احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۰۱ سنبله ۱۳۹۸
بخش چهلوچهارم/
مصاحبههای تلویزیونی برای نشر مستقیم
مصاحبههای تلویزیونی میتواند تک به تک باشد یا چند تن در آن سهم گرفته باشند و روی موضوعاتِ مختلف صحبت شود؛ مانند میزهای مــدور و بحــثهای تلویـزیونی که بیـشتر در استدیوها ثبت میشوند و در آنها تمام اصول میزگرد مراعات میگردد.
نشر مستقیم مصاحبۀ تلویزیونی مستلزم هماهنگی دقیق میان مجری، تهیهکننده و تیم تخنیکی میباشد. این نوع مصاحبهها میتواند حضوری صورت گیرد و یا هم مصاحبهکننده از طریق ماهواره از راه دور با مصاحبهشونده وصل میشود. در هر دو صورت، مصاحبهشونده در محلِ مناسب باید قرار گیرد و با گوشی کوچک با مصاحبهشونده گفتوشنود کند.
مصاحبههـای تلویـزیونی با نشر مستقیم در داخل استدیو و یا هم در بیرون صورت میگیرد. اگر مصاحبهکننده در بیرون استدیو یا در صحنۀ پُرسروصدا قرار دارد، باید نمایِ عقبی در تصویر بیاید؛ مانند گفتوشنود برنامههای ورزشی یا تفریحی که بینندهگانِ زیاد دارد و یا هم مصاحبه در پایان یک مسابقۀ ورزشی که با احساسات و هیجانات همراه میباشد.
مصاحبۀ تلویزیونی با نشر مستقیم در جریان نشستهای مهم و گردهماییها به اهمیتِ خبر و تلویزیون میافزاید. در این برنامهها تهیهکننده برای یافتن اشخاص صاحبنظر برای مصاحبه تلاشِ زیاد باید به خرچ دهد و زمانی که موافقۀ شخصِ صاحبنظر را حاصل نمود و او را پای مصاحبه کشانید، صحبت باید انجام دهد.
مصاحبههای تلویزیونی ثبتی
در مصاحبههای تلویزیونی ثبتی، مصاحبهکننده و مصاحبهشونده راحتتر صحبت میتوانند. در نخست میتوان چند سوال که حیثیتِ گرمکننده را دارد، مطرح نمود. این مصاحبهها میتواند در بیرون از استدیو یا داخل آن صورت میگیرد، اما ویراستاری آن دقتِ بیشتر را لازم دارد که اشخاص تخنیکی در استدیو وظیفۀ ویراستاری آن را به عهده دارند و مسؤولیت نشر را تهیهکننده یا مسؤول برنامه دارد.
مصاحبههای تلویزونی ثبتی نیز مانند سایر مصاحبههای رادیویی و تلویزیونی به فضای آرام ضرورت دارند و باید در یک موقعیت پُرسکون ثبت شوند و مصاحبهکننده هنگام ثبت بهدقت به محتوا گوش داده و اگر گفتهها گنگ باشد، میتواند از مصاحبهشونده بخواهد تا گفتههایش را تکرار نماید.
مصاحبههای تلویزیونی در استدیو
مصاحبههای تلویزیونی در استدیو مانند سایر مصاحبهها در تمام مواردی میتواند باشد که در آن شرایط و اصولِ داخل استدیو باید مراعات گردد، خصوصاً اندازۀ گرما و سرمای استدیو باید دقیقاً عیار باشد؛ زیرا اندکترین تغییر در درجۀ گرمی هوا باعث سرازیر شدن عرق در پیشانی حاضرین به شمول مصاحبهکننده میشود.
در مصاحـبۀ ثبـتی میتـوان به تمیز کردن صورت پرداخت، امـا در مصاحبۀ نشر مستقیم این عرق مشکلاتی را به بار میآورد که باید مواظب عـرق سر و صورتِ مصاحبهکننده و مصاحبهشونده یا مصاحبهشوندهگان بود. علاوتاً محل نصب چراغهای نورافگن در استدیو بسیار مهم است و استدیو از موجودیت حشرات باید پاک شود.
مصاحبۀ تلویزیونی در خارج از استدیو
مصاحبههــای تلویـزیونی خارج از استدیو مانند سایر مصاحبهها مستلزمِ دقت است، اما این دقت در مصاحبههــای خارج از استدیو بیشتر باید باشد، چون در محل کار، منزل، داخل تعمیر یا فضای آزاد صورت میگیرد و بسا از این محلات برای مصاحبۀ تلویزیونی مناسب نیستند که علاوه بر آوازهای مزاحم، نور، نمای عقبی و انعکاس صدا هم به اهمیتِ مصاحبه میافزاید یا از آن میکاهد.
مصاحبههای آنلاین
خبرنگاری آنلاین متضمن تحویل خبر از طریق یک رسانۀ شبکهییشدۀ دیجیتال است. انترنت شبکۀ جهانیگستر، نخستین ابزار روزنامهنگاری آنلاین میباشد که در این نوع خبرنگاری و مصاحبهها اهمیتِ زمان و مکان از بین رفته است؛ چون در هر زمان مصاحبه نشر میشـود و مخـاطبـان میتـوانند مصـاحبه را گـوش دهنـد و یا آن را به شکل برنامۀ تلویزیونی مشاهده نمایند.
در مصاحبههای آنلاین متن توام با عکس، صدا و نوار تصویری میتواند باشد. در این نوع مصاحبهها، ژورنالیست تنها خبرنویس نیست، بلکه عکس و کلیپ ویدیویی نیز تهیه مینماید و همراه با خبر پخش میکند. در این نوع رسانهها تمام انواع مصاحبهها کاربرد دارد و چون هر شهروند میتواند مصاحبهکننده باشد، رقابتِ تنگاتنگ وجود دارد.
خلاصۀ فصل
• مــصاحبهها را به شــیوهها و اقســام گوناگون تقسیمبندی نمودهاند.
• مصاحبهها به اساس شکل، محتوا، وسیلۀ ارتباط و وسیلۀ نشر تقسیمبندی شده است.
• مصاحبهها به اساس شکل مصاحبههای مونولوگ، دیالوگ، لحظهیی، میزگرد، کنفرانس مطبوعاتی، صــدای مردم، دم دروازه تقسیمبندی شدهاند.
• از نگاه محتوا مصاحبههای خبری، تفسیری یا معلوماتی، احساسی، سطحی، عمقی و شخصیتی یا کارنامهیی میباشند.
• مصاحبهها از نگاه ارتباط به مصاحبههای رو در رو، تلیفونی، آنلاین یا برقی و کتبی تقسیم شدهاند.
• مصاحبهها را بر اساس وسیلۀ نشر به مصاحبههای چاپی، صوتی، تصویری و آنلاین جدا ساختهاند.
• انجام مصاحبهها ویژهگیهایِ خود را دارند.
فصـل ششـم
آمادهگی برای مصاحبه
در بخشهای قبلی گفته شد که یک مصاحبهکنندۀ خوب کسی است که برای انجام مصاحبه از هر نظر آمادهگی داشته باشد و آمادهگی بیشتر، مصاحبۀ بهتر را سبب میشود. یعنی اولین اصل برای انجام یک مصاحبۀ موفق، تحقیق پیش از مصاحبه است.
تحقیقات خود را روی موضوع مصاحبه انجام دهید. تحقیق در محل حادثه برای مصاحبه غالباً مفید میباشد. آمادهگی قبلی برای مصاحبه، کلید موفقیت است. وقتی دربارۀ موضوع و محلِ حادثه تحقیق گردید، وقتِ آن میرسد که مطمین شوید آیا کاملاً میدانید هدفتان از مصاحبه چیست. این خوب نیست که کورکورانه سوالاتی را به این اُمید بپرسید که چانس آورده و مطلبِ خوبی پدید آورید. مطالعه و تحقیق پیش از مصاحبه میتواند کمک کند تا بدانید که چه چیزی به دست میآورید. اینکه مصاحبهکنندهگان چهقدر در دست یافتن به اطلاعات موفقیت کسب کنند، بستهگی دارد که چقدر پیش از مصاحبه خود را آماده کرده بـاشند. اینآمادهگی مــیتــواند با پاسخگویی به شش سوالِ مصاحبهکننده از خود آغاز شود. در واقع مصاحبهکننده، در راستای آمادهگی قبل از مصاحبه باید خود نیز به سوالاتی مشابه همان سوالاتِ مشهور که، کی، کجا، چه، چرا و چطور، پاسخ دهد. باید از خود بپرسد چرا مصاحبه میکنم؟ با چه کسی مصاحبه میکنم؟ مصاحبه با چند نفر کافی است؟ بهتر است چه موقع مصاحبۀ خود را انجام دهم؟ کجا برای مصاحبه بهتر است؟ باید چه سوالاتی بپرسم؟ چگونه مصاحبه را انجام دهم؟ (محسنیان راد، ۱۳۲)
Comments are closed.