احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۲۲ سرطان ۱۳۹۸
بخش بیســتوچهارم/
در آخر کانتینر دهلیزمانند، کانتینرِ دیگر طوری نصب بود که آخرِ این در وسطِ آن جابهجا شده و شکلِ دو خط افقی و عمودی را که یکی در وسط دیگر وصل باشد، به خود گرفته بود. کانتینرِ دومی روشنتر و دارای کلکینهای نسبتاً بزرگتر بود که توسط پردۀ زردرنگ پوشانیده شده بود تا از ورود اشعۀ آفتاب جلوگیری کند، اما نور فراوان وارد اتاق میگردید. جنرال آهسته داخل اتاق شده، سلام داد و من به دنبالِ او داخل شده و بدون آنکه بدانم آن طرف کیست، سلام گفتم. شخصی لرزان از جایش بلند شد، دستش را به طرفِ جنرال دراز نمود و بعداً با من احوالپرسی کرد. او زمامدار پیشینِ افغانستان ببرک کارمل بود که از دیدنِ جنرال و منِ ناآشنا تکان خورده، حیرانحیران به طرفِ من میدید.
در اتاق نه تنها از میز کار و چوکیهای لوکس خبری نبود، بلکه تلویزیون، تلیفون و وسایل عصری و رفاهی نیز دیده نمیشد. در گوشۀ اتاق، چپرکت آهنیِ کهنه که بیشتر در بارکهای نظامیان دیده میشود، قرار داشت و توسط کمپلِ نصواری پوشانیده شده بود. در کنار بستر خواب، میز چوبی بدون سرمیزی و روی آن کتاب نیمهباز دیده میشد. در مقابل چپرکت، سه چوکی قرار داشت و در کنار چوکیها رادیویِ کلانِ روسی بالای یک الماری کتاب گذاشته شده و توسط سیم نازک به آنتنِ کهنه وصل شده بود. یک بادپکه نیز در اتاق دیده میشد که بهآهستهگی باد گرم را بر روی یتیم جنگ سرد، جنرال و من پُف میکرد.
رییسجمهور پیشین ایستاده بود و از پشتِ عینکهای ضخیمِ ذرهبینی عمیقاً به من نگاه میکرد. جنرال از من خواست تا خود را هرچه زودتر معرفی کنم. من اسمم را گفته، اضافه نمودم که خبرنگار هستم. کارمل ما را خوشآمدید گفته، به چوکیهای چوبین اشاره نمود و ما را به نشستن دعوت کرد و خودش روی همان چپرکتِ آهنی بهآهستهگی نشست و با دستِ لرزان عینکهایش را کشیده روی میز گذاشت. (علمی ۳ ، ۳۳۹ – ۴۴۳)
میز مدور
میز مدور، میز گرد یا بحث رادیویی و تلویزیونی، یکی از اشکالِ مصاحبه است که در رسانههای صوتی و تصویری کاربرد فراوان دارد. این نوع مصاحبهها با حضور اضافه از یک مصاحبهشونده دایر میگردد و روی موضوعاتِ مختلف صورت میگیرد.
معمولاً میزهای مدور، طولانی حتا بین چهلوپنج دقیقه تا یک ساعت بوده و صحبتها در این نوع مصاحبه طولانی و تفصیلی میباشد. فراموش نباید کرد که احتمال برخوردهای لفظی در مـیزهای گرد موجود است.
ترتیب نشستن برای مصاحبه، انواع گوناگون میداشته باشد و هر رسانه نظر به لزومدید، امکانات و وسایل و استدیو یا محل ثبت آن، ترتیب نشستن را مشخص میکند. در این نوع بحثها اگر هر مهمان دارای مایکروفونِ جداگانه باشد بهتر است؛ چون در نشرات مستقیم انتقـال مایکـروفون از یک مـصاحبهشونده به دیگری باعث ضیاع وقت شده و خستهکُن و غیرمسلکی جلوه میکند.
میزگرد در تلویزیون ایجاب چندین کمره را مینماید، چون مهمانان باید از زوایـای مخـتلف و مـتفاوت عکسبرداری شـوند و همچنان در برنامههای تلویزیونی، پرده یا تصویر عقبی با موضوع همخوانی باید داشته باشد.
میزهای گرد یا بحثها دارای مجری، گرداننده یا ارایهکننده بحث و پرودیوسر یا تهیهکننده میباشند که هریک وظایفِ مشخص دارند و بحث را به هدفش هدایت میکنند. بین مجری و تهیهکننده ارتباط مستقیم و لحظه به لحظه موجود است.
تهیهکننده یا پرودیوسرِ یک مصاحبۀ میزگرد وظیفه دارد تا موضوعِ بحث را انتخاب نماید؛ بعد از انتخاب موضوع، کارشناسان یا خبرسازانِ همان موضوع را تعیین کند و سعی نماید اشخاصی را انتخاب کند که موضوع را از زوایای مختلف بررسی کرده و تــوازن بحث را حفظ نمایند.
تهیهکننده وظیفه دارد که موضوع را با مهمانان در میان گذاشته تا آنها آمادهگیهای لازم را اتخاذ نمایند. علاوتاً همراه با مجری یا گرداننده، دربارۀ موضوع تحقیق نماید و اسناد، مدارک، گفتهها و مصاحبهها و سایر ارقام و احصاییه را در اختیار مجری و یا اگر لازم باشد در اختیار مهمانان نظر به تقاضایشان بسپارد. تهیهکننده به صورت کُل مهمانان و مجری را تفهیم نماید.
تهیهکننده وظیفه دارد که شکل نشستن مهمانان و ترتیبِ آن را نظر به پالیسی رسانه و یا شکل برنامه روی کاغذ آورده، وسایل و آلات ضبط در رادیو و تلویزیون را آماده نماید. انتخاب مناسب پردۀ عقب در تلویزیون برای یک برنامه بسیار مهم است؛ زیرا بینندهگان به مجرد آغاز بـرنـامه یک تصویر در ذهن مــییابند. به هـمین ترتیب، آمادهسازی وسایل حملونقل برای مهمانان، تهیۀ وسایل و ضروریات برای آنها مانند نوشابه، قلم و کاغذ، معلومات جانبی از جمله وظایف تهیهکننده میباشد. فراموش نباید کرد که پذیرایی مناسب از مهمانان برای مصاحبهشوندهگان و احترام به جایگاه و مقام آن، یک امر ضروری است.
اگر برنامه ثبتی باشد، تهیهکننده مجبور است که در ویراستاری برنامه سهم گرفته و همراه با همکاران تخنیکی، میز گرد را نظر به زمان و ترتیب برنامه ویراستاری نماید. عــدۀ زیــادی از برنامهها دارای وقفههای کوتاه بوده و اعلانات تجارتی یا معرفی برنامههای دیگر در رادیو و تلویزیون را به همراه میداشته باشد و این تهیهکننده است که برنامه را در قسمتهای مختلف قطع و اعلانات تجارتی را طوری میآورد که در محتوای میزگرد تأثیر بهسزایی نداشته باشد.
به همین ترتیب، مجری یا گرداننده وظایفِ مشخص دارد که در مصاحبۀ میزگرد باید جداً آن را مراعات نماید. نخست باید در موضوع مورد بحث آمادهگیِ کامل اتخاذ کند. هرچه آمادهگی بیشتر باشد، بحث بهتری را میتوان ارایه داد. تهیۀ مقدمۀ دقیق که از نظر زمان متناسب با بحث باشد، بسیار مهم است؛ زیرا مقدمه مانند دریچهییست که خواننده، بیننده و یا هم شنونده را از بیرون به داخل محتوا میکشاند و هرقدر مقدمه جالبتر باشد، مخاطبان بیشتر جلب توجه مینمایند.
گرداننده یا مجری وظیفه دارد تا مهمانانِ بحث را به صورت درست و شایسته با گرفتن القاب و عناوین عالی معرفی نماید و یک آغاز خوب برای برنامهاش در نظر گیرد. حق سهمدهی مساوی به همۀ حاضرین در بحث، مراعات نمودن توازن نظریات، بیطرفی کامل در موضوعاتِ مورد بحث، قطع به موقعِ بحث، احترام و حرمتِ مهمانان در جریان بحث، اعلان وقفه یا میانبرنامه، پایان مناسب و جمعبندی دقیق نیز از وظایفِ مجری میباشد.
Comments are closed.