظر تهیهکننده و در کُل متصدی رسـانه دیدگاههای متـفاوت دربارۀ مصـاحبهکـنندهگان و طرز دید آنها و محتوای مصاحبه دارند که باید از طرف تهیهکننده و یا هم مجری برنامه مد نظر گرفته شود.
زمانی که متصدی یک برنامه یا مجری آن به انجام مصاحبه موافقه نشان دهد، مسالۀ دیگری که موضوع بحث قرار میگیرد عبارت از شیوۀ مصاحبه است و متصدی به این نظر میباشد که مصاحبه با کدام شیوه صورت گیرد. آیا به مصاحبۀ تلیفونی مبادرت ورزیده شود یا مصاحبه رو در رو و یا هم انترنتی؟… به همین ترتیب متصدی وقتی مصاحبه را ترتیب میدهد، به موضوع لوژستیک یا وسایل و امکانات میاندیشد و بعد از اینکه از وسایل و امکانات دست داشتهاش متیقن شد، به شیوۀ مصاحبه و نحوۀ آن مراجعه مینماید.
تهیهکنندهگان و یا مجریانِ برنامهها میکوشند تا همزمان با اینکه در برنامهها تنوع ایجاد کردند، به اهمیت برنامههایشان نیز متوجه باشند و این مصاحبه است که برنامه را نهتنها تنوع میبخشد بلکه در ازدیاد اهمیتِ آن مثمر واقع میگردد.
ویژهگیهای مصاحبۀ خوب
گفتهاند که مصاحبه کردن هنر و فن است و پیش از اینکه آن را به صورتِ هنر تکامل بخشید، باید فنِ آن را یاد بگیرید. بنابراین مصاحبۀ خوب باید ترتیب داد و یک مصاحبه زمانی خوب گفته میشود که ویژهگیهای خاصِ خودش را داشته باشد.
اولین اصلی که یک مصاحبه را دارای ویژهگیِ خوب میسازد، عبارت از موضوع آن میباشد. موضوع هر قدر جالبتر باشد، به همان اندازه مصاحبه قویتر و بهتر نمودار میشود. بنابراین مدیرانِ برنامهها در صدد باشند تا برای جلب توجه مخاطبان، مصاحبههای دارای موضوعاتِ مهم را انتخاب نمایند.
در دنیا بیشترین مخاطبانِ رسانهها را کسانی تشکیل میدهند که به اخبار داغِ روز دلبستهگی دارند و از طریق رسانهها رویدادهای جهان را تعقیب میکنند. بنابراین مصاحبههایی که ارزش خبری دارند، جالبتر میباشند و یکی دیگر از ویژهگیهای مصاحبۀ خوب آن است که ارزش خبری داشته باشد.
مصاحبهها باید دارای معلوماتِ اساسی باشد و چنان معلوماتی که نیازمندیهای مخاطبان را مرفوع سازد را در خود داشته باشد. یک مصاحبۀ خوب آن است که دارای معلوماتِ اساسی بوده و معلوماتی را احتوا کند که برای مخاطبان دلچسپ مینماید.
ذیدخل بودنِ اشخاص مشهور، مصاحبه را ویژهگی میبخشد و هرقدر اشخاصِ محبوب یا مشهور در یک مصاحبه حضور یابند، به همان اندازه مصاحبه دلچسپ و معتبر میشود. یک مصاحبه زمانی برجستهتر است که موضوع مورد بحث مشخص باشد. اگر ژورنالیست در یک مصاحبه از گوشه خبری یا موضوعی را بپرسد و مسایل گوناگون را مطرح سازد، به همان اندازه از ویژهگیهای مصاحبۀ خوب کاسته میشود.
مردم رسانههایی را دوست دارند که موضوعات مرتبط به زندهگیشان را بازتاب دهند. مصاحبه زمانی بهتر میباشد که در رابطه با زندهگی و مشکلاتِ مردم حرفها و پیشنــهادهایی را در خــود داشته باشد.
زبان مناسب و کاربرد کلمات و جملاتِ عامفهم در یک مصاحبه بسیار مهم است. مصاحبهکننده یا مصاحبهشوندۀ خوب همواره باید مد نظر داشته باشد که مخاطبان دارای چه سویه و فــرهنگی میباشند، یعنی شناختِ دقیق از مخاطبان نزد ژورنالیست موجود باشد. در زبانِ مصاحبه باید آن جملاتی را استفاده کند که عامفهم باشد. بنابراین زبان مناسب، یکی از ویژهگیهای مصاحبۀ خوب است. به همین ترتیب، ادبیاتِ مناسب مصاحبه را زیباتر و جذابتر میسازد که باید مد نظر گرفته شود.
یکی از مهمترین ویژهگیهای مصاحبۀ خوب، داشتن مهمانِ مناسب است که در بخش بعدی مفصلاً در اینباره صحبت خواهد شد.
اگر یک مصاحبۀ تلویزیونی با یک پسمنظر مرتبط به موضوع توام باشد، آن مصاحبه جالبتر و دیدنیتر خواهد بود. بنابراین گردانندۀ برنامه، مجری یا تهیهکننده سعی نماید تا پسمنظرِ مناسب با رنگها و طرحهای جالب را مد نظر گیرد.
مصاحبههای رادیویی زمانی بهتر میباشد که هم مصاحبهکننده و هم مصاحبهشونده هر دو دارای صدای شفاف و موزون باشند. اگر یکی از طرفینِ مصاحبه صدای مناسب نداشته باشد، از اهمیتِ مصاحبه و در کُل از اهمیت موضوع کاسته میشود.
Comments are closed.