احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:رسول خان امین - ۰۵ حوت ۱۳۹۷
بخش چهلو هفتم/
۴٫ تحصیلات مخاطبان: سطح تحصیلات و دانش عمومی شرکتکنندهگان در سخنرانی شما چقدر است؟ اغلب آنها در چه رشتههایی تحصیل کردهاند؟ اگر سطح دانش آنها متوسط و پایینتر از آن است، باید در انتخابِ واژهها و متنها دقت کنید تا سادهترین و قابل درکترین آنها را انتخاب کنید. اگر از اصطلاحات و مثالهای پیچیده و تخصصی استفاده کنید، مخاطبانِ شما تصور خواهند کرد که صحبتهایتان به درد آنها نمیخورد. همچنین پرسشهای احتمالی برای سطوح مختلف دانشی، متفاوت خواهند بود. بنابراین بسیار مهم است که از میانگین سطح تحصیلاتِ آنها اطلاعات کافی داشته باشید.
دانستن تحصیلات مخاطبان، اطلاعات خوبی در اختیار ما قرار میدهد؛ مثلاً: وقتی در جمعی سخن میگوییم که میانگین تحصیلات، بالاتر از فوق لیسانس است، قطعاً میبایست صحبتهای ما پایههای علمی محکمی داشته باشد و برای صحبتهایی که میکنیم دلایل و شواهد و مستندات قوی ارایه کنیم؛ اما وقتی همان مفاهیم را در جمعی که میانگین تحصیلات آنها بسیار پایین است بیان کنیم، باید از بیان اصطلاحات فنی و تخصصی خودداری نماییم و به جای آن از شواهد ملموس و عینی استفاده کرد.
۵٫ سطح اجتماعی، فرهنگی و شغلی مخاطبان: وقتی میخواستم کار تدریس سخنرانی را شروع کنم، از دوستان و آشنایانِ مختلفی که میشناختم دعوت کردم در صنفهایی که رایگان برگزار میکنم شرکت کنند. کمترین استقبال از طرفِ کارمندان و معلمان بود و بیشترین استقبال از سمت کسانی بود که به لحاظ فرهنگی، ارزش آموزش و بالاخص فن بیان و سخنرانی را درک کرده بودند یا از سمت کسانی بود که در پُستهای نیمهمدیریتی و یا مدیریتی قرار داشتند و این افراد خیلی منظم در صنفها شرکت میکردند و تمرینات را انجام میدادند. مسلماً این تجربه، تأثیر شغل و فرهنگ را نشان میدهد. یا وقتی در جمع معلمان هستم و شیوههایی را برای افزایش درآمدِ چندهزار افغانی در طول یک ماه با هفتهیی دو ساعت کار انترنتی در منزل را معرفی میکنم، برای اکثر آنها این موضوع جذاب است؛ ولی وقتی در جمع مدیرانی که درآمدهای بسیار بالایی دارند این موضوع را مطرح میکنم، این موضوع برای آنها جذابیتی ندارد و میگویند این چندهزار افغانی را به کدام زخمشان بزنند. پس وقتی صحبت میکنیم، باید این تفاوتها را در نظر داشته باشیم.
انتظارات مخاطبان
زمانی که برای برگزاری اولین سمینارم آماده میشدم، از پنج روز قبل، برای کسب شناخت بیشتر، با تعدادی از شرکتکنندهگان تماس گرفتم و سوالاتی از آنها پرسیدم. یکی از پرسشها این بود: انتظار دارید از این سمینار چه مطالبی یاد بگیرید. پاسخهای ارایه شده توسط شرکتکنندهگان، کمک زیادی جهت هدفمند شدن سخنرانی به من کرد. آنها خواستههای خود را در همان سمینار بهدست آوردند و پاداش من، بالاترین میزان رضایت حضار از سخنرانی بود.
وقتی بدانیم انتظار مخاطب از ما به عنوان سخنران چیست، بهتر میتوانیم رضایت آنها را جلب کرده و سخنرانی موفقتری داشته باشیم؛ مثلاً: اگر مخاطبان ما فروشندهگان کمپیوتر باشند و موضوع صحبتِ ما هم فن بیان و سخنرانی باشد، قطعاً مخاطبان کاری به تاریخچۀ فن بیان و علم فن بیان و قواعد نگارشی و ویراستاری ندارند. به عنوان یک سخنران باید از انتظارات مخاطبان خود اطلاع کافی داشته باشیم تا بتوانیم متناسب با نیازهای آنها پاسخ بدهیم.
Comments are closed.