احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۰۲ میزان ۱۳۹۸
بخش پنجاهوسوم/
هدف اساسی
یکی از بزرگان مسلکِ ژورنالیزم گفته است که مصاحبه جنگِ گلادیاتورها نیست، بلکه شنیدنِ پاسخهاست و در حالت کُلی، کاوش برای یافتنِ اطلاعات میباشد. از طرف دیگر، هدف اساسی مصاحبه، جلب مخاطبان است که با کدام نوع مصاحبه و با طرح چه نوع سوالاتی این هدف برآورده میشود.
هدف اصلیِ هر مصاحبهیی باید مشخص شود و مصاحبهکنندۀ ماهر آن است که مصاحبه را به هدف برساند. در مسیر قرار دادنِ حرفهای مصاحبهشونده، یک هنر است و مصاحبهکنندۀ ماهر از تاکتیکهای مختلف استفاده میکند تا مصاحبه را به هدف برساند و طبعاً مصاحبۀ خوب آن است که در آخر به هدف رسیده باشد. البته در هر حالت، پالیسی نشراتیِ هر رسانه باید مدِ نظر قرار گیرد تا بر اساس آن، مصاحبه به هدفی که تهیهکننده یا مدیر مسؤول میخواهد دست یابد.
شناخت طرفِ مقابل
بزرگان فنِ مصاحبه گفتهاند که بهتر است یک مصاحبه را از دست بدهید تا یک منبع را؛ چون با منبع بارها میتوان مصاحبه کرد و این منابع اشخاصی اند که مصاحبهکننده در طول مدتِ کارِ حرفهییاش منظماً با آنها سروکار میداشته باشد. بنابراین قبل از مصاحبه، شناختِ دقیق از مصاحبهشونده باید داشت تا کاری صورت نگیرد که وی آزرده شده و در آینده از مصاحبه با خبرنگار و یا رسانۀ وی خودداری کند.
هنگامی که به مصاحبهگر پیشنهاد میشود تا با شخصی که او معلوماتِ کافی دربارهاش ندارد مصاحبه کند؛ باید از تهیهکننده دربارۀ مصاحبهشونده پرسید و اگر تهیهکننده معلوماتِ کافی نداشت، به آرشیف شخصی، صفحات اجتماعی، کتاب معلومات، مجلات و سایر منابع مراجعه شود. به همین ترتیب، از تسلط مصاحبهشونده بر موضوع باید آگاه بود و موقف رسمی و سیاسیِ او را باید بهدرستی دانست.
سابقۀ مصاحبهشونده با سـایــر رسانــهها اهمیت دارد و دانستن وابستهگیهایِ او مهم است. از حساسیتهای زبانی، قومی و سیاسیِ او باید آگاه بود. علاوتاً با شیوه پاسخدهیِ او باید آشنایی حاصل کرد. اگر معلوماتِ بیشتر در اختیار نبود، به آرشیفهای دیگران، همکاران و رسانه رجوع شود.
مصاحبهشوندهگانِ مسلکی دوست دارند که مصاحبۀشان روی سوژۀ مورد نظر تمرکز داشته باشد و مصاحبهکننده از حاشیهروی خودداری کند. عدهیی از مصاحبهشوندهگان که کارشناسان یا مقاماتِ مسؤول اند، در ضیقی وقت بهسر میبرند. بنابراین سعی میکنند که با پاسخهای کوتاه، مصاحبه را هرچه زودتر به اتمام برسانند. بنابراین مصاحبهکننده با شناختی که از مصاحبهشونده دارد، مستقیماً باید به طرح سوالِ روز یا خبرِ داغ بپردازد و اگر مصاحبههای کارنامهیی یا احساسی مینماید، اصولِ آن نوع مصاحبه را مد نظر گیرد.
خلاصـۀ فصل
ـ آمادهگــی در چــهار اسـتقامت صــورت گــیرد: آمادهگی معلومات، برنامۀ سوالات، هدف و شناخت مصاحبهکننده.
ـ معلومات بیشتر متضمنِ مصاحبۀ بهتر است.
ـ پرسش، انواع گوناگون دارد؛ مانند پرسشهای باز، پرسشهای بسته، سوالات تحقیقی، پرسشهای انتقادی، پرسشهای تفصیلی، پرسشهای روشنکننده، چند پرسش در یک پرسش، پرسشهای غافلگیرکننده، پــرسشهای احـساسی و پرسـشهای دو وجهی.
ـ مصاحبهکننده سعی کند تا مصاحبه را به هدفِ اساسیاش برساند.
ـ از مصاحبهشونده شناخت دقیق باید داشت.
Comments are closed.