احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:رسول خان امین - ۱۹ حوت ۱۳۹۷
بخش پنجاهوپنجـم و پایانی/
فصـل بیستوپنجم
بهبود در گفتار
بهطور معمول، همۀ ما خطاهایی در گفتارمان داریم که لازم است برای سخنرانی، آنها را شناسایی و حذف کنیم. اگر در کلام و نحوۀ بیانِ ما کوچکترین مورد غیرعادی وجود داشته باشد، بلافاصله توسط شنوندهگان و حضّار، دیده و کشف خواهد شد. آنگاه شرکتکنندهگان، در بهترین شرایط، بهجای توجه به سخنان ما، تنها به شمردن موارد غیرعادی و خطاهای گفتاریِ ما مشغول خواهند بود و در شرایط بدتر، بهشدت دچار خستهگی شنوایی میشوند.
در ادامه، متداولترین خطاهای گفتاری را بررسی میکنیم.
۱٫ استفاده از جملهپُرکُنها: بخشی از کلام یک سخنرانی به صورتِ متن در زیر آمده است. لطفاً توجه کنید:
«یکی از اِ مهمترین اصولی که یک سخنران باید رعایت کند اِ داشتن شناخت کافی از مخاطبان است. اِ این موضوع اَ به قدری مهم و اِ حیاتی است که عدم رعایت آن اِ به احتمال زیاد شکست در اِ سخنرانی را به همراه خواهد داشت. بنابراین اَ شناخت کافی از مخاطبان، برای سخنران، اَ اهمیت بسیار بالایی
دارد.»
حتماً متوجه منظورِ من از جملهپُرکُنها شدهاید. حرف اضافۀ اِ، حتا در متن بالا هم، از تأثیر آن میکاهد. اکنون تصور کنید شخصی در سخنرانیِ خود اینچنین سخن بگوید. استفاده از حرفهای اضافه و کلماتی دیگر نیز به عنوان جملهپُرکن، در گفتار روزمرۀ ما متداول است. حرفهای اضافه مثل: اوم، آآآ، آمم و کلماتی همچون: در واقع، در حقیقت، بنابراین و …
۲٫ استفاده از تکیهکلام: همۀ ما از تکیهکلامهایی در گفتار و مکالمهها استفاده میکنیم. برخی میدانیم و برخی هم خبر نداریم؛ اما معمولاً در کلاممان تکیهکلامها یافت میشوند. کافیست کمی در واژههایی که بهطور روزمره استفاده میکنید، دقت کنید. اگر پس از بررسی، به این نتیجه رسیدید که شما هیچگونه تکیهکلامی ندارید تبریک میگویم، شما جزوِ معدود افرادی هستید که از تکیهکلام استفاده نمیکنید. برخی از تکیهکلامها بسیار کوتاه و برخی نیز بسیار دراز هستند. کوتاه مثل: در واقع، اصولاً، امروزه.
یکی از دوستانِ من همیشه در جملاتش میگفت: «گپ اینجاست که» این تکیهکلامی بلند بود. اگر قصد دارید صحبت و سخنرانی شما پُرقدرت و تأثیرگذار باشد، تکیهکلام خود را شناسایی و حذف کنید.
۳٫ ادای ناقص واژهها: برخی از افراد نیز واژهها را کامل ادا نمیکنند؛ بهطور مثال: واژۀ پنجشنبه معمولاً ناقص ادا میشود. و یا بسیاری از واژهها مانند بشنوید، بگویید، بجنبید، کامل «د» حرف آخرِ آنها ادا نمیشوند.
۴٫ سرعت گفتار بسیار بالا یا بسیار پایین: حتماً در اطرافِ خود اشخاصی را میشناسید که سرعت گفتارشان متناسب و معمولی نیست. یا بهقدری تند صحبت میکنند که دیگران بهسختی متوجه میشوند و یا به قدری کُند صحبت میکنند که شنوندهگان خسته میشوند. معمولاً اطرافیانِ اینگونه اشخاص سعی میکنند تا زمانی که مجبور نشدند، با آنها همکلام نشوند. تند صحبت کردن در بسیاری از مواقع باعث ادای نادرستِ کلمات میشود. اگر میخواهید سخنرانی کنید، سرعت گفتارتان را متناسب کنید. این کار فقط با تمرین ممکن خواهد شد.
۵٫ داشتن لهجه: تمامی لهجههای اقوام افغانستانی، برای من شیرین و دوستداشتنی هستند. لهجۀ شما برای سخنرانی در دیارِ خودتان بسیار عالی است؛ اما بهتر است در شهرهای دیگر بدون لهجه سخن بگویید تا حواس حضّار معطوف به لهجه نشود. تمام هدفِ ما در بهبود گفتار این است که توجه مخاطبان به کلامِ ما باشد نه به نحوۀ بیان. بنابراین اگر دارای لهجه هستید، لازم است با تمرین، لهجه را در سخنرانی حذف کنید.
Comments are closed.