احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۰۲ سنبله ۱۳۹۸
بخش چهلوپنجم/
آمادهگی معلومات
قبل از انجام مصاحبه ضرور است تا مصاحبهکننده دربارۀ موضوع تحقیقِ بیشتر نماید. تحقیق بیشتر، امکان پرسشهایِ بهتر را فراهم میسازد و معلوماتِ بیشتر طرح پرسشهایِ پیش پا افتاده را کمتر مینماید. مصاحبهکننده هرقدر که نسبت به موضوع معلومات داشته باشـد، به همـان انـدازه به اعتـبارِ وی و مصـاحبهاش افـزوده میشـود و جریان مصاحبه در کنترولِ وی قرار میگیرد.
زمانی که موضوعی خبرساز میشود و یا از طرف تهیهکننده به مصاحبهکننده پیشنهاد میگردد، باید در مرحلۀ نخست مصاحبهکننده به آرشیف، وبسایتها و کتبِ موثر مراجعه نماید و یا برای آسانی کار، با اشخاصِ صاحبنظر و منابع معلوماتی در تماس شده، جـزیـیات را از او بپرسد.
بسیاری از مصاحبهکنندهگان در صورت داشتن فرصت، مصاحبههای مقدماتی را برای مصاحبۀ اصلی مد نظر میگیرند و نسبت به مصاحبه، به منابع معلوماتی بیشتر میپردازند. بنابراین مصاحبهکننده استفاده از آرشیف و سایتهای معتبر را باید سرلوحۀ کارِ خود قرار دهد و به همین ترتیب فهرستی از سایتهای معتبر و نویسندهگان را تهیه نماید. این نامنویسی میتواند شامل مصاحبهشوندهگانِ خوب و کسانی باشد که میتوانند مصاحبهکننده را مشوره دهند و یا سایر ژورنالیستان و همکارانی که با طیفِ بیشتری از مردم در تماساند.
اگر مصاحبهکننده با یک شخصیتِ معروف مصاحبههای نوع شخصیتی و یــا کارنــامهیی انــجام میدهــد، دانستنِ هرچه بیشتر مصاحبهشونده، به ارزشِ مصاحبه میافزاید و مصاحبۀ بهتری حاصل میگردد. در ایــن راه کــتب و یــا مــقالاتِ چاپ شده دربارۀ مصاحبهشونده اهــمیت دارد و بــایــد نــامنویسی از کــتابها نزد مصاحبهشونده باشد. ناگفته نماند که دانستن نظریات، موضعگیریها، سابقۀ سیاسی و مصاحبههای قبلی مصاحبهشونده، بسیار مهم بوده و مصاحبهکننده قبل از انجام مصاحبه بهتر است از آنها معلوماتِ کافی داشته باشد.
سلی آدامز یکی از پیشگامان فن مــصاحــبه، مــزایا و ضرورتِ مطالعه و تحقیق قبل از مصاحبه را در نُه بند فهرست کرده است.
مصاحبهشوندهها بیشتر تمایل دارند با مصاحبهکنندهگانی صحبت کنند که آمادهگی قبلی کسب کرده و اطلاعاتی دربارۀ پیشینۀ ایشان جمعآوری کردهاند.
مطالعۀ قبل از مصاحــبه بـه شــما کمک مــیکند تا در چــشم مصاحبهشونده فرد مــعتبری باشید و در واقــع به عــنوان یک مصاحبهکننده اعـتبار مــورد نــیاز را کسب کــنید. علاوه بر این، آگاهیهایی که قبل از مصاحبه کسب کردهاید، شهامتِ مورد نیاز برای پرسیدنِ سوالات را به شما میدهد، خصوصاً که مصاحبهشونده را تا به حال ندیده باشید. اعتماد به نفسِ شما را برای پرسیدن سوالاتِ سخت بهبود میبخشد. شـما را قادر میســازد تا اطلاعاتِ بیـشتری دربـارۀ مصاحبهشونده بیرون بکشید.
مطالعۀ قبل از مصاحبه به شما اجازه میدهد متوجه شوید که چه موقع مصاحبهشونده در حال خودداری از پاسخ دادن به شماست و یا از حقیقت فرار میکند. به شما کمک میکند تا گرایشها، قالبها و روابط مصاحبهشونده را بیشتر بشناسید. مطالعۀ قبل از مصاحبه به شما کمک میکند تا ریتمِ مناسبی در هنگام صحبت کردن و اجرای پخش یک مصاحبۀ زنده داشته باشید. به شما این امکان را میدهد تا به آنچه منتشر میکنید، شخصیتِ مستقل بدهید و در نتیجه آنچه شما منتشر میکنید، تکرارِ کاری که دیگران نیز منتشر کردهاند، نباشد.
مطالعۀ قبل از مصاحبه، دقتِ شما را بهبود میبخشد و کمک میکند تا از اطلاعات غلط سر در بیاورید و حقایق، تاریخها، نامها، شمارهها و هرآنچه را که مصاحبهشونده پیش از این گفته را با آن میتوانید بسنجید. (محسنیان راد، ۱۳۳)
علاوه بر این، برخی از اندیشمندان ویژهگیهای دیگری را نیز مطرح کرده و نوشتهاند که: مطالعۀ قبـلی موجب بهبـود کیفـیت و نوع سوالهـای قابل طرح در مصاحبه میشود. مطلب برای خواننده جذابیت بیشتری مییابد. مصاحبهکننده با احاطه به جمیع جهات، سوالاتی پختهتر و منطبق با ضرورت و نیاز مطرح میسازد.
از طرح سوالات بیفایده جلوگیری میشود و با چند سوال محدود، پاسخ مورد نیاز خبرنگار به دست میآید.
اطلاعات مصاحبهکننده در موضوع افزایش مییابد. این اطلاعات میبایست به اندازه و حتا بیشتر از مصاحبهشونده باشد تا بتواند اطلاعاتِ جدید را صحیحتر و روشنتر به دستآورد.
سبب میشود تا مصاحبهگر به اصطلاح انگشت روی آنچه بایــد بگذارد و مطلبی را نادیده نگیرد. در نتیجه اعتماد عموم به وی و وسیلۀ ارتباط جمعی متبوع او بیشتر میشود. بسیاری از مسایل و جزییات مربوط به یک مطلب خاص که ابهاماتی برای مردم به وجود آورده، کاملاً روشن میشود. مـصـاحبـهگـر گـرفـتـار طـرح سـوالات کلیـشهیی و بیهـدف نمیشود. (همان، ۱۳۶)
برنامۀ سوالات
روش گول در فصلهای گذشته بیان گردید و نوشته شد که هنگامی به مصاحبهکننده موضوعی پیشنهاد میگردد تا در آن باره به مصاحبه مبادرت ورزد، روش گول را در ذهن داشته باشد که هدف از مصاحبه چیست؟ مصاحبهشوندۀ برتر در این موضوع کی خواهد بود؟ محل مصاحبه درکجاست؟ و این سوالات را ردهبندی نموده برای هرکدام یک جواب منطقی در ذهن تداعی نماید، بعداً به موانعِ سر راه مصاحبه بپردازد و ترتیبات برای از میان برداشتن موانع اتخاذ نماید. مصاحبهکننده بعد از میان برداشتن موانع به دستآوردها از مصاحبه فکر نماید و آن را برجسته سازد و به خود جواب دهد که چه به دست آورده و آیا به هدف رسیده است. درسهای آموخته شده چه میباشد و چگونه از تکرار اشتباهات بپرهیزد و در اخیر روی مسایل تدارکات بیندیشد که آیا برای انجام مصاحبه، وسایل و امکاناتِ لازم در اختیار خودش و رسانهاش است یا خیر.
برنامۀ سوالات به مجرد تصمیم به مصاحبه با درنظرداشت معلوماتی که جمعآوری شده، ترتیب میگردد و مصاحبهکننده نخست با خود تصمیم میگیرد که چه نوع پرسشهایی صورت گیرد و این مصاحبه از نوع کدام مصاحبههاست. پرسشها طوری باید ردیفبندی شوند که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم مصاحبهشونده را به هدف نزدیک کند. البته در صدر همۀ مسایل یک اصطلاح عام را نباید فراموش کرد که گفتهاند تمام مصاحبه نباید فدای یک سوال یا حرکت شود.
پرسش باید صـریـح و واضـح بــاشــد و در آن شــأن و مــنزلتِ مصاحبهشونده رعایت گردد. این پرسشها فاقد تعارف و القاب بیمورد بوده و نباید پرسش در قالب بازپرسی و یا گفتوگو، بلکه باید صمیمانه و خودمانی صورت گیرد. مصاحبهکنندۀ خوب کسی است که پرسشهایش از یک نظم منطقی پیروی کند و به همین ترتیب نباید به گونهیی طراحی شود که پاسخ آن یک کلمۀ بلی یا خیر باشد.
مصاحبهکنندهگانِ خوب سعی میکنند پرسشهایشان مرکب از چندین پرسش در یک پرسش نباشد؛ زیرا ممکن است فقط بخشی از آن مورد توجه مصاحبهشونده قرار گیرد و از پاسخ دادن به باقی پرسشها خودداری گردد.
Comments are closed.